Medlemmerne i Thisted Kommune oplever ikke, at deres virkelighed bliver afspejlet af den fælles forståelse, derfor har lærerkredsen ikke været interesseret i at fortsætte uden bindende aftale.
Thisted-lærere dropper fælles forståelse – kan ikke få reel aftale
Tiden er løbet fra en fælles forståelse om planlægningen af lærernes arbejdstid i Thisted. Det siger kredsformand Philip Lehn Brand, efter det har vist sig, at den fælles forståelse ikke bliver efterlevet i virkeligheden.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lærerne i Thisted har indtil nu arbejdet ud fra de rammer som er beskrevet i en "fælles forståelse" mellem Thisted Kommune og Thy-Mors Lærerkreds. Men der var et problem: Selvom der var enighed om, hvad der stod i den fælles forståelse, blev det ikke effektueret i hverdagen, siger formand for Thy-Mors Lærerkreds Phillip Lehn Brand.
"Vores oplevelse over år har været, at der er det kun ganske lidt af det, vi har skrevet ind i den fælles forståelse, som vi har kunnet se, at det har givet noget på den enkelte skole".
Han nævner et eksempel: I den fælles forståelse står der, at opgaveoversigten skal udmøntes ud fra nogle objektive, gennemskuelige og retfærdige principper.
"Der må vi sige, at det ikke er den oplevelse, lærerne har med deres opgaveoversigter. De kan ikke gennemskue, hvorfor deres opgaveoversigter ser ud, som de gør. Og slet ikke henover året, for der sker mange forandringer", siger Philip Lehn Brand. Og giver et andet eksempel:
"Der står, at hvis lederen går ind og disponerer over ens forberedelsestid, så skal den erstattes på et tidspunkt. Der kan vi se i de undersøgelser, vi har lavet sammen med Thisted Kommune, at omkring 85 - 90 procent af vores medlemmer ikke oplever at få erstattet deres forberedelsestid", siger Philip Lehn Brand.
Fælles forståelse om opgaveoversigten i Thisted Kommune
Ønske om bindende aftale
Udgangspunktet for den fælles forståelse har været Lov 409, det har lærerkredsen accepteret, men der er en grænse for, hvor langt kredsen kan strække sig, hvis kommunen ikke efterlever de nedskrevne rammer.
"Vi når frem til et tidspunkt, hvor vi ikke kan lægge ryg til det længere, og så må vi trække stikket", siger Philip Lehn Brand.
Derfor var det lærerkredsens ønske at lave en bindende arbejdstidsaftale, "der skal understøtte lærernes og børnehaveklasselederens motivation, engagement og mulighed for at tage professionelt ansvar". En sådan aftale havde lærerkredsen en række konkrete ønsker til:
- At der fremover kunne planlægges med en lærerstyret tid/-resurse til individuel forberedelse på skolen eller på en anden matrikel end skolens.
- Tid på og definition af alle opgaver i opgaveoversigten.
- Tid på og rammesætning af alle teamopgaver.
"Vi har været til mange Faglig Klub-møder, og oplevelsen fra min position har været, at når vi har fortalt, at der står sådan og sådan i den fælles forståelse, så har de kigget på os og sagt: Det sker jo ikke ude hos os - sådan er vores virkelighed ikke. Så oplevelsen er, at tiden er løbet fra det at have en fælles forståelse", siger Philip Lehn Brand.
Den nuværende fælles forståelse udløber med dette skoleår, fra næste skoleår forventer Thy-Mors Lærerkreds, at Thisted Kommune udfærdiger et administrationspapir, som de kan drive skolerne efter. Et administrationspapir, der henholder sig til Lov 409, MED-aftalen, Arbejdsmiljøloven og Ferieloven.
Folkeskolen.dk har forsøgt at få en reaktion fra Thisted Kommune.