Debat
Fagforeningens kerneopgave er OK resultater ...
OK18 skal prioritere det hele lærerliv og fleksibilitet og tryghed for medlemmerne. Arbejdstid er vigtigt, men også andre OK resultater har værdi i hverdagen
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Resultater med værdi i mere end kr og øre
Arbejdstid og fleksibilitet fylder meget for medlemmerne I en presset hverdag, og arbejdstiden var derfor også et helt centralt omdrejninsgpunkt ved OK15, og vil være det i lang tid fremover.
Men også "mere bløde områder" har gennem tiden været prioriteret ved overenskomstforhandlinger, og der er her opnået væsentlige resultater, som har værdi for medlemmerne i mere end bare kr. og øre.
En symbolsk sejr !
Takket være OK15 har jeg for første gang i mit snart 25 år lange arbejdsliv haft mulighed for at have en 6. Ferieuge med fri midt i et skoleår. En symbolsk sejr i lyset af KLs normaliseringshetz ved OK13.
Jeg har været I Hong Kong for at besøge min ældste søn, som er på et halvt års studieophold i byen. Jeg glædede mig over at kunne være sammen med ham og glæder mig hver dag over at være med i en stærk fagforening som på mange forskellige områder skaber værdi for medlemmerne.
Betydning af fleksibilitet i forskellige livsfaser og sammenhæng mellem arbejde og familieliv
Også arbejdsmiljøhensyn i bred forstand er blevet integreret i vores overenskomst. Det er vigtige resultater for medlemmerne ift at have fleksibilitet i hverdagen og bedre mulighed for at forene arbejde og privatliv.
Her tænker jeg f.eks. på ret til barsel, løn under sygdom, omsorgsdage og seniordage. Disse rettigheder har stor betydning for lærere i forskellige livsfaser, De unge lærere der stifter familie og har brug for at kunne blive hjemme og tage sig af syge børn, og de ældre lærere, som har været på arbejdsmarkedet I mange år, og kan bruge seniordage til et break i en travl hverdag.
Også muligheden for spisepause er værdifuld, som et tiltrængt pusterum midt på dagen I en hverdag med stigende arbejdspres.
Med udviklingen på arbejdsmarkedet er der også fremadrettet brug for nye OK-forhandlede løsninger i forhold til tryghed og fleksibilitet i jobbet. Her er nogle bud:
Flexibilitet
2020 kravene om linjefagsdækning har minimeret for ikke at sige fjernet lærernes mulighed for at vælge anden efteruddannelse. Det er derfor relevant at tilgodese lærerne med OK-midler til selvvalgt efteruddannelse f.eks. organiseret i uddannelsesfond som er en kendt model fra andre overenskomstområder og evt. suppleret med mulighed for optjening af uddannelsesorlov (måneder med løn til brug for efterudd).
- Fleksible “omsorgsdage” til alle
Uanset om man har børn eller ej, har de fleste nogen de har ansvar for. Derfor har de fleste brug for fleksible omsorgsdage f.eks. til at kunne tage sig af syge forældre.
Fleksible omsorgsdage kan også bidrage til at nedbringe sygefravær, da det kan give luft I en travl hverdag.
Med fast tilstedeværelsestid på skolen er der desuden opstået behov for helt legalt at kunne gå til eks. læge, psykolog, tandlæge indenfor almindelig arbejdstid.
- Sammenhæng mellem arbejde og familieliv
I forbindelse med overenskomster skal vi se på forskellige ”håndtag”, der kan skabe bedre balance mellem arbejde og familieliv og gøre et tilvalg mere attraktivt for både mænd og kvinder.
Øremærket barsel for mænd kunne være et eksempel på dette. Som lærere ved vi hvor meget far betyder, og de mandlige lærere skal have bedre mulighed for at have tid sammen med deres ønskebarn.
Der er samtidig en kønsmæssig skævhed ift. hvem der vælger i en periode med mindre børn at arbejde på deltid for at få arbejde og familieliv til at hænge sammen. En sådan familiemæssig prioritering har økonomisk konsekvens I form af ringere pga. manglende pensionsindbetaling i de tidlige ansættelsesår på deltid. Der kunne tages højde for denne ulighed ved en øget pensionsindbetaling for deltidsansatte.
Tryghed
- Tryghed i ansættelsen ved sygdom
Ændring I sygedagpengereglerne kan føre til kassetænkning, hvor arbejdsgiver afskediger syge medarbejdere hurtigere pga. manglende refusion. Vi skal derfor sikre bedre vilkår og muligheder for fastholdelse i job, også ved længere sygemeldinger.
Hvis vi skal arbejde til vi segner I kraft af Folketingets beslutning om udskydelse af pensionsalderen, så er vi nødt til at forholde os til håndtering af arbejdspresset og vi har brug for OK-aftalte alternativer til aldersreduktionen, som blev tyvstjålet fra os som en del af lovindgrebet v. OK13
OK18 og kommende overenskomstforhandlinger skal have fokus på det hele lærerliv.
#DLFvalg #stempårikke #rikkeiHST