Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I 2010 diskuterede lokalpolitikerne skolenedlæggelser i store dele af landet, og det fik adskillige forældre til at anmelde nye friskoler. Men selv om 246 skoler fra 52 kommuner enten blev nedlagt, lagt sammen, fik fælles ledelse eller mistede en afdeling på en anden adresse året, åbnede kun 24 af de 65 anmeldte friskoler året efter.
Choktal: Rekord i skolenedlæggelser
Kraftig stigning i antallet af nyanmeldte friskoler
I 2011 blev der anmeldt 39 friskoler til åbning i 2012. Igen spillede ændringer i skolestrukturen en betydelig rolle. 15 af de 22 skoler, der rent faktisk blev til noget, var således en direkte udløber af en skolenedlæggelse.
Forældre anmelder fortsat mange friskoler
I 2012 faldet antallet af anmeldelser til 27. Syv af dem skyldtes en skolenedlæggelse, hvoraf de seks åbnede i august i år, mens ideen om en privatskole i Aarhus-forstaden Holme gik i sig selv, da det lykkedes forældre at redde Rundhøjskolen fra lukning.
Ringere interesse for at åbne friskoler
Ti af de andre friskoler er også blevet til virkelighed, mens de sidste 11 ikke er blevet til noget. I hvert fald ikke i første omgang, for initiativtagene til Verdens Børns Grundskole i København og Skanderup Ny Friskole i Kolding Kommune forsøger igen at samle de 14 elever, der skal til for at få statstilskud. Skanderup har haft en friskole, men den lukkede i 2011 på grund af dårlig økonomi.
Tre skoleafdelinger kan blive afløst af friskoler
I år har fem af de 29 anmeldelser rod i en skolenedlæggelse, hvoraf de fire er besluttet, mens den femte ikke ser ud til at blive til noget.
I Skive besluttede byrådet i slutningen af august at lukke skoleafdelingerne i landsbyerne Hvidbjerg og Lihme og på Fur og flytte eleverne til på de respektive hovedskoler. Borgere i Lihme og på Fur havde garderet sig ved at anmelde en friskole, inden fristen udløb den 15. august.
Det samme er tilfældet i Præstø, hvor forældre har haft god tid til at forberede en friskole. Sidste år lagde politikerne i Vordingborg Kommune Klosternakkeskolen og Abildhøjskolen sammen til Præstø Skole og besluttede samtidig, at afdelingen på Klosternakken skal nedlægges i 2014. Et ejendomsselskab har allerede købt bygningen og er ifølge Præstø Privatskole klar til at leje den ud til den nye skole.
Det er i øvrigt ikke første gang, at bygningen har været i privat eje. Da Abildhøjskolen blev bygget i 1963, blev Klosternakkeskolen solgt til Regnecentralen, men da fabrikken godt ti år senere flyttede til anden lokalitet, købte kommunen bygningen tilbage og genåbnede Klosternakkeskolen.
Politikere freder de små skoler i Varde
I Ringkøbing-Skjern Kommune tog politikerne i 2011 en principbeslutning om, at der skal tages stilling til en skoles fremtid, når en prognose udviser 75 elever i nærmeste fremtid og dertil et fald i de kommende skoleår.
Den grænse har Stadil-Vedersø Skole overskredet, og det har fået borgere til at anmelde en friskole. For nylig besluttede byrådet så, at dette skoleår bliver det sidste for den lille folkeskole.
Også i Varde er en gruppe borgere klar til at åbne en friskole, hvis Billum Skole bliver nedlagt. Det tyder dog ikke på, at det bliver tilfældet. Ifølge JyskeVestkysten lover Venstre, der har flertal i byrådet i denne valgperiode, at frede kommunens små skoler i de næste fire år, og de øvrige partier følger trop. Det må så være op til folkene bag planerne om en friskole, om de har spildt de 20.000 kroner, det koster at anmelde en friskole, eller om de betragter pengene som en forsikringspræmie, der er givet godt ud.
Syv nye friskoler på vej i København
Af de resterende 25 friskoler, der er anmeldt til 2014, kommer hele syv fra Københavns Kommune, som er rig på friskoler i forvejen. En af dem er B.93's Skole og Idrætsakademi, mens flere af de andre initiativtagere har indvandrerbaggrund.
På Nordfyn er der planer om at åbne en skole med navnet Naturperlen. Den skal bo i Klinteskolen, som blev nedlagt i 2012, men der er ikke tale om en protestskole, som oprettes for at redde en skole eller en landsby, pointeres det på nordfynsperle.dk. Skolen dannes for at give børn og forældre et tilbud om naturbaseret undervisning.
Til februar skal de 29 friskoler betale yderligere 10.000 kroner til Undervisningsministeriet. Det sker som regel kun, hvis initiativtagerne er sikre på, at skolen bliver til noget, men først når det nye skoleår begynder, kan man sige præcist, hvor mange nye friskoler der er kommet til.
Via linkene til højre kan du se listen over de 16 friskoler, der er åbnet i år, og over de skoler, som er anmeldt til at åbne i 2014.