43,1 procent af lærerne i KL-topforhandler Michael Zieglers hjemkommune stemte nej til forliget. "På godt og ondt er jeg også personificeringen af det forløb, der har været siden 2013 og den kamp, der har været", siger han om resultatet.

4 ud af 10 lærere i Zieglers hjemkommune stemte nej

På KL-topforhandler Michael Zieglers egen hjemmebane i Høje Taastrup stemte 43,1 procent af lærerne imod overenskomstaftalen. Det er dermed den kommune i landet, hvor flest lærere stemte nej. Ifølge kredsformanden er det udtryk for mistillid.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Med et massivt ja på 74,6 procent har lærerne nu stemt ja til det overenskomstforlig, Danmarks Lærerforening og KL indgik i slutningen af april.

Lærerne stemmer klart ja til overenskomstforliget 

Selvom, der er et ja-flertal blandt lærerne i alle landets lærerkredse, er det nogle steder større end andre. I Høje Taastrup Kommune, hvor KL's topforhandler Michael Ziegler er borgmester, blev det til det smalleste ja. Her valgte 43,1 procent af lærerne at stemme nej til forliget. Ifølge formanden for Høje Taastrup Lærerkreds, Heidi Yoma Rasmussen, skyldes det formentlig, at mange lærere reagerer på en mistillid til kommunen og KL:

Se kortet: Sådan blev stemmeprocenten på din skole 

"Der er givetvis en del, som i forvejen har det tungt med at være ansat i Michael Zieglers kommune. Der er en del lærere, der føler sig under pres", siger Heidi Yoma Rasmussen og fortæller, at mange lærere ved urafstemningen i 2015 stemte ja, fordi de håbede, at aftalen kunne ændre noget.

Det er hendes vurdering, at det håb nu er forsvundet:

"Vi ville gerne bruge bilag 4 aktivt til at få sat tid på opgaverne. Det har vi ikke fået, og det er et af de helt store håb fra 2015, der ikke blev indfriet. Der er en mistillid i forhold til, om kommissionens konklusioner vil kunne bringe det, vi savner. Mange ser kommissionen som en pendant til bilag 4, hvor man også talte om en ny tillidsdagsorden mellem KL og kredsene. Derfor er vi også tilsvarende skuffede over, at vi ikke fik en arbejdstidsaftale. Jeg tror, at den mistillid gør sig gældende", siger hun om afstemningsresultatet og fortsætter:

"Jeg tror, at mange af dem, der har stemt ja, tænker, at vi ikke får noget ud af en konflikt, når vi nu står alene som lærere. Jeg er meget overbevist om, at det mere er et fravalg af en konflikt. Jeg har talt med mange, der var skuffede og helst stemte nej, men heller ikke tror nej'et vil føre til de forbedringer, vi har brug for".

Overblik: Det stemmer lærerne ja til 

Personificeringen af forløbet siden 2013

Ifølge Michael Ziegler selv er den høje andel af nej-stemmer i Høje Taastrup ikke udtryk for, at lærerne er utilfredse med forholdene i kommunen. Alligevel er han ked af, at så mange lærere har stemt nej til forliget:

"Det er jeg selvfølgelig ked af. Jeg tror ikke, det er tilfældigt, at det lige er min kommune. På godt og ondt er jeg også personificeringen af det forløb, der har været siden 2013 og den kamp, der har været, og det er nok derfor, at nej-procenten er højere i Høje Taastrup end i andre kommuner. Jeg tror ikke, at det som sådan har noget at gøre med forholdene i min kommune", siger Michael Ziegler.

Bondo til lærerne efter OK-ja: Nu skal vi i gang med at skabe en bedre skole 

Selvom der viser sig et ganske stort flertal for forliget blandt lærerne, så tror han ikke, at det er udtryk for, at lærerne er ellevilde med forhandlingsresultatet:

"På lærerområdet er der 25 procent, der har stemt forliget ned. Blandt de 75 procent, der har stemt ja, er der mange der stemmer ja selvom de ikke er udelt begejstrede for tingenes tilstand. Det ved jeg godt, men alligevel synes jeg, at resultatet er et godt afsæt for det videre arbejde med 'Ny Start' og kommissionen. Det ville være skidt med et resultat på 52 procent at skulle arbejde som kommission med det rygstød, eller mangel på samme. Men der er i virkeligheden ret solid opbakning til det arbejde, der skal foregå og solid opbakning til, at vi skal have en ny start for folkeskolen", siger han.

Michael Ziegler glæder sig samtidig over, at der på tværs af de offentlige lønmodtagerorganisationer er endog meget store flertal for det samlede kommunale forlig:

"Helt grundlæggende på det samlede billede er det et vanvittigt godt resultat. Det er et mere moderat resultat på lærerområdet, men det er ikke overraskende, når man tænker på, at det historiske forløb på lærerområdet trækker nogle tråde. Men generelt er det altid godt at få et solidt resultat hjem. Det har været tydeligt for enhver, at det var et meget langt forhandlingsforløb. Man kan sige meget, men man kan ikke sige, at vi ikke har gjort os umage. Så det er da rart, at der bliver kvitteret for det", slutter Michael Ziegler.