Lejrskoler

Kresten Dahlmand Andersen mener, at aflønningen i Roskilde Kommune for lejrskoleture er fair.

Kresten er vild med lejrskole, og “det er ret godt betalt”

Lærere er afsted 24 timer i døgnet, når klassen er på lejrskole. Men hvordan beregnes lønnen, og hvordan er det nu med det der skattefradrag? Læs, hvad der gælder for alle – og for Kresten Dahlmand Andersen og hans kolleger i Roskilde

Offentliggjort Sidst opdateret

“Med tillæg og de ekstra timer tjener jeg det dobbelte af, hvad jeg gør på en normal uge”, fortæller lærer Kresten Dahlmand Andersen. Han er ikke alene vild med at være på lejrskole - i han mener faktisk også, at det er ret godt betalt.

Det er højsæson, og folkeskolelærere fra hele landet har været eller skal på lejrskole med deres elever. I den anledning har Folkeskolen kigget på, hvordan arbejdstid og løn opgøres, når undervisningen rykker ud i landet over flere dage.

Langt de fleste kommuner følger retningslinjerne i den landsdækkende arbejdstidsaftale A20. I den står, at du som lærer får løn for 14 almindelige arbejdstimer per døgn på lejrskole. De resterende 10 timer kaldes ‘rådighedstjeneste’ og betales med en tredjedel af din normale timeløn. Rådighedstjeneste betyder, at du skal være tilgængelig, hvis der opstår problemer, men du ikke aktivt skal undervise. Samlet set får du altså fuld løn for, hvad der svarer til 17,33 timer ud af døgnets 24 timer.

Oveni modtager du et lejrskoletillæg per påbegyndt lejrskoledag. Tillægget er på cirka 200 kroner på hverdage og 450 kroner på lørdage, søndage og helligdage.

I Roskilde er lejrskoleture ”ret godt betalt”

Enkelte steder har man dog forhandlet en forbedring af lejrskolevilkårene på plads. Roskilde Lærerforening har landet en aftale med kommunen, der sikrer lejrskolelærerne et tillæg på omkring 1500 kroner per døgn. Tillægget erstatter det landsdækkende lejrskoletillægget samt de såkaldte time- og dagpenge.

Kresten Dahlmand Andersen er en af de lærere, der har modtaget tillægget. Han er udskolingslærer og tillidsrepræsentant på Klostermarkskolen og mener, at aflønningen i Roskilde Kommune for lejrskoleture er rimelig og fair.

”Man kan jo grundlæggende synes, at lærerlønnen er for lav, men i forhold til læreres generelle lønniveau synes jeg, at lejrskoleture er ret godt betalt. Jeg tjener det dobbelte af, hvad jeg gør på en normal uge”, siger udskolingslæreren fra Roskilde.

Han synes, det er fair kun at få løn for, hvad der svarer til 3,33 af de ti timer, hvor man skal stå til rådighed som lærer, hvis en elev for eksempel får hjemve eller ikke kan sove.

”Hvis vi også skulle have fuld løn for de sidste ti timer, ville der være omkring syv timer ekstra i døgnet per lærer, som også skulle aflønnes. De penge ville jeg hellere have blev brugt på noget andet, som for eksempel mere forberedelsestid”, siger Kresten Dahlmand Andersen.

Samtidig mener han, at med de ekstra udgifter ville det blive uforholdsmæssigt dyrt at tage på lejrskole og øge risikoen for, at de bliver forkortet eller sparet væk.

Han understreger, at han også godt kan lide at være på lejrskole: ”Der er mere tid til at snakke med eleverne. Selv når det ikke går perfekt, er det en god oplevelse at være afsted. Man får nogle fælles minder med sine elever, hvilket giver et bedre forhold til dem, når man kommer hjem. Det er intensivt, og man er træt når man kommer hjem, men på en positiv måde”.

Generelt oplever han, at lejrskoleturene er noget, de fleste lærere i hans omgangskreds gerne vil være med til, men anerkender også, at det ikke er sådan alle har det.

”Der er jo nogen, der ikke kan lide at sove fremmede steder eller har svært ved at få familielivet til at hænge sammen, hvis de skal være væk hjemmefra i flere dage”, siger han.

Skattefradrag eller ej?

Time- og dagpenge er et beløb på 123,50 kr. om dagen til at dække småfornødenheder som en kop kaffe eller en avis på turen. Hos Kresten Dahlmand og hans kolleger i Roskilde indgår det i et samlet tillæg. Kun hvis din arbejdsgiver slet ikke udbetaler time- og dagpenge, er du berettiget til et skattefradrag på 143,50 kroner per lejrskoledag i 2024. Du skal bare indberette det i enten din forskudsopgørelse i felt 429 eller årsopgørelse i felt 53. Faktisk kan du rette i dine årsopgørelser helt tilbage til 2021, så du også kan få fradrag for tidligere lejrskoler. Fradragene ændrer sig dog år for år, så du skal selv tjekke, hvad du kan indberette for tidligere år på Skats hjemmeside.

Rettet 7/9. Der stod tidligere fejlagtigt, at Roskilde-lærerne kunne få skattefradrag. Redaktionen.