”Jeg håber, at det vil få den betydning, at andre partier end SF vil være opsatte på, at der skal komme en overenskomst, der giver tid til forberedelse”, lyder det fra SF's undervisningsordfører ovenpå, at partiets tidligere formand Annette Wilhemsen i endnu ikke offentliggjort bog dokumenterer, at lærerlockouten var aftalt spil.

SF’er vil have alle kort på bordet – kalder minister i samråd

Lærerne fortjener at få alle oplysninger lagt frem, så de har et reelt forhandlingsgrundlag for næste års overenskomst, lyder det fra SF’s gruppeformand Jacob Mark. Han kalder Sophie Løhde i samråd.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tidligere SF-formand Annette Vilhemsen fortæller i den endnu ikke offentliggjorte bog "Søren og Mette i benlås", at lærerlockouten var aftalt på forhånd af regeringen og KL.

Meldingen er ny for partiets nuværende gruppeformand og undervisningsordfører Jacob Mark. Men det kommer ikke bag på ham, at lockouten var aftalt spil.

"Annette og jeg har ikke haft et samarbejde, fordi vi har siddet i Folketinget på forskellige tidspunkter. Så jeg har aldrig snakket med Annette om det her", fortæller Jacob Mark.

Ny bog dokumenterer: Regeringen besluttede lockouten 

Hvad siger du, at dit parti har været med til at lave en aftalte bag om den ene part og uden om den danske model?

"Jeg har været kritisk over for hele forløbet, lige siden jeg sad i byrådet i Køge. Jeg arbejdede jo på en folkeskole, imens der var lockout, og så hvordan det påvirkede både lærere, elever og forældrene. Og jeg var med til at indrykke en annonce i lokalavisen, hvor jeg klart sagde, at man skulle have respekt for den danske model", siger han.

Jacob Mark: Jeg vil søge aktindsigt

SF-ordføreren udtaler, at det er svært at blive klog på, hvad der præcist skete under forløbet op til konflikten, men at der hele vejen igennem har været tegn på, at der var noget galt.

Og så er han klar til at beklage på sit partis vegne, selvom han ikke selv sad i Folketinget på daværende tidspunkt.

"Det er ikke første gang, at vi siger, at det var en fejl. Det har vi sagt mange gange", siger han.

Forsker: Arbejdsgiverne bør ikke gentage fejlen fra 2013 

Er det så positivt, at Annette står frem og fortæller, at det er rigtigt, at det var aftalt spil?

"Jeg synes, at det er svært i politik med historiske forløb. Jeg kunne godt tænke mig, at alle kort bliver lagt på bordet, og det ikke er enkelte politikere fra enkelte partier, uanset om det så er mit eget parti, som skal udlægge historien", siger han.

"Derfor vil jeg søge aktindsigt i al den økonomi, der ligger til grund for Lov 409, så vi reelt kan blive klogere på, hvad der skete. Det vil også give Danmarks Lærerforening og KL noget at stå på, når de skal forhandle overenskomst til næste år".

"Det er jo helt vanvittigt, at Danmarks Lærerforening stadig ikke har adgang til de tal. Det skal man jo have som arbejdsmarkedspart, hvis man skal kunne gennemføre en forhandling", lyder det fra Jacob Mark.

Kalder Sophie Løhde i samråd

Hvad tror du, at bogen vil få af betydning for de kommende overenskomstforhandlinger?

"Jeg håber, at det vil få den betydning, at andre partier end SF vil være opsatte på, at der skal komme en overenskomst, der giver tid til forberedelse", siger han.

Minister for offentlig innovation Sophie Løhde har ellers tidligere på året til forbundet Djøfs forhandlerkonference udtalt, at det er "afgørende" for hende, at lærernes nuværende arbejdstidsregler fastholdes i en ny overenskomst.

Minister: Lærernes arbejdstidsregler skal fastholdes ved OK18 

Det får nu Jacob Mark til at kalde Sophie Løhde i samråd.

"Det gør jeg med henblik på at få hende til at sige, at der skal være rum til forhandling, fordi det har hun ikke villet sige indtil videre".

"Hvis ikke hun vil sige det, så vil jeg forsøge at samle et folketingsflertal mod hende for at få hende til at sige det".

S: Håber vi kan lære af det her

Jacob Marks partiformand Pia Olsen Dyhr udtaler i en skriftlig kommentar til Politiken, at hun flere gange har kaldt det en kæmpe fejl at "koble en overenskomst til en politisk reform".

"Det mener vi stadig, og vi har også tænkt os at gøre alt, hvad vi kan for at rette op på fejlen", skriver hun til avisen.

Folkeskolen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Christine Antorini, der var undervisningsminister under lockouten.

Enhedslisten: S, SF og R skylder lærerne en forklaring 

Socialdemokratiet har i stedet sendt en fælles skriftlig kommentar ud fra partiets politiske ordfører Nicolai Wammen.

"Vores regering ønskede en bedre folkeskole med blandt andet mere tid til undervisning, faglighed og bevægelse. Det var den politiske ambition. Samtidig var både regeringen og KL optaget af arbejdstidsreglerne. Det er ingen hemmelighed. Det betyder dog ikke at der var et ønske om at gribe ind i en konflikt på arbejdsmarkedet. Heller ikke selvom det senere viste sig nødvendigt".

"Men det står vist klart for alle i dag, at der var tale om et svært forløb, som fortsat trækker dybe spor. Jeg håber, at vi alle kan lære af det og komme videre sammen", skriver han.

Bondo efter bogafsløring: "Det må aldrig ske igen"