Debat
Hurraaa Madskoler er tilbage – næsten i hvert fald
Efter 1½ år med aflysninger og minimal aktivitet har det været en stor lettelse og glæde, at kunne gennemføre Madskoler igen denne sommer. Det har dog ikke været uden kamp at få sommerens Madskoler op at stå. Men når børnenes smil når helt op til ørerne og de frivillige melder tilbage om gode oplevelser, så er det det hele værd!
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Denne sommer har over 1400 børn og knap 400 instruktører taget på en kulinarisk verdensturné med Madskoler. Uden at transportere sig længere end skolekøkkenet har de besøgt lande som Kina, Pakistan og Italien. Smilene har været brede og glæden har været stor over, at vi igen har kunne indtage skolekøkkenerne, efter 1½ år hvor menuen primært har stået på aflysninger.
Ikke samme niveau
Antallet af børn og instruktører denne sommer er dog på ingen måde i samme niveau, som tidligere år. Normalt har vi plads til over 2000 børn, men i år er dette tal altså væsentligt reduceret. En af årsagerne er, at vi naturligvis følger de retningslinjer der er fra myndighedernes side og her har vi været underlagt nogle arealkrav der gør, at vi ikke har kunne have helt så mange børn på hver Madskole. På samme vis har vi valgt at tage elementer som familiearrangement ud af programmet, så vi sikrede at der ikke blev samlet alt for mange mennesker på samme sted.
Corona har givet frivilligheden et knæk
Et andet element, der har givet en del hovedbrud i forbindelse med planlægningen af sommerens Madskoler er manglen på frivillige. Alle Madskoler er baseret på frivillig arbejdskraft og derfor er antallet af Madskoler og pladser til børn proportionalt med antallet af frivillige, der melder sig under fanerne. Det har alle år været en udfordring at finde så mange frivillige, som der er børn, der gerne vil på Madskole. Men i år har udfordringen været ekstra stor. Den tendens hører vi også fra mange andre foreninger hvis aktiviteter er båret af frivillighed. Tesen er at corona har givet frivilligheden et knæk - bl.a. fordi flere vælger at prioritere deres tid anderledes i dag end inden corona gjorde sit indtog i DK.
Vi kæmper videre
Udfordringerne til trods melder deltagerne fra sommerens Madskoler meget positivt tilbage. Det giver kampgejst til at fortsætte og vi arbejder allerede nu på at etablere '3 dage med Madskoler' i efterårsferien 2021. Her vil der være et fødevaretema for hver dag. De tre fødevarer, der sættes fokus på bliver kartoflen, æblet og ægget.
Er du interesseret i at være med? Tilmelding og nærmere information på www.madskoler.dk J