Debat

Storkonflikt må ikke sætte folkeskolen fem år tilbage

Af Lars Hoppe Søe, formand for Børne- og Skoleudvalget i Næstved Kommune fra Radikale Venstre, Peter Vestergaard, formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Struer Kommune fra Radikale Venstre, og Claus Wachmann, formand for Børne- og Undervisningsudvalget i Gladsaxe Kommune, Radikale Venstre.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er snart fem år siden, at en storkonflikt efterlod rifter i samarbejdet mellem lærere og kommuner. Det har ikke været en nem tid siden da. Konflikten efterlod frustration hos alle parter, og nogle sår heler stadig. Men sammen arbejder vi fortsat hårdt på at styrke samarbejdet. For vi ved, at vi deler samme mål. Nemlig et mål om at skabe en folkeskole hvor vores børn trives, får indsigt i dansk kultur og historie og udvikler deres nysgerrighed på, hvordan verden hænger sammen. Et sted, hvor børn kan udvikle sig til livsduelige samfundsborgere i trygge rammer.

Det vigtige arbejde, vi sammen har lagt i folkeskolen siden 2013, risikerer nu at blive sat på spil i en ny konflikt mellem lærere og arbejdsgiver. Det må ikke ske. For folkeskolen er for vigtig til at blive sat over styr i en ny udholdenhedsduel mellem lærere og kommuner. Vi er overbeviste om, at løsningen på uenighederne skal findes i dialog baseret på gensidig respekt. Respekt for de rammer, kommunerne har at manøvrere indenfor. Respekt for lærernes behov og bekymringer. Og respekt for, at uenighederne berører den institution i samfundet, vi skal passe allermest på. Nemlig vores folkeskole, der skal sikre det mangfoldige, forpligtende fællesskab, vi ønsker, vores samfund skal være.

Uenigheder er et grundvilkår i et demokratisk samfund. Men det er også en grundlæggende demokratisk værdi, at vi møder uenigheder med respekt for modpartens synspunkt og nysgerrighed på den virkelighed, der ligger bag. Derfor håber vi, at de stridende parter vil give kompromiset en sidste chance. Det er nemlig den eneste vej til at sikre den udvikling i folkeskolen, vi sammen har skabt de sidste fem år. Og det skylder vi vores børn.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget