Anmeldelse

Berørte Katrine

Stærk og tankevækkende ungdomsroman

De unges verden – og især Katrines – er problematisk og udfordrende, og det kan være svært at begå sig i den. Det har Kim Fupz Aakeson et ualmindeligt skarpt og klogt øje for.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kim Fupz Aakesons seneste roman, "Berørte Katrine", er en del af Gyldendals "Spurt"-serie, der er bøger for unge, store historier og kort fortalt. Romanen handler om Katrine, 16 år, en lidt veg type, der ikke gør meget væsen af sig. Hun har et halvtidsjob hos en bager og er gravid med den jævnaldrende Markus, der går i gymnasiet, men de er ikke sådan rigtige kærester.

Fakta:

Titel: Berørte Katrine

Forfatter: Kim Fupz Aakeson

Pris: 230

Sider: 112

Forlag: Gyldendal

Titlen "Berørte Katrine" stammer fra en spammer, som Katrine kommunikerer med, og han bruger Google-oversættelsen ”Berørte Katrine” i et forsøg på at narre et kontonummer ud af hende.

Det er, som om tingene bare sker for Katrine, men alligevel er hun på en eller anden mærkelig måde svær at slå omkuld. Hun bor sammen med sin mor, der – mildt sagt – er en ret humørsvingende kvinde, og moderens on and off-kæreste, kaldet Hønse. Katrines biologiske far har aldrig været inde i billedet, og moderen gider ikke engang tale om ham.

Til sidst eksploderer historien og bliver til en sand hverdagsgyser, men episoden gør, at Katrine må træde i karakter og finde frem til den vigtigste beslutning i sit liv.

I et interview i april 2017 på Skolemessen i Aarhus spurgte jeg Kim Fupz Aakeson om, hvorfor han lader Katrine vælge at få barnet. Hun var faktisk indstillet på, ”at det skulle væk”! Fupz´ korte svar var: ”Fordi jeg selv har ændret holdning til abort!”

"Berørte Katrine" er en stærk lille roman om at turde træffe de rigtige valg i livet, og den er på sin vis en både poetisk og fandenivoldsk hverdagsgyser om noget så eksotisk som livet blandt unge anno 2017. Kim Fupz Aakeson formår at fortælle en dybt alvorlig historie med humor, varme, solidaritet, seriøsitet og dertil et usædvanligt sprogligt overskud, der gennemsyrer hele værket. Og så tror man faktisk på, at Katrine har selvtillid og styrke nok til at klare skærene. Måske har hun et håb om, at barnet kan bane vejen ud af den mere eller mindre mistrøstige situation, hun er havnet i – det har man i hvert fald som læser.

Det vil være oplagt at bruge "Berørte Katrine" i 7.-10. klasse, og der vil være masser af vigtige sager at behandle både sprogligt og indholdsmæssigt.