Anmeldelse
Cityfortællinger
Sørgmodig og løfterig
”Cityfortællinger” rummer alle aspekter af Shaun Tans klogskab og kunnen hvad angår både teksterne og de fantastiske og indtrængende illustrationer.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Illustratoren og forfatteren Shaun Tans originale og smukke ”Udkantsfortællinger” udkom i 2010 og var sære og spændende historier fra mærkelige egne, der gennem fantastiske illustrationer udfordrede, overraskede og satte spørgsmålstegn ved helt almindelige hændelser. Nu har Shaun Tan udgivet endnu en fremragende bog, nemlig ”Cityfortællinger”, der er mørke og surreelle historier om menneskets og dyrenes natur og om sameksistensen mellem menneske og dyr. Det er, som om dyrene i fortællingerne ser lige igennem menneskene, og det er just ikke behagelige ting, som Shaun Tan åbenbarer for læserens øjne – hverken tekstligt eller billedmæssigt.
Fakta:
Titel: Cityfortællinger
Forfatter: Shaun Tan
Illustrator: Shaun Tan
Pris: 340
Sider: 224
Forlag: ABC Forlag
Civilisationen er ganske enkelt på spil alle steder – akkurat som i det virkelige liv – og Shaun Tan lader ikke menneskene komme først, men sidst. Vi er bagefter, vi er afsløret og gennemlyst af dyrenes uforfalskede og rene blik. Vi er ifølge Shaun Tan underligt dobbelte i forhold til dyrene. På én gang elsker vi dyrene, men vi er også rå og barske og påfører dem ofte en meget voldsom destruktion, selv om vores liv på mange måder er flettet sammen på både godt og ondt.
I ”Cityfortællinger” er dyrene flyttet i urbane omgivelser. Naturen er tilsyneladende ødelagt. I 25 kapitler følger vi 24 dyr, krokodille, sommerfugl, hund, snegl, haj, hest, gris, fisk, næsehorn … Det sidste kapitel handler om mennesket, men det vil føre for vidt at behandle alle kapitler, selv om bogen fortjener det! Hund og menneske får en speciel behandling i hele 13 billedopslag, hvor de elleve illustrerer afstand og længsel, men hund og menneske er superopmærksomme på hinanden. I de to sidste billedopslag mødes hund og menneske i en varm omfavnelse midt i en fodgængerovergang og følges ad ud af billedet, en kvinde med hund i snor! Hund og menneske forever!
Foran i bogen citerer Shaun Tan den amerikanske forfatter Alice Walker: "The animals of the world exist for their own reasons". Det er det, Shaun Tan så tankevækkende beskriver og beviser i “Cityfortællinger”.
På en måde er ”Cityfortællinger” både sørgmodig og løfterig, pessimistisk og optimistisk, smuk og grum, nænsom og barsk, men vigtigst af alt, så gør ”Cityfortællinger” et stærkt, stærkt indtryk på læseren. Bogen vil være en gave til de ældste elever i folkeskolen (og ungdomsuddannelserne), men med dygtige dansklærere, billedkunstlærere og biologilærere ved hånden. God fornøjelse!