Tre af eleverne i 2. X arbejder på en tegneserien om 'Skyens' vej fra himlen til deres klasselokale.

Lavpraktisk: Københavnerskole åbner vinduet, når der mangler ilt

I 2.x på Øster Farimagsgades Skole er der ingen dyre ventilationsanlæg. Her hjælper en lille måler med at gøre eleverne medansvarlige for klassens indeklima. Og det fungerer rigtigt godt, siger deres lærer.

Offentliggjort

Skyen

'Skyen' er opfundet af fire ingeniørstuderende, som efter endtuddannelse har startet firmaet Sund Forluft. Den skifter farve frablå til rød, når CO2-niveauet når 1000 ppm, som er Arbejdstilsynetanbefalede maksimum. Den skifter tilbage til blå, når niveauet erfaldet til 800 ppm.

En måler koster 1500 kroner.

Se mere på sundforluft.dk

Skyen lyser blåt, så luften i lokalet er i orden. Når den skifter til rødt, skal der luftes ud.
Skolens tilbygning er kun fem år gammel, men har desværre ikke et fungerende ventilationssystem.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Når man begynder at få ondt i hovedet, er det ofte for sent at begynde udluftningen", siger Anne-Mette Thiel Hansen, som er lærer på Øster Farimagsgades Skole i København. Hun er en af klasselærerne i 2.x, hvis klasselokale ligger i en kun fem år gammel tilbygning til skolen. En så ny bygning skulle ifølge bygningsregulativerne være så godt ventileret og temperaturreguleret, at det i teorien ikke burde være nødvendigt at åbne vinduerne nogensinde. Desværre er tilbygningen ramt af ind til flere problemer - blandt andet virker ventilationssystemet ikke. Derfor er klassen henvist til såkaldt naturlig ventilation, også kendt som 'at åbne vinduerne', helst inden CO2-niveauet i klasselokalet stiger til højder, der giver hovedpine og koncentrationsbesvær.

Du bliver dummere i dårlig luft

Dermed er 2.x i samme båd som hundredevis af skoleklasser landet over, som også holder til i bygninger med dårlig eller slet ingen mekanisk ventilation og dermed højere koncentration af CO2, end Arbejdstilsynet anbefaler. Undersøgelser fra Danmarks Tekniske Universitet viser, at for stor koncentration af CO2 hæmmer elevernes læring med 10 til 15 procent, og desuden medfører hovedpine og andre fysiske gener.

'Skyen' siger til, når vinduet skal åbnes

Men 2.x på Øster Farimagsgades Skole har fået en hjælper, som de færreste danske skoleelever har: 'Skyen'.

'Skyen' er et lille måleapperat med form som - ja, en sky - som lyser blåt, når CO2-niveauet er under 1000 ppm, som er Arbejdstilsynets anbefalede maksimum. Overskrides dette, skifter farven til rød - og så skal der luftes ud, helst 10 minutter med gennemtræk. Måleren hænger ved siden af den elektroniske tavle, så eleverne kan holde øje med den og gøre opmærksom på det, når den skifter farve. Og det gør de, bekræfter Anne-Mette Thiel Hansen. Klassen har lært om CO2, godt indeklima og effektiv udluftning, så de forstår hvad der ligger bag 'skyens' farveskift og de er meget engagerede i det.

Hvem sørger for luftforandring?

"Skyen hjælper eleverne med at tage medansvar for indeklimaet i klassen" fortæller hun. "Det er selvfølgelig i sidste ende lærerens ansvar at huske udluftningen, men i dagligdagen er der så mange andre ting, man skal holde styr på, når man underviser, så det er nok ikke det, der ligger forrest i bevidstheden. Med skyen kan alle elever være med til det, og jeg har lagt mærke til, at den hjælper børnene med at være opmærksomme på omgivelserne, så de hurtigt opdager, når den skifter farve. De tager alle ejerskab over klasserummet på en ny måde. På den måde er har skyen en god slipstrøm, hvis man kan sige det sådan. Den er blevet en fællesskabsting".

Øster Farimagsgades Skole er en efterspurgt folkeskole, og der er typisk 28 elever i klasserne. Og mange mennesker i relativt små rum uden effektiv ventilation giver dårligt indeklima. Så skolen har indkøbt 8-10 'skyer' og placeret dem på steder, de har vurderet som særligt problematiske, herunder altså 2.x's klasseværelse.

Indeklima: Lær af de nordiske naboer

Billig løsning

Det er en lavpraktisk - og ekstremt billig - løsning i sammenligning med at installere mekaniske ventilationsanlæg, men den fungerer ifølge både skoleleder Axel Bech og lærer Anne-Mette Thiel Hansen, rigtig godt.

"I starten var der en tendens til panik blandt eleverne, når 'skyen' blev rød, men det blev jo hurtigt hverdag for dem," fortæller Alex Bech, som kalder løsningen for en 'fornuftigt koncept' og ikke vil tøve med at anbefale det til andre skoler.

Indeklimakrigeren kommer

"Ind i mellem kan det være et problem at lave gennemtræk i klasselokalet, fordi der kan være larm på gangen, så vi ikke kan åbne døren. Så må vi nøjes med at åbne vinduerne. Men der er sjældent", siger Anne-Mette Thiels Hansen.

Kulde i vinterhalvåret oplever hun som uproblematisk:

"Det er ikke så slemt. Nogle gange må vi rykke de mest kuldskære elever væk fra vinduerne, men der noget, vi finder løsninger på hen ad vejen. Der er masser af elever, som bare synes det er rart at blive kølet lidt ned på vinduespladsen".

Indeklimaforskere: Det er ikke nok at åbne vinduet