Anders Bondo er klar til genvalg og fik i dag hovedstyrelsens opbakning. Han understregede, at foretrækker Dorte Lange som næstformand, men at det ikke er ensbetydende med, at han ikke vil kunne samarbejde med en anden.
Foto: Thomas Arnbo
Bondo: Jeg vil ikke være formand for enhver pris
I sin begrundelse for at genopstille til formandsposten sagde Anders Bondo Christensen, at han stadig har engagementet til at stå i spidsen for Danmarks Lærerforening. Han lagde ikke skjul på, at han vil foretrække Dorte Lange som næstformand – men afviste ikke at fortsætte uden hende.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Jeg synes det vil være fair, hvis der kommer andre formandskandidater med den udmelding, jeg er kommet med. Jeg skal kunne fungere med engagement og begejstring. Det betyder meget for mig, sådan er jeg indrettet", sagde Anders Bondo på onsdagens hovedstyrelsesmøde. "Det vigtigste er, at vi får en god ledelse. Det er lykkedes indtil videre, i hvert fald i det interne arbejde".
Trods strabadserne gennem de seneste syv år, der har været den mest udfordrende tid i Danmarks Lærerforenings 145-årige historie, lagde DLF-formand Anders Bondo Christensen ikke skjul på, at han stadig har både engagementet, energien og visionerne til at tage en tur mere i formandsstolen.
"Vi lod os ikke vælte omkuld på trods af, at vi blev udsat for et overgreb uden sidestykke i den fagpolitiske Danmarkshistorie, men i en del af medlemsgruppen er der en forståelig frustration over, at de stadig i dagligdagen må kæmpe med følgerne af de massive forringelser, som vi blev udsat for", lyder det i Anders Bondo Christensens valgoplæg, som han i dag præsenterede for hovedstyrelsen, som skal pege på en formandskandidat forud for Lærerforeningens kongres i oktober, hvor formanden er på valg til en ny fire års periode.
Han finder det naturligt, at disse frustrationer også rettes mod Danmarks Lærerforening og "mig som formand".
"Mit generelle indtryk fra mit møde med medlemmer på møder, konferencer og i dagligdagen er dog, at jeg bredt blandt medlemmerne oplever opbakning. Gør jeg ikke det, skal jeg ikke være formand. Politisk lederskab forudsætter opbakning fra medlemmerne".
Med et udtryk, som især den afgående statsminister Lars Løkke Rasmussen har gjort fortærsket, understreger Anders Bondo også, at han ikke vil være formand for enhver pris.
"For mig er det en meget stor ære at være formand i Danmarks Lærerforening, men jeg oplever det også som et kæmpestort ansvar. Det er jeg klar til fortsat at påtage mig, men jeg ved også, hvad det kræver," lyder det i formandens oplæg.
Han tager dog også til genmæle mod de medlemmer, der har kaldt ham naiv, fordi han i forbindelse med folketingsvalget har rost de partier, der har lovet at prioritere folkeskolen.
"De af partierne, der positivt deltog i lovgivningen i 2013, har mistet enhver tillid i en del af medlemsgruppen. Jeg forstår dem inderligt godt, men hvis vi som politisk ledelse satsede på at forbedre medlemmernes vilkår ved udelukkende at samarbejde med Enhedslisten og Alternativet, kunne vi for alvor beskyldes for at være naive", fastslår Anders Bondo.
Han kommenterede i sit valgoplæg også, at medlemmer har følt, at lærerforeningen svigtede i såvel 2015 som 2018 ved ikke at tage konflikten. Men en konflikt ville have svækket lærerne økonomisk og have medført risiko for, at sammenholdet i foreningen ville krakelere, understregede Anders Bondo.
"Jeg er ikke i tvivl om, at jeg i 2018 kunne have høstet en ikke ubetydelig umiddelbar popularitet, hvis vi havde taget konflikten, men vores resultater skal ikke måles på et kortsigtet popularitetsbarometer, men på om vi skaber positive resultater for medlemmerne," lød det i DLF-formandens begrundelse for, at han genopstiller til formandsposten.
Åbenhed om næstformandsvalget
"Jeg synes, du er en god formand", sagde hovedstyrelsesmedlem Kenneth Nielsen, Esbjerg, på mødet. "Men når overskriften er 'demokrati', så forventer jeg også, at du vil fortsætte uanset hvem der bliver næstformand. Så har jeg sagt det".
Dorte Lange er hovedstyrelsens kandidat som næstformand
Anders Bondo har kædet sin genopstilling til formandsposten sammen med et ønske om at fortsætte med Dorte Lange på posten som næstformand. Han forklarede sig i det valgoplæg, formanden selv præsenterede på DLF's hovedstyrelsesmøde onsdag.
"Politisk lederskab er også at være troværdig og være åben om sine begrænsninger og forudsætninger, og derfor lagde jeg forudsætningen for mit kandidatur åbent frem for hovedstyrelsen på mødet i maj. Det kan i min optik umuligt være udemokratisk at gøre det - tværtimod ser jeg det som et udtryk for ordentlighed og ærlighed og respekt for den demokratiske proces", lyder det fra Anders Bondo i valgoplægget.
"Når jeg melder det åbent ud, inden hovedstyrelsen skal lave sin indstilling til kongressen skyldes det, at alternativet var, at jeg enten havde holdt min mund til efter valget, eller at jeg systematisk var begyndt at 'hviske det rundt i krogene'. Det er ikke min stil, og det bliver det aldrig".
Anders Bondo understreger, at Dorte Lange - hvis modkandidat til posten som næstformand er Morten Refskov, der er formand for Ballerup Lærerforening - har været en "supernæstformand og et stort aktiv for Danmarks Lærerforening i den turbulente periode, vi har været igennem".
"Det er derfor, at jeg anbefaler Dorte. Det er imidlertid ikke ensbetydende med, at uden Dorte kan jeg ikke være formand. Jeg havde, som I ved, et strålende samarbejde med Stig Andersen. Forudsætningen for mig er som sagt, at der er en gensidig tillid, der er uden forbehold", argumenterede Anders Bondo Christensen - og nævnte altså ikke Morten Refskovs navn i den sammenhæng.