De takker af

Jørgen Stampe, Jan Niedersøe, Else Johansen og Jørgen Lykkeskjold stiller ikke op til næste hovedstyrelsesvalg

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jørgen Stampe

»20 år. 20 er et fint tal. Nu har jeg aftjent min værnepligt, og jeg har opnået mange af de ting, jeg gerne ville«, siger 61-årige Jørgen Stampe. Det er en af grundene til, at han ikke stiller op til næste hovedstyrelsesvalg. En anden er, at der ikke er så mange, som bliver sure på ham længere. På et af de første møder, Jørgen Stampe var med til i hovedstyrelsen, hviskede hans sidemand under en ophidset debat: »Se hvor gale de bliver, Jørgen, nu er vi ved at have fat i noget af det rigtige«. Det sker ikke så ofte mere.

»Det er på tide at stoppe, når man identificerer sig med dem, der bestemmer«, siger han.

Jørgen Stampe begyndte som lærer i 1966. Tre år senere blev han tillidsmand, og så har han haft tillidshverv siden. Han nåede at arbejde 17 år som lærer.

»Indtil for få år siden havde jeg været praktiserende lærer længere end pamper. Det har jeg ikke længere, så nu holder jeg op«, siger han med et smil. Indtil nytår er han formand for pædagogisk udvalg, som han sammenlagt har været medlem af i 16 år.

Jørgen Stampe vil ikke pege på en bestemt hændelse, som har været hans største succes i pædagogisk udvalg.

Det har snarere været det lange seje træk, som har været med til at gøre folkeskolen bedre.

»Kvalitetsudvikling deltager vi i med liv og sjæl«, siger han.

Bevaret jordforbindelsen

Det er ikke kun det pædagogiske felt, der har optaget Jørgen Stampe. Han har været formand for organisationsudvalget og var efter eget udsagn den argeste modstander af U-, Ø- og F-tid.

»Det virker ikke. Det er simpelthen imod professionen«, siger han. På baggrund af modstanden stillede han i 1995 op til formandsvalget, men tabte til Jørn Østergaard.

Jørgen Stampe sidder også i Grundskolerådet, i bestyrelsen for Rådet for Mellemlange Uddannelser og for Danmarks Evalueringsinstitut. Det har givet ham et større perspektiv, som han mener, det er vigtigt at tilføre den evige diskussion om folkeskolen. Derfor er han nogle gange blevet beskyldt for at have mistet jordforbindelsen. Det er absolut ikke tilfældet, mener han selv.

»Jeg vil påstå, at jeg har bevaret jordforbindelsen. Bare fordi man ikke praktiserer, behøver man jo ikke at stikke øjnene ud eller putte vat i ørerne«.

Jørgen Stampe har endnu ikke besluttet, hvad han skal lave efter nytår.

Jan Niedersøe

Jan Niedersøe har siddet i hovedstyrelsen i otte år og lige så længe i pædagogisk udvalg. Han er talehørekonsulent og er talerør for Samrådet for de specialpædagogiske foreninger. Samrådet stiller ikke op med en ny kandidat, men anbefaler sine medlemmer at stemme på Jon Kowalczyk.

»Vi havde selvfølgelig brygget på en kandidat fra egne rækker, men vi kunne ikke finde en. Når vi så skulle finde en udenfor, er Jon et godt valg. Han er en redelig politiker«, siger Jan Niedersøe.

Jan Niedersøe, der fyldte 60 år i foråret, bliver ikke arbejdsløs lige med det samme. Nu får han tid til at afslutte et forskningsprojekt, og så har han en plan om at nå jorden rundt i egen båd.

»Og det skal være, mens jeg endnu kan tygge smør«, siger han.

Jørgen Lykkeskjold

Jørgen Lykkeskjold har siddet i hovedstyrelsen i et par måneder som afløser for Ole Skov.

»Det har aldrig været planen, at jeg skulle ind, og derfor går jeg nu tilbage til kredsarbejdet, når valgperioden er slut. Det var besluttet på forhånd«, fortæller han.

Else Johansen

Else Johansen har været den ene af pensionisternes repræsentanter i hovedstyrelsen i otte år. Hun har siddet i pædagogisk udvalg alle otte år. Hun stiller ikke op, fordi hun, ifølge hende selv, er blevet for gammel.

»Jeg er 73. Nu skal der yngre kræfter til. Jeg har ikke helt kræfter til det omfarende liv«, siger Else Johansen, der var til sin første DLF-kongres i 1956 og har planer om at fortsætte som delegeret.

De otte år i hovedstyrelsen betegner hun som »spændende« og »varierede«. Hun fortæller, at hun har været med til at skaffe pensionisterne nogle goder.

For eksempel har de delegerede fra fraktion 4 fået flere møder, og »så har vi jo blandet os i det daglige arbejde«, siger Else Johansen, som har undervist i folkeskolen i 39 år.

mikkel.kamp@dlf.org