Debat
Brug »velfærdsflertallet«
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Antallet af lærere i den danske folkeskole fortsætter med at falde - også efter indførelsen af skolereform og den lange skoledag. Det viser nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. Altså er der nu færre lærere til at løse en markant større opgave. Det er dystre perspektiver for bestræbelserne på at bringe folkeskolen ind på et positivt spor.
For nogle få måneder siden påstod finansministeren, at den forrige regering efterlod en regning, som betød, at der måtte ske en genopretning af økonomien - altså besparelser på de offentlige udgifter. Regeringen sovsede det ind i floskler om »politisk nødvendighed« og »økonomisk ansvarlighed«. For ganske nylig tonede finansministeren igen frem og sagde noget helt andet: Der er penge i kassen, så nu er regeringen parat til at gennemføre skattelettelser. Det slipper finansministeren af sted med uden synderlig kritik! Undskyld, men hvor er demokratiets vogtere? Regeringens svindelnummer burde blive fremstillet som både uvederhæftig og utroværdig!
Omprioriteringsbidraget er en del af regeringens »aftale« med KL om kommunernes økonomi og betyder, at kommunerne skal sende en procent af budgettet tilbage til staten. Så har regeringen mulighed for at uddele gode gaver til befolkningen. Den konstruktion kommer alt andet lige til at betyde nye besparelser på folkeskoler og andre områder. En række partier, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Alternativet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, tilkendegav ellers op til folketingsvalget i juni, at de ønskede at udvikle den offentlige sektor - ikke besparelser. Rækken af partier har flertal i Folketinget nu.
»Velfærdsflertallet« er udtryk for, at der i den danske befolkning er et ønske om udvikling og ikke afvikling af velfærden i Danmark.
Partierne bag velfærdsflertallet bør tage ansvaret på sig og udnytte det flertal, de har.
Et godt sted at starte er ved de igangværende forhandlinger om finansloven. De planlagte besparelser på uddannelsesområdet på 8,7 milliarder kroner er temmelig alvorlige. De rammer eksempelvis social- og sundhedsskoler, frie fagskoler og mange andre vigtige uddannelser. I forskning og uddannelse ligger Danmarks fremtid, og med besparelserne saver vi den gren over, vi sidder på, hvilket også er udtrykt af blandt andre forskningsdirektør i Novo Nordisk, Mads Krogsgaard. Der er alternative veje at gå - brug velfærdsflertallet!