I dag mødes de delegerede i Danmarks Lærerforening i Øksnehallen til ekstraordinær kongres. Billedet her er fra sidste år i Tivoli Congress Center.

DLF-næstformand: Kongres skal sætte gang i OK18

I dag mødes 309 delegerede til DLF’s ekstraordinære kongres. Kongressen er indkaldt, fordi det er vigtigt, at alle led i DLF inspirerer hinanden til, hvordan mulighederne i den nye overenskomstaftale bedst sættes i gang, fortæller næstformand Dorte Lange.

Offentliggjort
”Vi skal snakke om, hvordan vi kan skabe forbedringer, som alle kommer til at mærke", siger Dorte Lange om dagens ekstraordinære kongres.

Kongres i DLF

Kongressen er DLF's øverste politiske myndighed. Den består af309 delegerede. Hovedparten af de delegerede kommer fra de 79lokale kredse, hvor der er valg hvert andet år. De delegerede erlærere valgt af kredsene og af fraktionerne: børnehaveklasseledere,skoleledere, pensionister og lærerstuderende. Kongressens opgave erat beslutte de overordnede retningslinjer for foreningens arbejde.Kongressen vælger også DLF's formand og næstformand.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kongressen er Danmarks Lærerforenings øverste politiske myndighed. Kongressen finder sted i Øksnehallen i København, og formålet er at sætte retningslinjerne for foreningens kommende arbejde. 

Kongressen kommer i kølvandet på det overenskomstforlig, som netop er indgået, fordi det er vigtigt "at få ført mulighederne ud i livet, så det hurtigst muligt bliver til konkrete forbedringer for medlemmerne", siger næstformand i DLF Dorte Lange.

"Vi skal være samlet, fordi vi skal give hinanden inspiration til, hvordan vi kan bruge de muligheder, der ligger i den her overenskomstaftale", forkalrer hun.

DLF har inviteret formand for KL's børne- og undervisningsudvalg Thomas Gyldal Petersen (A) til at tale på kongressen. Også formanden for den kommission, der frem til slutningen af 2019 skal se på lærernes arbejdstid, Per B. Christensen, skal tale på kongressen.

Og så er det meningen, at repræsentanter fra kredsene kan gå på talerstolen og fortælle om, hvilke tiltag de har taget eller har planlagt for at inspirere hinanden.

Bondo og Bundsgaard vil gøre alt for at få en ny start for folkeskolen

 

OK18 skal kunne mærkes på den enkelte skole

Og der er god grund til at komme hurtigt i gang, siger Dorte Lange:

"Vi skal have skabt en helt anderledes respekt om lærerens professionelle dømmekraft. Det er lærerens didaktiske viden, der er bærende for skolen", siger hun og fortsætter.

"Vi skal bruge signalet fra KL om et fornyet samarbejde til at komme nærmere den situation, og det kan vi gøre ved at forstærke samarbejdet i alle kommuner. Vi ved, at der er mange kredse, der er i gang med at samarbejde om arbejdstid, men også om læringsplatforme og meget andet", siger Dorte Lange.

Hun understreger, at det er vigtigt, at overenskomstforliget fra 2018 bliver et forlig, som får betydning på skolerne. Her fremhæver hun også den del af forliget, som hedder "Ny start", der skal løbe sideløbende med kommissionsarbejdet.

Her skal KL og DLF sammen undersøge og udarbejde en rapport om lærernes arbejdstid, fastholdelse af nyuddannede, rekruttering og samarbejde mellem ledelse og tillidsrepræsentant. Også denne rapport skal være færdig ved udgangen af næste år.

Bondo til lærerne efter OK-ja: Nu skal vi i gang med at skabe en bedre skole

"Vi skal snakke om, hvordan vi kan skabe forbedringer, som alle kommer til at mærke. Nogle forbedringer, som kan være at finde på hver enkelt arbejdsplads", siger Dorte Lange.

Kongressen peger fremad

Kongressen vil udelukkende kigge fremad. Det betyder, at evalueringen af overenskomstforløbet først bliver taget på den ordinære kongres til oktober.

"Lige nu gælder det om at komme ud af startboksen. Alle der har stemt nej, og alle der har stemt ja, ønsker forbedringer for folkeskolen. Nu har vi fået nogle tilkendegivelser fra medlemmerne om, hvilken vej vi skal gå, og vi skal sætte i gang med det samme", siger Dorte Lange.