"Det er kredse, der har fået en henvendelse fra deres kommuner med en invitation om at starte et forhandlingsforløb om at indgå en lokal arbejdstidsaftale på baggrund af det overenskomstresultat, der ligger", fortæller formand for Overenskomstudvalget i DLF Gordon Ørskov Madsen om de 17 kommuner, der har henvendt sig til den lokale lærerkreds.

17 kommuner vil snakke lokal arbejdstid før afstemningsresultatet

17 kommuner har på baggrund af overenskomstforliget henvendt sig til den lokale kreds om en lokal arbejdstidsaftale. Det viser en kredsundersøgelse, som DLF netop har gennemført. Formand for overenskomstudvalget mener, at kommunerne sender et vigtigt signal.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Overenskomstforliget fra store bededag har - allerede inden urafstemningen er afsluttet - givet resultater. Det mener formand for Overenskomstudvalget i Danmarks Lærerforening Gordon Ørskov Madsen på baggrund af en undersøgelse, som DLF har lavet blandt kredsene. Svarene fra kredsene dækker 97 kommuner.

17 kommuner har henvendt sig til den lokale kreds med henblik på at arbejde for at få en lokal arbejdstidsaftale.

Furesø Kommune på vej mod lokalaftale

"Det er kredse, der har fået en henvendelse fra deres kommuner med en invitation om at starte et forhandlingsforløb om at indgå en lokal arbejdstidsaftale på baggrund af det overenskomstresultat, der ligger", fortæller han og uddyber:

"Derudover er der en række kommuner, der siger, at vi går ikke i gang med at forhandle lige nu. Med de siger, at når afstemningen er afsluttet, og der ligger et resultat, så går vi i gang med en proces, der godt kan munde ud i, at vi ender med en aftale", siger Gordon Ørskov.

7 kommuner klar til at fornye deres aftale

7 kommuner har henvendt sig til kredsen for at forny en enighed om lærernes arbejdstidsregler, som har været en realitet indtil nu. Kredsene svarer, at i 38 kommuner er der forvejen forhandlinger/samarbejde.

27 kommuner har slet ikke henvendt sig til kredsen, mens 24 kommuner andre kommuner har henvendt sig om andet.

Gordon Ørskov Madsen glæder sig over kommunernes aktivitet efter forliget.

"KL og kommunerne tager det her alvorligt. Mange kommuner vil gerne forstærke det lokale smarbejde enten via aftaler eller via et tættere samarbejde om at udvikle skolen. Mange kommuner ser det som en ny begyndelse for skolen. Så forliget har betydning både for lærernes arbejdstid, men også for det brede samarbejde".  

Ny aftale: Større fleksibilitet til lærerne på Bornholm

Han håber, at meldingerne kun er starten på et større samarbejde. Hvis lærerne stemmer ja til overenskomstforliget, og den kommission  og forhandling i perioden, som er en del af forliget, bliver en realitet, mener Gordon Ørskov, at forliget kan få stor betydning for folkeskolen på længere sigt.

"Hvis der bliver stemt ja, så har vi ny overenskomst. Så skal vi folde det her endnu mere ud, og sætte tryk på for at få det maksimale ud af det her aftaleresultat", siger Gordon Ørskov Madsen.  

I Aaborg har lærerne støtte fra hele fagbevægelsen

Aalborg er en af de kommuner, som har henvendt sig til kredsen. Her sendte kredsformand Karsten Lynge Simonsen et brev til kommunen. I brevet var der også en opfordring fra den samlede fagbevægelse i Aalborg om at indgå en lokal arbejdstidsaftale.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen var klar til at begynde forhandlingerne.

"Jeg synes også, at det vil være fint, hvis vi kan kvittere med sådan en lokal aftale, fordi Danmarks Lærerforening har valgt at tage en konstruktiv vej med den kommission, der skal arbejde med en central aftale", har Thomas Kastrup-Larsen tidligere sagt til folkeskolen.dk.

Odsherred får garanti for, at lokalaftale består

Det første møde har allerede været afholdt, og målet er, at en ny aftale vil danne ramme om lærernes arbejdsliv allerede fra næste skoleår.

"Vi håber, at vi kan lande en aftale. Nu skal vi have nogle forhandlinger, og så håber jeg, at vi kan nå i mål med noget. Tanken er, at en aftale skal gælde tre år Vi skal gerne have ro på, mens kommissionen arbejder. På den måde kan vi også bidrage til kommissionens arbejde", siger kredsformand Karsten Lynge Simonsen. 

Gordon Ørskov Madsen tror på, at overenskomstforliget kan bane vejen for, at kommuner og kredse i samarbejde skaber bedre rammer for lærerne og for folkeskolen.

"Jeg kan godt forstå, at mange kan være skeptiske ud fra de erfaringer, vi har. Men vi er nødt til at gribe de muligheder, vi får og sætte fuld tryk på det, så vi kan gå fra at være i en konfliktlignende tilstand til at etablere et samarbejde. Den mulighed har vi nu".