87,6 mio. kr. til lokale sundhedsprojekter
"Sundhed tæt på borgerne". Sådan omtaler Sundhedsstyrelsen en række projekter om forebyggelse på sundhedsområdet, som i alt tildeles 87,6 millioner kroner. På Lolland skal et projekt uddanne borgere til lokale sundhedsambassadører.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
"Sundhedstilstanden i almene bebyggelser er generelt dårlig, og sundhedstilstanden på Lolland lavere end på landsgennemsnit. Derfor syntes vi, det var helt oplagt at søge om midler fra puljen", siger boligpolitisk udviklingskonsulent i Lolland Kommune Cecilie Bjørn. Hun er i øjeblikket tovholder på projektet, indtil en projektleder er fundet.
Bedre trivsel for resursesvage
Lolland Kommune havde søgt om støtte på 5,4 millioner kroner til projektet "Et skridt på vejen". Kommunen modtog det fulde beløb fra Sundhedsstyrelsen, og pengene skal nu bruges på at forbedre den lokale sundhed i bebyggelserne Margrethevænget og Østre Park i Maribo. Sundhedsstyrelsens mål for puljen er at styrke trivsel og sundhed blandt mindre resursestærke borgere. Projektet forventes at starte den 1. november 2010 og løber så de næste fire år. Første skridt på vejen bliver at foretage en lokalsamfundsanalyse i efteråret, og på baggrund af den skal kommunens projektbeskrivelse præciseres.
Kursen ligger fast
Sundhedsstyrelsen skabte puljen, fordi nærmiljøer med mange resursesvage borgere ofte er præget af dårlige levevilkår og højere sygelighed samt dødelighed. Borgerne er her udsat for flere risikofaktorer og lever generelt mere usundt.
"Det er vigtig at tage højde for de særlige sundhedsproblemer og de mulige løsninger, der eksisterer i disse nærmiljøer", skriver Sundhedsstyrelsen i sit opslag af puljen. Det ville Lolland Kommune gerne prøve på.
Det første, som Lolland Kommune har forpligtet sig til, er at ansætte en projektleder. Størstedelen af retningslinjerne har Sundhedsministeriet på forhånd lagt fast, fortæller Cecilie Bjørn.
Et af elementerne i projektet er, at borgerne skal inddrages.
"Nogle af beboerne vil vi ansætte og uddanne som en slags sundhedsambassadører", siger hun.
Og det går fint i tråd med Sundhedsministeriets formål om at afprøve metoder til rekruttering og fastholdelse af mindre resursestærke borgere i sundhedsfremme- og forebyggelsesindsatser.
Der er i alt 540 beboere i de to bebyggelsesområder i Maribo. Mange af beboerne er uden arbejde, og mange er enlige forsørgere.
I alt 12 kommuner har fået støtte fra puljen til sundhedsprojekter: Aalborg, Esbjerg, Herlev, Hjørring, Høje-Taastrup, Køge, Langeland, Lolland, Silkeborg, Struer, Svendborg og Thisted.
Læs mere
Læs mere om forebyggelsesindsatser i nærmiljøether