Alle fyringssager skal fortsat behandles centralt
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Organisationsudvalget har fået en fin og grundig redegørelse om det seriøse og professionelle arbejde, som medarbejdere i foreningens sekretariat udfører, når et medlem trues med fyring, mente udvalgsmedlem Lars Busk Hansen.
»Desværre traf udvalget en forkert beslutning«, lød hans konklusion.
Fra organisationsudvalget havde hovedstyrelsen fået et forslag om, at kredsene skulle overtage den fulde sagsbehandling af fyringssager, som begrundes med manglende arbejde. Hele udvalget var for - undtagen Lars Busk.
»I sager, hvor afskeden begrundes med arbejdsmangel, støtter vi os altid på kredsens vurdering, derfor anbefaler vi, at disse sager fremover skal behandles lokalt. Men selvfølgelig skal kredsene tilbydes kurser, de vil også fortsat kunne få sparring og hente eksperthjælp i hovedforeningen, og hvis en kommune prøver usagligt at begrunde en afsked med mangel på arbejde, og sagen dækker over noget andet, så kan foreningen centralt selvfølgelig altid træde til«, argumenterede udvalgsformand Astrid Schjødt Pedersen.
Per Sand Pedersen mente, at en udlægning af arbejdet »burde være helt enkelt at klare for enhver bæredygtig kreds«, men det overbeviste ikke hovedstyrelsen. Birgitte Baktoft, Tove Borch, Helen Sørensen og flere andre takkede pænt nej. Medlemmernes retssikkerhed er det vigtigste, og der må ikke kunne »gå mytedannelse i det«: Man skal altid være 100 procent sikker på, at kreds og kommuner ikke har en fælles forståelse af, at en afskedigelse er i orden, hvis den ikke er det.
»Hvis vi mener alvorligt, at DLF er en fælles fagforening, må vi have den type diskussioner en gang imellem«, sagde Vivi Hansen.
Stig Andersen mente, at det ville være alt for betænkeligt at ændre proceduren, når så mange kredse er imod, og Anders Bondo konkluderede, at alle sager om uønsket afsked fortsat skal behandles centralt.
»Vi må lade praksis udvikle sig, og det principielle kan vi passende drøfte på et kredsformandsmøde, men der skal ikke ske ændringer nu«, sagde han.
tt@dlf.org