Anmeldelse

Selvstyrende team i praksis

Klik for at skrive manchettekst.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For at tilgodese fokus på de enkelte elevers udvikling og læring er en fleksibel skole en nødvendighed. Og i en fleksibel skole må man organisere sig fleksibelt. Det kunne være organisering i selvstyrende team. I dette lille hæfte beskrives i detaljer en række praksiserfaringer og personlige såvel som fælles erfaringer. I de selvstyrende team lægges flere og flere beslutninger ikke blot undervisning, men også blandt andet budget, skemalægning og vikardækning.

Ud over at beskrive modellen på forfatterens skole har han en række gode råd såsom vigtigheden af uddannelse/forberedelse af medarbejderne, at det er vigtigt ikke at gabe over for mange opgaver på en gang, at ledelsens pædagogiske ledelse er væsentlig, samt at ro i strukturen giver overskud og mulighed for at koncentrere sig om indholdet.

Fordele, glæder og muligheder for udvikling, der ligger i et sådant forpligtende samarbejde, bliver beskrevet. Erfaringerne på skolen viser, at den faglige diskussion er højnet fællesskabet omkring årsplaner giver væsentlige pædagogiske og didaktiske diskussioner. Men der kan også komme udfordrende, svære og frustrerende perioder. Man skal som lærer være indstillet på at skulle samarbejde og være åben, og det er svært for nogle at omstille sig. Den åbne dialog skal sikres, så man ikke »bare går fra privatpraktiserende lærer til privatpraktiserende team«.

Frustrationer, men også udvikling, det tror jeg er erfaringen fra de fleste, der er i gang med processen.

Med dette materiale kan man blive inspireret til at videreudvikle egen model, så redskaberne tilpasses egne skoler.