Bondo takkede nej til toppost

Kompromis: DLF's forretningsudvalg udvidet til seks personer

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Han stillede op mod formanden. Han blev hovedstyrelsesvalgets absolutte topscorer med over 40.000 stemmer, og han betragtes af mange som leder af oppositionen i Danmarks Lærerforening. Men han sagde nej, da resten af hovedstyrelsen ville give ham formandsposten for fagligt udvalg og dermed en plads i foreningens forretningsudvalg.

'Jeg har ikke udtrykt interesse for at komme i forretningsudvalget. Jeg bor i Sønderjylland med fire hjemmeboende børn, og jeg er nødt til at se på de to vægtskåle - omkostningerne ved at sidde i forretningsudvalget og tilbringe meget tid i København i forhold til de muligheder, jeg ser ved den pågældende post', lød det fra Anders Bondo Christensen, da den nye hovedstyrelse var samlet for at konstituere sig.

Når formand Anni Herfort og næstformand Stig Andersen alligevel kunne finde på at sætte hans navn på listen, skyldes det, forklarede Anni Herfort, at hun om aftenen før mødet i hovedstyrelsen var blevet præsenteret for et forslag til forretningsudvalg, som Bondo var indforstået med. Her figurerede hans navn også - men som formand for pædagogisk udvalg.

Formandskabets oplæg til nyt forretningsudvalg lød foruden Anders Bondo i spidsen for fagligt udvalg på Ole Jensen som ny formand for organisationsudvalget og Jørgen Stampe som formand for pædagogisk udvalg. Men enden på en dag med mange pauser, hvor hovedstyrelsesmedlemmerne gik i grupper og talte stemmer, blev en anden konstellation - et kompromis, som til gengæld blev vedtaget i enighed. Jørgen Stampe og Karsten Holst beholdt deres formandsposter i henholdsvis pædagogisk udvalg og organisationsudvalget, det nyvalgte hovedstyrelsesmedlem Jon Kowalczyk, Ballerup, blev formand for fagligt udvalg, og en fjerde nyoprettet forretningsudvalgspost med foreningens organisationsudviklingsprojekt som arbejdsområde blev besat af Astrid Schjødt Pedersen.

Dilemmaer

To dilemmaer dukkede igen og igen op undervejs i forhandlingerne. Kan man tillade sig at vælge en mand ind på en post, han ikke vil have? Og omvendt - kan man, når man én gang har besluttet at stille op til hovedstyrelsen, bagefter tillade sig at takke nej til en af de opgaver, der kan følge med?

Lotte Lange: 'Alle rundt om det her bord kan blive enige om, at Anders Bondo vil være god at have i forretningsudvalget. Men det er altså sådan, at der for Anders er nogle ting, der skal være opfyldt, ellers er der andre ting, der er vigtigere i hans liv. Vi, der er tæt på Anders, har gjort, hvad vi kunne, men der kommer et tidspunkt, hvor man ikke kan gøre mere af hensyn til folks personlige integritet. Så må forretningsudvalget i stedet lægge øre til de mange gode ting, der kommer fra Anders i hovedstyrelsen'.

Jens Færk: 'Anders Bondo var i en situation, hvor han var tæt på at blive valgt til formand, og valgte så at gøre en indsats ved at stille op til hovedstyrelsen. For mig er det meget afgørende, at Anders kommer ind i forretningsudvalget med den støtte, han har i foreningen, og det skal naturligvis være som formand i fagligt udvalg, som er der, hvor han har gjort et stort arbejde i den periode, jeg har siddet i hovedstyrelsen'.

Undervejs i forhandlingerne var flere navne i spil. 13 hovedstyrelsesmedlemmer (ud af 27 stemmeberettigede) foreslog en model med Lotte Lange som formand for fagligt udvalg, Karsten Holst på organisationsudvalget og Astrid Schjødt som formand for pædagogisk udvalg. Men der var enighed om, at 14-13-afstemninger om alle tre poster ville være en temmelig dårlig start på arbejdet i den nye hovedstyrelse, og Anni Herfort greb så til et kompromisforslag, der havde været fremme i de foregående dages sonderinger - en firepersonersløsning med nej-sigeren Jon Kowalczyk i spidsen for fagligt udvalg, Ole Jensen på organisationsudvalget, Jørgen Stampe på pædagogisk og Astrid Schjødt på en ny ekstra udvalgspost.

Afspejler ikke stemmetal

Den model fik Anders Bondo til at reagere:

'Lotte Lange har fået et betydeligt bedre landsvalg end Jon Kowalczyk. Alligevel er der altså en gruppe uden om os, der vil bestemme, hvem der skal repræsentere os. Jeg synes, I skulle have foreslået Lotte Lange. Jeg har stor respekt for Jon, vi har arbejdet sammen i mange år, men Lotte Lange har erfaringerne fra fagligt udvalg, og vi står altså og skal have en overenskomst gennemført nu. Det tager lang tid at sætte sig ind i noget nyt'.

John Illum svarede igen med at foreslå Karsten Holst i stedet for Ole Jensen, og knuden fandt så sin løsning, da Ole Jensen meddelte, at han trak sit kandidatur.

Det ny forretningsudvalg

Forretningsudvalget i Danmarks Lærerforening består nu af:

Formand Anni Herfort

Næstformand Stig Andersen

Formand for fagligt udvalg, Jon Kowalzcyk

Formand for organisationsudvalget, Karsten Holst

Formand for pædagogisk udvalg, Jørgen Stampe

Forretningsudvalgsmedlem med organisationsudviklingsprojektet som arbejdsområde, Astrid Schjødt Pedersen

Efter forslag fra den afgåede hovedstyrelse har den nye besluttet, at de menige poster i udvalgene først besættes ved denne uges hovedstyrelsesmøde. Det sker under hensyn til medlemmernes egne ønsker og under hensyn til, hvordan man bedst udnytter den enkeltes viden og erfaring. Efter en drøftelse i forretningsudvalget indstiller formandskabet fordelingen af posterne til vedtagelse i hovedstyrelsen.