Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Mange lærere og endnu flere elever har i en lang årrække været udsat for det giftige stof PCB, når de har haft deres daglige gang på Frederiksberg Skole i Sorø.
Hanne Klæbel er arbejdsmiljørepræsentant på skolen, og hun har været i kontakt med cirka ti tidligere og nuværende ansatte, som har arbejdet på skolen i mellem 20 og 40 år. De kan berette, at de har eller har haft hovedpine, luftvejs- eller hudlidelser. Ingen af dem er fyldt 70 år endnu.
"Man kan undre sig over, at kommunen ikke selv tager initiativ til at støtte de medarbejdere, der har arbejdet i de her lokaler i mange år", siger hun."Der er én, der er stoppet med at gå ned at handle. Hun er blevet allergisk over for sæbe og kan derfor ikke holde til at gå rundt i et supermarked", siger Hanne Klæbel, som er forundret over kommunens håndtering af sagen om borgere, der har arbejdet på skolen i mange år, og som måske er blevet syge af det.
Skolen skal rives ned
Det lokale byråd vedtog i slutningen af marts, at de dele af Frederiksberg Skole, hvor PCB er anvendt i byggematerialerne, skal rives ned. Det er to tredjedele af skolen.
PCB-ramt skole skal rives ned
"Ud over nedrivningen af bygninger vil politikerne også smide al inventaret ud. Borde, stole, tavler og så videre. Det hele ryger ud. Det viser jo, at kommunen er fuldt ud klar over, at det her må være alvorligt. Jeg er derfor forundret over, at de ansatte, der har arbejdet på skolen i en menneskealder, ikke kommer i betragtning", siger Hanne Klæbel.
Hun mener, det er et samfundsproblem, at der ikke er en central insants, som har til opgave at sikre kompensation til borgere for at have arbejdet under forhold, som kan have negativ indflydelse på deres helbred.
Kommune: Vi lytter, hvis de kommer
Hos Sorø Kommune har man ikke hørt om de syge lærere, og skole - og daginstitutionschef Henrik Madsen kan derfor hverken be- eller afkræfte, om forvaltningen vil se nærmere på sagen.
"Jeg har ikke hørt om noget krav. Hvis der kommer et, tager vi selvfølgelig stilling til det", siger Henrik Madsen.
"Vi vil selvfølgelig lytte til medarbejdernes bekymring, og hvis man kan konstatere, at det er sundhedsskadeligt, er det jo en sag", siger han.
Embedslæge: Man skal falde i tønden
I et notat bragt på sundhedsstyrelsen.dk fra 20. december sidste år står der, at ny viden klart viser, at "selv ved udsættelse for PCB i indeklimaet i dele af døgnet vil der ske en akkumulering af specielt lavklorerede PCB-former, og at en sådan udsættelse må anses for sundhedsskadelig, og derfor så vidt muligt bør undgås".
Den nye viden på området fik Sundhedsstyrelsen til at konkludere, at ophold i længere tid i et indeklima med en koncentration på 3000 enheder PCB per kubikmeter kan "være forbundet med betydende helbredsrisiko" og "i de fleste sammenhænge betragtes at have nærliggende sundhedsfare", står der i notatet.
Ophold i længere tid i en koncentration på 300-3000 enheder PCB per kubikmeter kan "medvirke til sundhedsskader".
Alligevel vurderer embedslæge i sagen om PCB på Frederiksberg Skole, Kåre Kristiansen, at der næppe er grund til at antage en sammenhæng mellem forekomsten af PCB i det konkrete tilfælde fra Sorø med konkret sygdom.
"Det sikkerhedsniveau, som vi i Sundhedsstyrelsen har valgt, gør, at risikoen for at der opstår sygdom hos en person, som er udsat for PCB i de koncentrationer, der er tale om her, er meget, meget lav. For at finde én person med sygdom fremkaldt af PCB på dette niveau, skulle man formentlig lede i en gruppe på måske flere millioner udsatte", siger han, og tilføjer, "at der aldrig tidligere er påvist sygdom forårsaget af PCB hos mennesker i de koncentrationer, der her er tale om".
Kåre Kristiansen oplyser, at der i forbindelse med forureningsulykker er påvist en sammenhæng mellem det giftige stof og menneskers helbred.
"Man har kendskab til forureningsulykker, som har givet anledning til sygdomme, der kan relateres til PCB. Det er, hvor folk har spist mad med ekstremt højt PCB-indhold, hvor har man set hudsygdomme og organsvigt. Populært kan man sige, at du skal falde i tønden med PCB, hvis det skal forårsage akut sygdom hos mennesker", siger Kåre Kristiansen, der siger, at de sygdomsramte lærere kan gå til egen læge, som så kan tage stilling til sagens videre færd.
"Hvis den praktiserende læge ikke selv kan håndtere problematikken, kunne en mulighed være at henvise patienten til en arbejds- og miljømedicinsk klinik", mener han.
Forskning: Ingen påviselig sammenhæng mellem sygdom og PCB
Der er ikke forskningsmæssigt belæg for at konkludere, at de tidligere medarbejdere er blevet syge på grund af PCB'en, fortæller forsker i luftkvalitet og indeklima hos Statens Byggeforskningsinstitut, Lars Gunnarsen.
"Blandt lærerne på PCB-ramte skoler er der sikkert et forhøjet niveau af stoffet end hos resten af befolkningen. Men man kan ikke konkludere, at de er blevet syge på grund af at have arbejdet i de lokaler i mange år", siger han.
Det har været strengt forbudt at anvende PCB i byggematerialer i mere end 35 år, fordi stoffet er giftigt:
"Selv om det kan konkluderes, at PCB i en skolebygning kun øger risikoen for at blive syg meget lidt, så vil vi som samfund gerne have ordentlig sikkerhed for vores arbejdsmiljø. Det er ikke acceptabelt, at der er en lille risiko for at blive syg af PCB, også selv om risikoen er så lille, at den ikke den kan påvises alene på baggrund af de mennesker, der har haft sin daglige gang på en enkelt skole", siger Lars Gunnarsen.