Næstformandsvalg: Kend din kandidat

Lars Busk er høj og mørkhåret. Dorte Lange mindre og rødblond. Med øjet er det let at se forskel på de to kandidater til posten som DLF's næstformand. Men de store politiske uenigheder er straks sværere at spotte.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er lettere at finde fem fejl på en tegning end fem politiske forskelle mellem de to kandidater, der stiller op til næstformandsposten i DLF.

»Jeg tror ikke, vi er decideret uenige. Men vi er forskellige typer. Jeg tror, vi er to forskellige slags politikere«, siger formand for uddannelsespolitisk udvalg Dorte Lange, som valgte at stille op til næstformandsposten, da hun hørte, at den nuværende næstformand Stig Andersen efter 12 år på posten ikke ønskede at genopstille. Modkandidaten er formand for Lærerkreds Nord i Hjørring Lars Busk Hansen. Han mener ikke, at der skal politisk uenighed til for at have flere kandidater til et næstformandsvalg.

»Det er en god idé, at der er flere, der stiller sig til rådighed, så folk har nogle at vælge imellem. Jeg har ikke været en del af den centrale ledelse, som Dorte har været det. Men jeg har 25 års lærerjubilæum til sommer. De seneste 13 år har jeg været kredsformand og er hovedstyrelsesmedlem nu på ottende år«, siger Lars Busk.

DLF skal geares til forandringer

Begge kandidater lægger vægt på, at lærerne og DLF må regne med, at forandringer bliver en del af hverdagen fremover. Kommunalreformen har skabt store, stærke kommuner.

Derfor mener Lars Busk, at det er vigtigt, at DLF's ledelse gør sig klart, at de ikke kan ændre på tingene blot ved at rette blikket mod Christiansborg.

»Det er fuldstændig afgørende, at man får hele organisationen til at agere i forhold til forandring. Jeg tror ikke på, at vi får en fremtid, hvor der bliver ro på tingene. Jeg håber på, at vi får en periode, hvor der ikke vil være så mange ændringer. Men jeg tror ikke, at forandringen vil stoppe«.

Her mener Dorte Lange, at der er en nuanceforskel i kandidaternes holdning.

»Det er vigtigt, at der ikke kommer forandringer hele tiden, for at lærerne kan få tid til at lave god undervisning. For de bombarderes hele tiden med nye krav og nye forventninger. Men jeg ville ønske, at DLF's kredse pressede på for forandringer. Vi har altid været i defensiven i forhold til at sige, at nu skal vi passe på i forhold til den her forandring. Jeg ville ønske, at DLF kunne komme meget mere på forkant og sidde for enden af bordet med ønsker, når kommunen diskuterer skoleudvikling«.

Lars Busk vil også gerne have lærerne mere på banen. Men han mener, at forandringer handler om mere end skoleudvikling.

»Forandring handler også om, hvorvidt man kan holde til at være lærer. Det handler om massive nedskæringer i kommunerne, der gør, at arbejdsmiljøet kommer under pres. Skolen bliver presset af tre ting; økonomi, økonomi og økonomi«.

Synlig næstformand

»Hvis jeg bliver næstformand, vil jeg være en synlig næstformand - både udadtil og internt. Sager i offentligheden kan blive taget af mig og ikke nødvendigvis af vores formand hver gang«, siger Dorte Lange og håber, at hun også kan styrke DLF internt.

»Vi skal være endnu bedre gearet til en fælles timing af, hvad vi gør fra formandskabets og fra hovedstyrelsens side, og hvad vi kan gøre i kredsene. Kredsene opdager nogle tendenser langt før vi«, siger Dorte Lange.

Lars Busk mener, at næstformanden naturligt er »et skridt bag formanden«.

»Det er også en rolle, hvor man i den samlede politiske ledelse løfter mange forskellige områder. Både internt i foreningen, i hovedstyrelsen og i forhold til vores lokale kredse, og hvor vi repræsenterer lærerne i forhold til Christiansborg, men også i forhold til andre samarbejdsorganisationer som eksempelvis forhold for a-kasse og pensionsforhold«, siger Lars Busk.

Uenighed med BUPL

I 2003 blev DLF og BUPL enige om, hvordan lærere og pædagoger skulle samarbejde i skolen. Retningslinjerne blev skrevet ned. Men siden har DLF følt, at BUPL har udfordret de fælles retningslinjer. Senest ved at lade pædagoger gå ind og varetage afdelingslederstillinger i indskolingen. Og her kan de delegerede til kongressen, som skal vælge den nye næstformand, måske ane forskellige holdninger hos kandidaterne.

»Jeg tror, vi er helt vildt enige om, at undervisning varetages af lærere. Det er fint, at der samarbejdes med andre, men det er læreren, der leder undervisningen, og det er lærernes professionalisme, der er bærende. Det mål er der enighed om«, siger Dorte Lange. »Men jeg tror, at vi har været uenige om de taktiske manøvrer for, hvordan vi når derhen«.

Lars Busk mener, at DLF's ledelse må have gjort sig nogle erfaringer, som fordrer, at ledelsen fremover handler anderledes.

»Det har kørt lidt lukket, og man har måske ikke lige lyttet til græsrødderne, som har været dybt presset i forhold til beskæftigelsessituationen og andre ting.

Der har flere gange været rejst diskussioner om, hvordan vi skulle få de enighedspapirer til at fungere. Det kører meget længe, før der sker noget. Jeg synes, vi skal agere hurtigere«, siger Lars Busk.

Og Dorte Lange giver ham ret et stykke hen ad vejen.

»Der har slet ikke kørt noget forløb. Det har været regeringens og oppositionens ønske om en længere skoledag og debatten om undervisningsassistenter, der har fået os til at tage det op«.

Valget foregår på DLF's kongres fra den 13. til den 16. september 2011. Der er mulighed for at stille op som kandidat til næstformandsposten helt frem til den 12. september, så der kan nå at komme andre kandidater.

Dorte Lange

50 år. Hovedstyrelsens kandidat til næstformandsposten.

Hun har været formand for skole- og uddannelsespolitisk udvalg siden januar 2008, hvor hun blev valgt ind i hovedstyrelsen. Hun er uddannet fra Aalborg Seminarium i 1995 med dansk og historie som linjefag. Hun blev ansat på Hjallerup Skole i Nordjylland og derefter på Ny Holte Skole i Søllerød i Nordsjælland, hvor hun blev tillidsrepræsentant i 1997. Hun blev formand for Rudersdalkredsen i 2001.

1: Genskab respekten for lærerne

2: Sikre et godt lærerliv

3: Bevare folkeskolen for alle

Tre vigtigste ting, DLF skal arbejde for, i prioriteret rækkefølge:

Lars Busk Hansen

49 år. Har været kredsformand for Lærerkreds Nord i Hjørring siden 1998 og medlem af hovedstyrelsen siden 2004. Er uddannet fra Hjørring Seminarium i 1986 og har været lærer på den lille Skallerup Skole og Lundergårdskolen i Hjørring. Læser lige nu master i retorik og formidling ved Aarhus Universitet.

1: Det gode lærerliv

2: Bedre efteruddannelse for lærerne

3: Indflydelse på skoleudvikling

Tre vigtigste ting, DLF skal arbejde for, i prioriteret rækkefølge: