"Jeg har rådført mig med KL og DLF, som er blevet enige om, at der er nogle steder, de synes, jeg skal besøge", siger kommissionsformand Per B. Christensen.
Kommissionsformand efter lærernes OK-ja: Nu skal jeg ud at besøge skoler
Med lærernes ja til overenskomstforliget kan kommissionsformand Per B. Christensen nu tage fat på arbejdet med at komme op med bud på nye arbejdstidsregler til lærerne.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
I mandags fik Per B. Christensen ligesom resten af skoledanmark endeligt svar på, om undersøgelseskommissionen ville blive en realitet.
Med lærernes ja til overenskomstforliget er han nu sikker på, at kommissionen ser dagens lys, og det betyder, at han for alvor kan komme i gang med arbejdet for kommissionen, som han indtil videre er det eneste medlem af.
"Mit mål er, at vi får sammensat kommissionen før sommerferien. Proceduren er sådan, at KL og Danmarks Lærerforening kommer med nogle forslag til mig, og så beslutter jeg så sammensætningen", siger Per B. Christensen.
I morgen er han taler på Danmarks Lærerforenings ekstraordinære kongres i Øksnehallen i Købebenhavn.
Erfaren topembedsmand skal løse arbejdstidsknude
Ifølge kommissionsformanden vil det være en klar fordel, hvis de to aftaleparter kan blive enige om, hvem de ønsker at pege på.
"Det vil være vigtigt for mig, at vi opnår størst mulig enighed omkring det her. Jeg tror nemlig, at det er meget vigtigt, at vi øver os på fra nu af at agere i størst mulig enighed i den videre proces. Det tror jeg vil være et godt afsæt for at kunne lave et godt og gedigent kommissionsarbejde", siger han.
Per B. Christensen har tidligere udtalt, at han forestillede sig en håndfuld medlemmer ved siden af sig selv. Men nu forventer han at få seks til syv personer med foruden ham selv.
KL og DLF har udpeget skoler
Selvom kommissionen endnu ikke er på plads, går han senere på måneden i gang med første del af udredningsarbejdet, fortæller han.
"Udover at jeg lige nu er optaget af, at der er god dialog mellem KL og Danmarks Lærerforening, at finde medlemmer til kommissionen og få etableret et lille sekretariat, der kan understøtte vores arbejde, så skal jeg i slutningen af måneden besøge nogle kommuner, skoler og lærerkredse".
Ny kommissionsformand: Der er brug for en ny toneart i arbejdstidsdebatten
Hvordan udvælger du, hvem du besøger?
"Jeg har rådført mig med KL og DLF, som er blevet enige om, at der er nogle steder, de synes, jeg skal besøge. Beskeden har været, at stederne tegner et forskelligartet billede af, hvordan forholdene ser ud i Danmark, og det vil være sundt for mig at danne mig et billede af det", siger han og tilføjer:
"Det er mit eget initiativ at tage ud og snakke med kommuner, skoler og lærerkredse, fordi jeg tror, at det er en meget god måde at sætte sig selv op til den store og vanskelige opgave, jeg vil få i de næste halvandet år".
Brug for arbejdsro
Per B. Christensen understreger dog, at KL og Danmarks Lærerforening ikke kan diktere, hvordan kommissionen skal arbejde.
"Jeg skal have drøftet med parterne, hvordan vi gør det, men kommissionen skal have så meget spillerum som overhovedet muligt. Men det er klart, at på den ene side skal der være fleksibilitet og spillerum, men på den anden side skal der også undervejs være et åbent vindue for dialog med parterne", fortæller han.
Overblik: Det stemmer lærerne ja til
Han understreger samtidig, at der vil blive brug for, at kommissionen får ro fra parterne og fra pressen.
"Jeg har i løbet af den seneste måned kunne konstatere, at der er rigtig stor interesse for kommissionen. Men vi har brug for at koncentrere os og ikke hele tiden kommunikere med omverdenen. Den første lange periode handler jo om, at vi skal undersøge en masse omkring lærernes arbejdstid, forholdet mellem lærere og ledelse og hvad der fremmer den gode undervisning".
Betyder det, at der ikke kommer nogle delkonklusioner undervejs?
"Det kan sagtens være, at der kommer nogle delkonklusioner undervejs. Men de kommer ikke en måned efter, at kommissionen er gået i gang", siger han.
Lærerne stemmer klart ja til overenskomstforliget
Han fortæller, at der på den anden side af sommerferien vil blive afholdt en opstartskonference for kommissionen.
"DLF og KL bliver værterne, og her vil de folde ud, hvad det er for en opgave, de har sat os på", lyder det fra Per B. Christensen.