At eleverne blev hjemsendt i sidste uge har endnu ikke ført til, at kurven for smitte blandt lærerne er knækket.
Kilde: Statens Serum Institut
DLF: Brug for raske lærere til at holde skolerne åbne
Næsten to procent af lærerne blev testet positive for corona lige op til juleferien. Der skal virkelig strammes op på rengøring, undervisning i stamklasser og testkapacitet, hvis skolerne skal holdes åbne efter jul. Hvis for mange lærere er syge, kan det betyde, at skolerne må lukke, lyder det fra DLF.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærere bliver i langt højere grad smittet med corona end eksempelvis læger og sygehusansatte. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut. I sidste uge blev 2162 grundskolelærere konstateret smittet med covid-19, hvilket svarer til 1,93 procent af den samlede lærerstand.
Formand for DLF's arbejdsmiljø- og organisationsudvalg, Thomas Andreasen forstår godt, at de stigende smittetal også får bekymringen blandt DLF's medlemmer til at stige.
"Man kan jo ikke lade være med at tænke over, at hvis flere lærere bliver smittede, er der så også flere der bliver alvorligt syge og får senfølger?", siger han:
"Nu er der så mange smittede. Det kan virkelig føles frustrerende, at man har stået i risikozonen og knoklet for at gennemføre undervisning, og så skal man være syg og isoleret fra familien i juleferien".
Flere end nogensinde: Over 2000 lærere på juleferie med corona
Retningslinjer skal følges
Derfor hilser han også de nye retningslinjer for skolerne velkommen, selv om han gerne havde set, at de var kommet allerede tidligt i december.
"Vi har flere smittede end i sundhedsvæsenet og andre brancher. Rigtig mange elever var indtil for nyligt ikke vaccinerede, så er der er en smittekoncentration i skolen. Man er mange sammen på få kvadratmeter i mange timer, og man kan ikke lufte ud. Derfor er færdigvaccinerede lærere overrepræsenteret i statistikken", siger han og understreger: "Derfor er det vildt vigtigt, at de anbefalinger og restriktioner, der er fremlagt nu, også bliver fulgt til dørs og taget alvorligt på alle arbejdspladser, hvor vores medlemmer er, så det her billede ikke foresætter ind i januar".
Han hører fra medlemmer, at rengøringen nogle steder halter, og der også er steder, hvor testkapaciteten ikke kan følge med behovet. Det skal der rettes op på, og der skal afsættes resurser til det.
"Anbefalinger og restriktioner skal holde skoler åbne, men det skal jo også være med til at skabe tryghed blandt lærerne. Det er en forudsætning for, at man kan skabe god undervisning. Det er virkelig vigtigt, at anbefalingerne bliver fuldt, så vi undgår smitte og utryghed. For ellers er der risiko for at skoler bliver nødt til at lukke ned, fordi der er mange lærere syge".
Undervisningsministeren: Vi vil have børnene tilbage på skolen 5. januar
Mundbind burde være et frivilligt valg
Thomas Andreasen undrer sig over, at regeringen holder fast i, at lærere i folkeskolen ikke må bære mundbind, når det er tydeligt, at smitten blandt lærerne er så høj.
"Det burde være en mulighed, som en lærer kan vælge at bruge i en del af arbejdsdagen, hvis man eksempel skal gå igennem fællesareal for at gå til undervisningslokaler eller hvis man har en ægtefælle, der er sårbar", siger han og forstår ikke, at lærernes mimik over for eleverne er vigtigere, end at lærere kan føle sig trygge i en krisetid.
"Vi ønsker ikke mundbind i skoler eller test af børn og lærere. Vi ønsker ikke corona. Men i en tid, hvor smittetallene er ekstremt høje blandt lærere, så er det noget, lærerne burde få lov til at bruge under særlige omstændigheder. Eleverne har vænnet sig til mundbind i samfundet og kan også håndtere, hvis enkelte lærere indimellem bruger mundbind i skolen".