Debat

Alle har ret til god seksualundervisning!

Det er vigtigt, at alle børn og unge trives i forhold til køn, krop og seksualitet samt får redskaber til at kende og aflæse egne og andres grænser. Kort sagt har alle ret til god seksualundervisning – men vejen dertil er forskellig. Derfor har Sex & Samfund lanceret undervisningsmaterialet TIL DIG, til børn og unge med særlige behov.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Af Pernille Ane Egebæk, Projektleder i Sex & Samfund

I Sex & Samfund har vi oplevet mange lærere, som har givet udtryk for mangel på materialer henvendt til elever med særlige behov. Derfor har vi udviklet de nye materialer TIL DIG i tæt samarbejde med elever, forældre og lærere på specialområdet. I workshops er pædagoger og lærere blandt andet kommet med konkrete eksempler fra hverdagen med eleverne og sammen har vi sparret og udviklet nogle af øvelserne sammen.

I vores dialog med disse grupper blev det tydeligt, at alle var bekymrede, men at de bekymrede sig for forskellige ting. Forældrene er bekymrede for, om deres barn passer godt på sig selv, lærerne for, om eleverne er grænseoverskridende over for hinanden og elevernes bekymringer går blandt andet på, hvordan man får sig en kæreste, hvor man køber kondomer og: ”hvordan med at kysse? – hvordan starter man – og slutter”?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

På den måde adskiller børn og unge med særlige behov sig ikke fra alle andre unge, og de har ret til den samme adgang til oplysning og undervisning i køn, krop, seksualitet og mangfoldighed som alle andre. Det er faktisk helt centralt, at også elever med særlige behov får de rette redskaber til at mærke egne og andres grænser. Sidste år viste en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, at børn og unge med et handicap har en større risiko for at blive udsat for vold og seksuelle overgreb end deres jævnaldrende uden handicap. Derfor har Sex & Samfund udviklet undervisningsforløb, som indeholder de samme emner, som man kan finde i mange andre af Sex & Samfunds undervisningsmaterialer. Blot er formen og de didaktiske tilgange særligt tilpasset elever med særlige behov.

Materialer med udgangspunkt i virkeligheden

TIL DIG-materialerne er udviklet, så de tager højde for den virkelighed, der er på specialskoler, hvor der ofte er færre elever i klasserne og større aldersspredning end i andre skoleklasser. Men materialerne kan også bruges i grundskoleklasser med elever med særlige behov og på den måde supplere Sex & Samfunds øvrige materialer og understøtte inklusionen.

I undervisningen af børn og unge med særlige behov udtrykker lærerne, at der ofte er brug for mere visuelle og konkrete øvelser, som benytter sig af et klart og ikke indforstået et sprog. Det er der taget højde for i øvelserne i TIL DIG som blandt andet indeholder en del film og billedmateriale.

Undervisningsmaterialerne TIL DIG er ligesom alle andre af Sex & Samfunds undervisningsmaterialer udviklet på baggrund af en normkritisk pædagogik og et aktivt læringssyn, og de sigter mod, at eleverne tilegner sig handlekompetence på baggrund af viden og færdigheder vedrørende køn, krop, seksualitet og mangfoldighed.

Vi lærer alle på forskellig vis

Der vil i mange klasser med elever med særlige behov være et udpræget behov for differentiering. Derfor vil man kunne finde flere versioner af samme øvelse og opgave, sådan at de enten kan løses i fællesskab i klassen, sammen i mindre grupper eller alene.

Materialerne læner sig op af fællesmålene for seksualundervisning, og det er vigtigt at understrege at materialerne først og fremmest er tænkt som inspiration til at give en god seksualundervisning.

Opfordringen herfra skal lyde, at man som lærer ikke skal slå bremserne i af den grund. Lad materialerne være grobund og inspiration for samtalerne med eleverne og undervisningen i køn, krop, seksualitet og grænser. For alle børn fortjener at gå ud af skolen med disse redskaber i rygsækken.

Materialerne er gratis at anvende og ligger frit tilgængeligt på Underviserportal.dk.

TIL DIG-materialerne er blevet til med støtte fra AP Møller fonden.