Sara går fra folkeskolen til Folketinget: Jeg vil arbejde for mere frihed til lærerne

Sara Emil Baaring kommer frisk fra klasseværelset, når hun lige om lidt har første dag i Folketinget. Hun vil bruge sin lærererfaring til at kæmpe for konkrete ændringer i folkeskolen.

Socialdemokraten Sara Emil Baaring græd af glæde, da hun onsdag fandt ud af, at hun med sikkerhed var valgt ind i Folketinget.

Efter et følelsesladet opkald til forældrene, hvor hun delte den gode nyhed, måtte hun gå i Magasin for at købe nyt tøj og få lagt en ny make-up af en ekspedient i kosmetikafdelingen.

Det 36-årige nyvalgte folketingsmedlem er lærer på mellemtrinnet på Verninge Skole i Assens og byrådsmedlem i Assens Kommune.

Men fra nu af vil hun altså have sin daglige gang på Christiansborg, hvor hun med 5247 personlige stemmer blev valgt ind.

Først skal hun dog lige lande, fortæller Sara Emil Baaring. Men hun glæder sig allerede til at kæmpe for lærerne.

"Lærerne og skolerne mangler frihed til at tilrettelægge skoledagen, som de ser bedst. Der er for mange rammer oppefra, hvilket mine kolleger og jeg oplever helt konkret i hverdagen. Det vil jeg gerne ind og rykke ved", siger den nyvalgte socialdemokrat.

Skal sige farvel til eleverne

Inden Sara Emil Baaring rykker til Christiansborg skal hun sige farvel til sine elever og kolleger. Og den nyvalgte folketingspolitiker bliver berørt bare ved tanken, især at sige farvel til dem i 5. klasse, som hun har fulgt siden 1. klasse.

Da hun første gang fortalte eleverne, at hun stillede op til Folketinget, syntes de, at det var ret sejt.

Men da de fandt ud af, at hun så måske ikke ville kunne være lærer længere, var det en anden sag, fortæller Sara Emil Baaring:

"Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan jeg reagerer, når jeg skal fortælle dem, at jeg stopper. Vi har et dejligt og tæt forhold, fordi jeg har fulgt dem så længe, så det er både en stor omvæltning for mig og for dem. Jeg håber, de tilgiver mig".

Vil have opgør med lange skoledage

Sara Emil Baaring underviser i kristendom, naturteknologi og dansk. Selvom det for mange af hendes elever var med en vis modvilje, har hendes 5. klasse hjulpet med i valgkampen.

For eksempel var eleverne med til at pynte valgplakater med klistermærker med forskellige budskaber. På en af valgplakaterne stod der ”kortere skoledage” på.

Og netop dét er en af de mærkesager, skolelæreren vil tage med sig i Folketinget.

"Jeg har set igen og igen, hvordan det kan være helt umuligt for eleverne at fordybe sig i noget efter klokken 14. Og i stedet for at lægge 'luftere' ind i løbet af dagen, hvorfor så ikke bare give eleverne tidligere fri? Den tid ville lærerne så kunne bruge på ekstra forberedelse, som der også er alt for lidt af", siger Sara Emil Baaring.

Hun mener, at de lange skoledage er en af de benspænd, som hun og hendes kolleger i alt for høj grad mærker i hverdagen. Generelt ønsker hun at gøre den enkelte lærer og skole mere fri.

"Det er os lærere, der kender vores elever bedst, og det skal der altså mere respekt for på Christiansborg. Jeg har et stort ønske om at få givet skolerne mere frihed, så det er en af de helt store diskussioner, jeg gerne vil have åbnet for, når jeg kommer i gang i Folketinget. Også i mit eget parti", siger Sara Emil Baaring.

Vil skabe forandringer indefra

Politikeren har selv tænkt over, at hun nu er i Folketinget for et parti, som har en broget historik med lærerne.

Det mærkede hun under valgkampen, hvor folk på gågaden var kritiske, når der både stod ’lærer’ og ’Socialdemokratiet’ på hendes valgmateriale.

Men Sara Emil Baaring oplevede, at flere af kritikerne blødte op, når hun fortalte, at hun faktisk har i sinde at skabe forandringer:

"Jeg er ikke så blåøjet, at jeg tror, jeg kan omgøre alt over natten. Men mit mål er at tage nogle snakke i gruppeværelset med mine partifæller om, hvad den socialdemokratiske linje skal være. Dér kan jeg jo bruge mine erfaringer gennem otte år i folkeskolen til at sige, 'Hey, det og det fungerer altså ikke for alle'".

Skal alle børn inkluderes?

Inklusion er et andet tema, som Sara Emil Baaring vil tage op.

"Der mangler noget realisme i loven om inklusion. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at inkludere alle børn, når vi har den tid, vi har. Det kan være benhårdt, og dér tror jeg ikke, lærerne bliver klædt godt nok på i uddannelsen. Derfor skal vi have en snak i Folketinget og i partiet om, om inklusion er den rigtige vej at gå".

Samtidig nævner Sara Emil Baaring en ærgrelse i hendes netværk over nedlæggelsen af den pædagogiske psykologuddannelse, som lærere indtil 2004 kunne tage for at styrke kompetencer på eksempelvis inklusionsområdet.

Ønsket om at få den uddannelse genindført vil hun også tage videre til socialdemokratiet.

Allerede torsdag eftermiddag havde Sara Emil Baaring sit første møde med folketingsgruppen, og derefter ved hun ikke, hvordan hverdagen på Christiansborg kommer til at se ud.

Hun bor i Skalbjerg på Vestfyn og regner med at pendle med tog og ellers overnatte i København, når der er behov for det.