Debat: Flere kommuner satser på co-teaching som erstatning for manglende specialtilbud

Offentliggjort

I flere af landets kommuner har man satset store summer af årsbudgettet til co-teaching, som har til formål at fremme den inkluderende undervisning.

I Aalborg Kommune har man afsat 56,2 mio. årligt til co-teaching for årene 2023-2025. Det er en forøgelse på 25,1 mio. fra 2022.

Flere kommuner, deriblandt Aalborg, investerer massivt i co-teaching. Dog peger undervisere på, at det er svært at få til at fungere i praksis. Mia Alsøer, der har 12,5 års erfaring som folkeskolelærer, er som udgangspunkt glad for det læringsrum co-teaching tilbyder.

“Vi har 24 lektioner om ugen på årgangen, hvor vi har mulighed for at lave co-teaching.”

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Dog peger hun også på, at det i praksis kan være svært at få til at fungere, da pædagogens og lærernes forberedelse og evaluering skal laves i samarbejde, hvilket er en udfordring på grund af forskellige arbejdstider.

Derudover mener hun også, at der er brug for et kompetenceløft fra lærernes side, når det kommer til co-teaching og inklusion. Hun tror ikke, at co-teaching er løsningen på inklusion af elever med specielle behov.

Er co-teaching et optimalt alternativ til specialundervisning? Bliver folkeskolelærerne inddraget tilstrækkeligt, og vægter deres ord i processen, når der er ønske om at indstille en elev til et specialtilbud?

Var folkeskolen bedre til at håndtere elever med særlige behov og udfordringer inden Inklusionsloven kom i 2012?

Vi ønsker at undersøge, hvordan lærerne i folkeskolen har indflydelse på processen, hvor en elev bliver henvist til et specialtilbud. Ønsker du at deltage i undersøgelsen, kan du besvare spørgeskemaet via dette link:

https://www.survey-xact.dk/LinkCollector?key=PRW7K9MWU29N