"Vi har ikke tabt vores selvrespekt. Vi har kæmpet så godt, vi kunne", sagde Anders Bondo.

Bondos tale: ”Dette er et overgreb”

Flere tusinde lærere var spontant mødt op på Christiansborg Slotsplads for at demonstrere. Anders Bondo fremhævede, at lærerne ikke har tabt selvrespekten og takkede for den fantastiske opbakning. FOA-formand bad lærerne om at rose sig selv for kampen og det massive sammenhold. Hør Anders Bondos tale.

Offentliggjort Sidst opdateret
"Det er børnene, det er gået ud over. Vi skal nok klare det", siger Mona Rasmussen fra Bellahøj Skole.
Line Bedin fra Roskilde har skemafri mandag, men hun skal hen på skolen og kramme sine 2. klasseselever.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et billede af finansminister Bjarne Corydon svæver over Christiansborg Slotsplads. Nedenunder står: "Obey". Så kort valgte en lærer at udtrykke den skuffelse, som DLF-formand Anders Bondo Christensen fortalte, var den følelse, han stod tilbage med. Stor skuffelse. "Det er en følelse, jeg aldrig har haft sådan her tidligere i mit liv. Vi vidste det jo godt. I har gjort alt, hvad I kunne, men politikerne har været tonedøve. Indgrebet er en tro kopi af det, gymnasielærerne fik hevet ned over sig. Dette er ikke et indgreb. Det er et overgreb. Lad os kalde det dét, som det er, og håbe at vi får vendt den tomhedsfølelse, som vi har nu". Lærerne på slotspladsen piftede og klappede, så det kunne høres inde bag murene på Christiansborg, hvor politikerne var i gang med at førstebehandle indgrebet. "Vi har oplevet et fantastisk sammenhold. I organisationen og mellem organisationerne. Det skal vi blive ved med. Der var en, der spurgte mig: har vi tabt, Anders? Ja, det har vi, men vi har ikke tabt vores selvrespekt. Vi har kæmpet så godt, vi kunne. Vi skal tro på egne evner. Ellers kan vi ikke undervise vores elever og studerende, som vi møder på mandag", sagde Anders Bondo Christensen.

 

Aftalt spil "Af-talt spil. Af-talt spil. Af-talt spil", gjaldede råbet over slotspladsen fra de mange fremmødte. "Selvfølgelig har de aftalt det. Men hvorfor kunne de så ikke have stoppet tidligere. Det er børnene, det er gået ud over. Vi skal nok klare det", sagde lærer på Bellahøj Skole Mona Rasmussen berørt. "Jeg har flere elever med ADHD og Asperger, der nu har siddet hjemme foran computeren i fire uger. Nu skal vi begynde forfra. Det er jo ikke dem, der har været sammen med kammeraterne i pasningsgrupper". Hun fortæller, at det har været hårdt følelsesmæssigt at være lockoutet i fire uger, men at lærerne har stået sammen på skolen. Og det vil de også gøre efter på mandag. Hun tror ikke på noget godt i skolereformen, og hun har været berørt af den hetz, som hun føler der fra mange sider er mod lærerne.

Ensidigt arbejdsgiver-indgreb "Et regeringsindgreb er ikke noget kønt syn", sagde FOA-formand Dennis Kristensen. "Det er et rigtig, rigtig grimt syn. Den danske model betyder, at to parter forhandler. Regering og Folketing skal holde fingrene fra substansen. Når man laver et indgreb, skal man altid finde noget, som begge parter har lod og del i. Men det vi kommer til at se her, er en helt ny type. En helt ny form for angreb på den danske model. Politikerne sidder derinde med sorte tusser og sætter streger i lærernes overenskomst. Dette er en helt ny måde at behandle den danske model på. Det er uhørt og utilstedeligt. Et ensidigt arbejdsgiver-indgreb", sagde Dennis Kristensen. "Teksten vil dokumentere, at der er tale om aftalt spil". Han talte om, at arbejdsgiverne er parate til at bruge Stinger-missiler, mens arbejdstagerne bruger ærtebøsser. Han roste lærerne for den flotte kamp, de har ført med stort engagement og kampvilje. "Vi er lidt misundelige på at se så massivt et sammenhold i en faggruppe. Ros jer selv, I kan være stolte af jer selv, og vi håber, at vi kan klare det lige så godt, når det bliver vores tur".

Skal kramme eleverne mandag "Tag fællesskabsfølelsen med på arbejde på mandag", rådede næstformand i DLF Dorte Lange forsamlingen til. Fællesskabsfølelsen kender de godt i Roskilde, hvorfra en gruppe lærere sammen var taget til demonstration. "Jeg så første rygte om et indgreb klokken seks i morges på Facebook. Vi havde aftalt at mødes i dag for at planlægge næste uges aktioner. Men så tog vi herind", fortæller Line Bedin. "Det her er mildt sagt demoraliserende. Jeg må indrømme, at jeg lige nu tænker: hvordan skal jeg komme på arbejde på mandag? Men jeg tager hen på skolen, selv om jeg har skemafri mandag. Jeg skal hen og kramme eleverne og være med til at sørge for en god stemning. Vi skal hygge og sørge for, at de ikke føler, at vi har forladt dem", siger Line Bedin om eleverne i sin 2. klasse.