Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Skolelederne fyldte naturligvis en del på hovedstyrelsens ordinære møde. Dels fordi der arbejdes på højtryk med forberedelse af ledernetvæk og ledergruppens overgang til ny lønform. Dels selvfølgelig fordi Danmarks Skolelederforening har opsagt samarbejdsaftalen med Danmarks Lærerforening.
Det sidste betyder, at et antal skoleledere har valgt at melde sig ud af DLF, og at Lærerforeningen ikke mere kan lade nogle af sine pladser i ministerielle råd, udvalg og bestyrelser gå videre til Danmarks Skolelederforening.
Der var lidt usikkerhed med hensyn til, hvor mange skoleledere der har meldt sig ud af DLF. I Ugebrevet Mandag Morgen er nævnt tallet 250, men i Danmarks Lærerforenings sekretariat var der på mødetidspunktet registreret under 200 udmeldelser.
- I organisationskontoret og medlemskontoret bliver hver udmeldelse øjeblikkeligt gjort op, sådan som vi altid gør, når et medlem melder fra, fordi der er en række formelle regler, der skal følges nøje, sagde Anni Herfort.
Udmeldte kan hverken få central eller lokal rådgivning, efter at udmeldelsen træder i kraft, og leveringen af Folkeskolen standses.
Dertil kommer en lang række følgevirkninger. For eksempel udløber medlemskabet af DLF's gruppelivsforsikring, og foreningens kollektive ansvarsforsikring hører op. Eventuelle lån i DLF's låneafdeling forfalder til indfrielse, der kan ikke lånes penge i Tjenestemændenes Låneforening, og medlemskabet af Forbrugsforeningen hører også op.
Det er afgørende, at alle behandles korrekt, og man skal være opmærksomme på, at ledere, der melder sig ud, har krav på normal og fuld service helt frem til den dato, hvor udmeldelsen har virkning, understregede Anni Herfort.
Ledernetværk
Kongressens beslutninger om ledernes organisatoriske placering betyder, at en leder kan frasige sig de demokratiske rettigheder i forhold til lokalkredsens generalforsamling.
Hvordan skal vi tackle det, hvis mange eller alle ledere benytter sig af denne rettighed i en kreds, blev der spurgt.
- Hvis det sker, betyder det jo netop, at de benytter sig af en rettighed, svarede organisationsudvalgets formand, Karsten Holst.
Ledernetværkene skal bringes til at fungere. Kredsene må reagere på situationen, så samarbejdet med lederne kan komme godt i gang alligevel. Og så lederne kan være med, når der forhandles om deres forhold, sagde han og mindede om, at det fra kongressens talerstol var blevet lovet, at hovedstyrelsen ville gå ind med ændringer, hvis udviklingen gør det nødvendigt.
Det kan lade sig gøre allerede på overenskomstkongressen i september, hvis vi til den tid synes, at der er behov for det.
Mikkel Michelsen mente, at der skulle svares meget bastant igen på Skolelederforeningens opsigelse af samarbejdet med DLF. Det synspunkt var han dog meget alene med. Det er til skade for både lærere og ledere, hvis der kommer en alvorlig spittelse, og situationen er ubehagelig, men den skal besvares korrekt og roligt, var modsynspunktet.
Vi skal ikke lade os provokere, og vi må tale sammen med Skolelederforeningen på alle de punkter, hvor det er nødvendigt, sagde Jørgen Stampe.
Jens Kjær mindede om, at meget få af Danmarks Skolelederforenings 2.700 medlemmer har meddelt, at de forlader DLF. Det helt overvejende flertal er altså medlemmer begge steder.
Det er ikke skolelederne, men lederforeningen, der har opsagt samarbejdet, sagde Anders Bondo Christensen.
Indtil nu har vi haft et fortrinligt samarbejde med Skolelederforeningen i Sønderjyllands Amt. Det er desværre nu opsagt. Det betyder så, at vi har taget initiativet til at give vores ledernetværk - som har arbejdet godt i flere år - en amtsstruktur, sagde han.
Han og flere andre fremhævede også, at det er nødvendigt at få lagt et reelt indhold i den nye lederlandskreds, så lederne har et eget fælles forum.
Beholder forhandlingsretten
Skolelederforeningens forhåbninger om at kunne overtage DLF's forhandlingsret blev kort diskuteret.
- Det er Danmarks Lærerforening, der forhandler og indgår aftaler, og sådan bliver det ved med at være, sagde Anni Herfort. Hvis en anden organisation forsøger at overtage den ret, skal den opfylde en lang række betingelser. Og der skal en retssag til, som vil tage mange år. Så den diskussion er fuldstændig uinteressant i lang tid fremover.