"Det må virke helt skørt, hvis man lige er blevet fyret, fordi der er for mange lærere på ens skole, og så kører lærerforeningen en kampagne for at få flere til at blive lærere. ", siger Dorte Lange fra Danmarks Lærerforening.

Rekrutteringskampagne provokerer arbejdsløse lærere

Masser af lærerfyringer og nyuddannede, der har svært ved at få job. Det er virkeligheden for lærerne i flere kommuner landet over. Imens er DLF med i en kampagne, der skal få flere unge til lærerfaget. Det provokerer de lærere, der står uden job.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Langeland har næsten hver femte lærer modtaget en fyreseddel, i Kolding er hver tiende stilling nedlagt, og 20 lærere skal fyres. I Haderslev er 45 stillinger sparet væk. I Vejle forventes mere end 60 lærere at miste jobbet, og i København frygter op mod 150 lærere fyresedler i de kommende måneder.

Alt imens kører Danmark Lærerforening sammen med Kommunernes Landsforening, Undervisningsministeriet og Lærerstuderendes Landskreds rekrutteringskampagnen "bliv-lærer.nu", der skal få flere til at vælge lærerjobbet. En kampagne der virker provokerende for de lærere, der har svært ved at få arbejde.

"Hvad med at fastholde dem der er, og sørge for at nyuddannede får arbejde. Så vil man sikkert nå langt", skriver Hans Andersen i en debattråd på folkeskolen.dk.

"Kunne ikke være mere enig! Bliver gal over at høre det, når jeg selv kæmper på 8. måned for at få et job", skriver Christina Schmidt.

Det må virke helt skørt

Hos Danmarks Lærerforening forstår man godt reaktionen fra de arbejdsløse lærere.

"Selvfølgelig er det nemt at forstå. Det må virke helt skørt, hvis man lige er blevet fyret, fordi der er for mange lærere på ens skole, og så kører lærerforeningen en kampagne for at få flere til at blive lærere. Der må virke helt tåbeligt", siger formand for Danmarks Lærerforenings skole- og uddannelsespolitiske udvalg Dorte Lange.

Der er områder i Danmark, hvor det ikke er let at få et job på hverken naboskolen eller i nabokommunen, hvis man bliver fyret, forklarer hun.

"Men den aktuelle situation er noget andet, end den vi kan se på lang sigt. Der er nødt til at være flere, der søger ind på læreruddannelsen, for at vi ikke står med stor lærermangel om nogle år", siger Dorte Lange.

Om nogle år er billedet vendt

Målet med rekrutteringskampagnen er ikke at imødekomme et aktuelt behov for flere lærere, men et behov der vil komme på sigt, mener Dorte Lange.

"Når de lærere, som i dag er i slut halvtredserne snart går på pension, så vender billedet. Derfor falder kampagnen på det helt rigtige tidspunkt", vurderer Dorte Lange.

"Det er jo nu de unge skal søge ind, for at de kan være uddannet om fire år."

Hun mener, at lærermanglen kun vil blive større med tiden. For hvert år er der flere lærere, der går på pension, end der bliver nyuddannet fra læreruddannelsen. Det vil sige, at underskuddet af lærere vil blive større. Derudover skal der tages højde for den geografiske forskel i læremanglen.

"Det er klart, at en lærer, der bor i Vejle, ikke kan bruge til noget, at der er lærermangel i Nordsjælland. Men vi er nødt til at se på det samlede billede, og der kan vi se, at efterhånden som flere og flere går på pension, bliver lærermanglen større på landsplan".

De bedste af de bedste

Målet med kampagnen er ikke at uddanne lærere til arbejdsløshed, understreger Dorte Lange.

"Men vi er interesserede i, at få så mange ansøgere som muligt til læreruddannelsen for at få de bedst muligt kvalificerede til lærerfaget. Jo flere der søger ind på uddannelserne, jo flere vil man tage fra toppen", siger hun.

"Tænk om lærerjobbet gik hen og blev så eftertragtet og anerkendt et job, at vi kunne have en sådan situation, som de har i Finland, hvor det kun er hver tiende ansøger, der kommer ind på læreruddannelsen. Det kunne jo være helt fantastisk."

Læs mere

Debat om rekrutteringskampagne

Sekampagnesitet