Næste uge, uge 46, er sidste uge i LO og FTF's løntjek-kampagne, der sætter fokus på, at det kan betale sig at tjekke lønsedlen.
Foto: Istock
Ny undersøgelse: Halvdelen finder fejl på lønsedlen
Halvdelen af lønmodtagerne har prøvet at finde fejl på lønsedlen, viser en undersøgelse lavet for LO og FTF. 14 af dem er lærere i Halsnæs. De fandt tilsammen fejl for 63.000 kroner. Lige nu har kredsene særlig fokus på at hjælpe lærerne med at tjekke lønsedler.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
På Arresø Skole i Halsnæs fandt 14 lærere sidste år fejl på lønsedlen for tilsammen 63.000 kroner. En af lærerne er Dorte Willman, som fik 11.000 ekstra udbetalt ved septemberlønnen, fordi tillidsrepræsentanten opdagede, at et speciallærertillæg var forkert.
Lærer fandt 11.000 ved løntjek
En anden var lærer og socialpædagog Lars Lund Jensen, der opdagede, at han ikke har fået den rigtige løn siden 2012 og i september kunne glæde sig over 30.000 ekstra kroner på kontoen.
"Så man skal ikke stole blindt på, hvad der står på lønsedlen. Det skal sammenholdes med både ens indplacering og de tillæg, man skal have i forhold til de opgaver, man laver", siger Lars Lund Jensen til Frederiksborg Amts Avis.
Det er ikke let at holde styr på, så derfor er Halsnæs Lærerkredsformand, Michael Bie Andersen, glad for, at skolens tillidsrepræsentant gennemskuede fejlene.
"Det var skolens tillidsrepræsentant, der først opdagede, at der var fejl i en enkelt lærers lønseddel. Så hun tog initiativ til at få alles tjekket igennem, og der viste sig jo at være en stor bunke penge, lærerne gik glip af. Det viser bare, at det kan betale sig at sætte sig ind i sin løn", siger Michael Bie Andersen, formand for Halsnæs Lærerkreds.
94 procent af danske lønmodtagere har tillid til, at lønsedlen er korrekt. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for fagforbundene LO og FTF. Den viser også, at halvdelen af os aldrig tjekker vores lønseddel. Men det burde vi, for 45 procent har oplevet at finde fejl de mange specialtillæg og løntrin, lønsedlen består af. Og det ekstra kig i lønsedlen kan vise sig at betyde ekstra penge i lommen.
Landsdækkende fokus på løn
Netop i disse uger er LO og FTF i fuld gang med en fælles kampagne om lønmodtageres rettigheder, og det betyder, at lærerkredse landet over har særlig fokus på at hjælpe lærerne med at gå lønsedlen igennem med en lup. Kampagnen hedder 'Er du OK?', og går ud på at sætte fokus på lønsedlens faldgruber. Og faldgruber er der nok af, siger Andreas Bang, lønforhandlingskonsulent i Danmarks Lærerforening.
"Der er mange elementer i lærernes lønseddel, der kan gå galt. Især de personlige tillæg, der skal regnes ud for den enkelte og med alle mulige faktorer som anciennitet og lærertype, der risikerer at blive regnet forkert", siger han.
Næste uge er sidste uge i kampagnen, men lærerkredsene er altid parate til at tjekke lønsedler med medlemmerne.