Folkeskolens leder:

Velkommen tilbage

Underrubrik

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ud over at der nu endelig - traditionelt sent fredag eftermiddag - er kommet nye retningslinjer for skolen, kan vi glæde os over flere opmuntrende nyheder: Lærerne har ifølge en ny undersøgelse klaret coronaskolen rigtig godt. Halvdelen af forældrene vil nu i lyset af erfaringerne i højere grad end tidligere anerkende lærernes indsats og roser generelt undervisningen i perioden.

Forældrenes tvungne indblik i undervisningen ved køkkenbordet har åbenbart ført til nogle positive overraskelser.

Flere nye lærere får også nu støtte til den vanskelige start på skolehverdagen. Folkeskolen har set på nye lokalaftaler, der er indgået mellem lærerkredse og kommuner, og i mange er der sat konkrete tal og handlinger bag de smukke ord om at tage bedre mod nyuddannede lærere. Mentorordninger og nedsat lektionstal er det mest almindelige.

Det er også på høje tid! Tidligere undersøgelser har vist, at efter to år er hver sjette nye lærer tjekket ud af skolen igen. Det er en ordentlig mundfuld at starte med årsplaner, nye klasser, nye fag, nye kolleger og en livlig og til tider meget hektisk dagligdag.

Men det er svært at forstå, at de nye velkomstordninger ikke findes overalt. Det er i kommunernes interesse at holde på de nyuddannede lærere i lyset af vigende ansøgertal til læreruddannelsen. Lykkes det at få flere nye lærere til at blive i skolen, slår kommunerne to fluer med det berømte smæk. Dels giver det bedre undervisning. Dels vil lærere, der er glade for deres arbejde, fungere som ambassadører, der kan få flere unge til at søge uddannelsen i de kommende år.

Troværdige mennesker, som anbefaler noget til andre, er - som enhver sælger kan fortælle - den absolut mest værdifulde reklame, man kan få.

Der er som bekendt kommunalvalg i efteråret. Så der er en glimrende lejlighed til at stille kritiske spørgsmål til de kommuner, som hænger i bremsen. God arbejdslyst.