I år er 470 blevet optaget på læreruddannelsen i Aarhus. Sidste år blev 505 optaget. Det skyldes ikke, at der er færre, der har søgt ind. Via har i stedet været nødt til at skære ned i antallet af pladser, fordi den nye læreruddannelse har krævet flere skoler, der har haft lyst og plads til at have studerende i praktik.

Ny praktik har ført til færre pladser på landets eneste læreruddannelse med fuldt optag

Som den eneste læreruddannelse har man i Aarhus måtte afvise et stort antal studerende. Den nye læreruddannelse er årsag til, at man har været nødsaget til at skære i antallet af pladser. 

Offentliggjort Sidst opdateret

Om et par uger starter 470 håbefulde, nye lærerstuderende på Via University College i Aarhus. Og det er faktisk ret specielt. 

For den aarhusianske læreruddannelse er landets eneste med fuldt optag her til sommer - og faktisk har man været nødsaget til at afvise 63 ansøgere. Folkeskolen har derfor spurgt  prorektor på VIA University College  Gitte Sommer Harrits, hvorfor lige netop Aarhus er et populært sted at læse til lærer. 

”Vi gør ikke så meget andet, end at vi forhåbentlig laver en rigtig god uddannelse”, lyder det umiddelbare svar fra prorektoren.

Gitte Sommer Harrits fortæller, at man i Aarhus de sidste par år er lykkedes med at få besat alle læreruddannelsens studiepladser.

”Aarhus er meget attraktiv som studieby. Og så har vi færre pladser, end de for eksempel har på Københavns Professionshøjskole (KP). Det er nok nogle af grundene til, at vi kan fylde alle pladserne ud på læreruddannelsen”, siger hun. 

Mere hyppig praktik kræver flere praktikskoler 

I år er dog lidt særlig. For Via University College har nemlig valgt at skære på antallet af studerende på læreruddannelsen i Aarhus. 

Normalt optager Aarhus 505 lærerstuderende, men i år har man valgt kun at optage 470 af de i alt 533 ansøgere, der havde læreruddannelsen som deres førsteprioritet.

For det har været svært at finde nok skoler, der vil have studerende i praktik. Som noget nyt skal de lærerstuderende på første og anden årgang i udstrakt praktik. Her skal de besøge samme skole én til to gange om ugen i en periode, der kan strække sig over et par måneder.

Den model kræver flere praktikskoler, end der har været brug for tidligere, fortæller Gitte Sommer Harrits.

Via University College vil gerne have praktikpladser nok til at kunne optage 30 ekstra studerende på læreruddannelsen i Aarhus til næste år. Men heller ikke flere end det, understreger prorektor Gitte Sommer Harrits.

”Vi samarbejder med nærmest alle skoler i nærheden. De studerende skal nemlig ikke transportere sig alt for langt væk fra deres uddannelse for at komme i praktik. Vi ville ikke synes, det er rimeligt at læse til lærer i Aarhus og skulle være i praktik i Struer”, siger hun.

”Men det sætter selvfølgelig også et naturligt loft for, hvor mange skoler vi kan sende vores studerende ud på”. 

Læreruddannelserne i mindre byer mangler studerende

Gitte Sommer Harrits fortæller, at Via vil forsøge at finde flere praktikskoler, så der næste år kan optages flere på læreruddannelsen i Aarhus. Men man vil maksimalt oprette 35 ekstra pladser end i år, understreger hun.

For Via er det nemlig vigtigt at sørge for, at der bliver uddannet lærere i hele landet, siger hun.

”Vi har en forsyningsforpligtelse til hele Region Midtjylland. Derfor skal vi sikre, at der også bliver uddannet lærere, pædagoger og sygeplejersker i Vestjylland”, siger Gitte Sommer Harrits.

Det kan dog være særligt svært at få nok lærerstuderende på de mindre uddannelser. Lærerstuderende fordeler sig nemlig hurtigt i mindre hold, når de vælger undervisningsfag.

”Det kræver en vis volumen at sikre, at man ikke ender med kun at være fem studerende på et undervisningsfag”, siger Gitte Sommer Harrits.

Kun 37 af 170 pladser besat i Skive

Via har arbejdet på at promovere sine mindre uddannelsessteder i for eksempel Silkeborg, Nørre Nissum og Skive. Blandt andet med særlige profillinjer som musikprofilen i Silkeborg og kreativitet og animationslinjen i Skive. 

Men her er det ikke lykkedes at få fyldt pladserne i år. I Skive er der for eksempel 170 pladser på læreruddannelsen, men på nuværende tidspunkt er der kun optaget 37 nye lærerstuderende.

”Vi kan jo ikke tage direkte kontakt til dem, der har fået afslag på at blive optaget på læreruddannelsen i Aarhus. Derfor prøver vi at gøre opmærksom på, at vi har ledige pladser på læreruddannelsen og opfordre til, at man søger ind i nogle af de andre byer i stedet for”, siger Gitte Harrits Sommer.