Debat

LÆRERSTUDERENDE BLIVER IVÆRKSÆTTERE

Læreruddannelsen er mere end blot pædagogik, didaktik, relationskompetence og klasseledelse. I mellem teori, pensum, praktik og eksamensopgaver findes der også entreprenørskab og innovation - i hvert fald hos to af de fynske lærerstuderende.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Joachim og Frederikke Schødts går begge på læreruddannelsen i Odense. Joachim bliver færdig som matematik-, idræt- og samfundsfagslærer til sommer, og Frederikke kan putte titlen som dansklærer på cv’et om få måneder, inden der venter hende to år mere på uddannelsen. Men ud over dette har de én helt anden ting tilfælles.De drømmer begge to om at være selvstændige, om at starte deres eget og om at gøre en forskel med dét, de gør bedst, nemlig at undervise!

For 6 måneder siden ringede Joachim til Frederikke, som på daværende tidspunkt sad i Island på et studieophold. Joachim havde fået en idé! Han har altid været struktureret og haft flair for forretning og økonomi - måske også én af grundene til, at matematik blev hans hovedfag. Men han havde brug for én, som kunne lide at have jorden mellem fingrene og tænke kreativt; og det kan Frederikke. Joachim havde efter utallige oplevelser i praksis længe gået med tanken om, at grundskolens elever havde brug for hjælp - brug for et supplement til skolen. Frederikke var med det samme begejstret for idéen, og lynhurtigt forvandlede ét opkald sig til daglige timelange samtaler, hvor der blev diskuteret vision, metode og forretningsplaner. Inden den første uge var gået, lå der allerede en tydelig idé på tegnebrættet: elevu! Et firma, som tilbyder privat skræddersyet undervisning og målrettet lektiehjælp.

Årsagen til, at denne idé begyndte at banke i de to lærerstuderendes hjerter er helt klar!

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Der stilles større og større krav til eleverne i de danske grundskoler. Kravene og forventningerne stiger, men samtidig har grundskolens rammer en række elementer, som gør det vanskeligt at imødekomme disse; det kan for eksempel være for mange elever i klassen, manglende ressourcer til nødvendig hjælp og støtte, og der er ikke altid tid nok til personligt at imødekomme den enkelte elevs behov. Joachim og Frederikke har selv oplevet dette og anerkender de tusinde lærere, som dagligt selv bliver mødt af problematikken. De ønsker at hjælpe til og stå hånd i hånd med lærerene i et håb om at hjælpe eleverne på bedste vis.

”Det har aldrig nogensinde været vores idé at erstatte skolen. elevu er tænkt som et supplement til de hårdtarbejdende lærere, som hver dag møder utallige udfordringer og problematikker, som gør dagligdagen med eleverne svær!”Frederikke Schødts - Stifter og ejer af elevu

elevu er selvfølgelig ikke det eneste firma, som tilbyder undervisning og lektiehjælp i det private regi, men til stor forskel fra de andre på markedet, slår elevu igennem med ét positivt tiltag: de bruger nemlig kun lærerstuderende! Det er hele kerneværdien bag firmaet, som værner om at praktisere deres fag på baggrund af en professionel faglig og pædagogisk viden samt erfaring. Alle deres ansatte er lærerstuderende, som de mener, skaber det bedste fundament for at imødekomme eleven med de nødvendige kompetencer. Derudover har alle deres ansatte også linjefagskompetence i det fag, som de underviser i. elevu ønsker at komme ind på det private marked og tilbyde den samme kvalitet, som de uddannede lærere udøver i grundskolerne.

”At undervise er langt mere end blot at have scoret topkarakter i dét fag, man underviser i! At undervise handler om pædagogiske og didaktiske valg smurt ind i en masse viden omkring relationer, læringsstile og elevtyper.”Joachim Schødts - Stifter og ejer af elevu

Midt i praktikforløb, studietimer, pensumlæsning og eksamener bruger Frederikke og Joachim nu al deres tid på Deres firma, elevu. Idéen voksede lynhurtigt, og de har begge været ekstremt effektive. På mindre end 2 måneder var alle deres idéer iværksat, og det var ikke så lidt. Produkter, kontrakter, aftaler, økonomi, budgetter, design og utallige andre ting skal med i overvejelserne, når man vælger at være selvstændig. De to lærerstuderende benyttede sig af et berigende tiltag, som ligger ved havnen i Odense, nemlig Stjerneskibet; et sted, hvor unge iværksættere kan møde op og få gratis vejledning og rådgivning i at starte sit eget.”Randi, som er vores konsulent har været en kæmpe hjælp! Når man til daglig beskæftiger sig med forældrebreve og undervisningsplaner, er det noget af en omvæltning pludselig at skulle tage stilling til regnskabsprogrammer, forsikringer, moms og lønsumsafgifter!”Frederikke Schødts - Stifter og ejer af elevu

I marts åbnede elevu for offentligheden og både på Facebook og Instagram kan man følge de to lærerstuderendes arbejde. For nyligt deltog de i Basecamp 15, hvor de i samarbejde med Børn- og Ungeforvaltningen hos Odense Kommune underviste en stor flok folkeskoleelever, som kæmpede med at højne deres kompetencer i et håb om at have en større chance for at bestå afgangsprøverne.

Der er nok at se til for de to lærerstuderende. Lige om hjørnet venter Deres egne afgangseksamener og bacheloropgave, men det ser ikke ud til at hæmme deres drivkraft og gå-på-mod.

”At være iværksætter er hårdt! Men lige så hårdt det er, lige så berigende er det! Det er fedt at kunne bruge sin lærerkompetence på en helt anden og ny måde.”Joachim Schødts - Stifter og ejer af elevu