Ny arbejdstidsaftale i Aalborg
I dag kan Aalborg Kommune og Aalborg Lærerforening skrive under på en ny arbejdstidsaftale, der bygger på idealerne om den professionelle lærer. Tillidsrepæsentantens rolle og specielle regler for skole-hjemsamarbejde banede vejen for enighed.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Formand for Aalborg Lærerforening mener, at lærerne vil få mange fordele ud af den nye aftale.
"Jeg tror og håber, at det at forberedelse og undervisning kommer til at følges ad, vil give en udjævning af arbejdsbelastningen blandt lærerne. Det er en af de helt klare intentioner med aftalen", siger Dorthe Kamp.
Skole-hjemsamarbejde trukket ud
I den centrale aftale som parterne blev enige om ved overenskomstforhandlingerne i foråret er forældresamarbejdet en opgave i tilknytning til undervisningsopgaven. Men sådan er det ikke i Aalborgs aftale, og derfor er aftalen indgået som en såkaldt KTO-aftale.
"Vi har trukket forældresamarbejde, skole-hjemsamtaler og forældremøder ud af andre opgaver. Vi synes ikke, at alle lærere deltager lige meget i forældresamarbejdet. Lærerne i dansk, engelsk og matematik vil altid være dem, der bliver trukket hårdest på. Vores argument har været, at forældre vil holde mest på de tre traditionelle fag, og at der nok vil gå lang tid, før forældrene ligeså gerne vil snakke med sløjdlæreren, håndarbejdslæreren og biologilæreren", siger Dorthe Kamp.
I aftalen er det dog sådan, at hvis den enkelte lærer eller teamet skønner, at der er behov for ekstra forældresamarbejde, så er det en opgave i tilknytning til undervisningen.
"Det har vi gjort for at beholde aftalens ånd. Man skal ikke ind og spørge om timer, hvis man pludselig får behov for et møde med Peters mor. Vi har ladet noget af resursen blive i tilknytning til undervisningen. Og så har vi sagt, at opstår der i løbet af året et behov, jamen så holder man som professionel lærer selvfølgelig det møde", siger Dorthe Kamp.
Tillidsrepræsentantens centrale rolle
Dorthe Kamp mener, at især arbejdet med værdigrundlaget for aftalen har været givende.
"Vi er nået rigtig godt i land med mange af de bekymringer, der har været for denne her aftale. Vi har fået sat ord på dem", siger Dorthe Kamp
Hun mener, at det har stor betydning, at tillidsrepræsentantens rolle bliver fremhævet i aftalen.
"Vi siger, at TR skal være med i mange af forhandlingerne. TR skal have udleveret alle opgaveoversigter, og TR skal indover, hvis der i løbet af året kommer væsentlige ændringer, som den her aftale åbner op for. Det giver tryghed blandt lærerne. Det betyder, at vi fastholder, at TR er en central person".
194 indsigelser mod aftalen
Arbejdstidsaftalen har i en uge ligget på kredsens hjemmeside. Her fik medlemmerne mulighed for at kræve en ekstraordinær generalforsamling, hvis de var uenige med indholdet i aftalen. Generalforsamlingen ville blive en realitet, hvis mindst 10 procent af kredsens almindelige medlemmer krævede det.
I løbet af ugen har Aalborg Lærerkreds modtaget 194 indsigelser. Men det krævede 223 før der blev indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling.
"Det var tæt på. Men jeg har det fint med det. De, der havde brug for det, har fået lov til at tale. Og havde der været 10 procent af medlemmerne havde de fået en ekstraordinær generalforsamling", siger Dorthe Kamp.
Læs mere
Aalborgs arbejdstidsaftale