Anmeldelse
Lille dansk grammatik
Forenkling eller forsimpling
Forfatteren til denne lille bog forsøger at gennemgå elementære begreber i dansk grammatik så enkelt som muligt. Lidt for enkelt.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Det er godt at have styr på den danske grammatik. Forfatteren til denne bog mener også, at kundskaber og færdigheder i grammatlk kan medvirke til bedre skriftlig fremstilling og være en støtte for læring af fremmedsprog.
Fakta:
Titel: Lille dansk grammatik
Forfatter: Claus Drengsted-Nielsen
Pris: 61,25
Sider: 48
Forlag: Gyldendal
Hensigten med bogen er i enklest mulig form at beskrive elementære begreber i den traditionelle danske grammatik. Ordklasserne gennemgås, og det samme gør sætningens led og forskellige typer af sætninger og tegnsætningsregler. Den intenderede modtagergruppe er de ældste elever i folkeskolen.
Gennemgangen af de grammatiske begreber er præget af enkle huskeregler. Udvalget af nødtørftige danske begreber er udmærket. Men beskrivelsen af faglige forhold er undertiden så kortfattet og overfladisk, at det nærmer sig forsimpling.
Jeg vil illustrere med nogle citater: ”Substantiver (navneord) er personer, dyr, planter, ting, ja alt muligt”. "Et adjektiv (tillægsord) siger ofte noget om et substantiv (navneord)”. ”Men det vigtigste grammatik er verberne (udsagnsordene)”.
Jeg savner et præcist fagsprog i forklaringen af de grammatiske begreber med definitioner og beskrivelser på et metaplan. Under substantiver står: ”Nogle er n-ord, og andre er t-ord”. Uden yderligere forklaring.
Forfatteren bruger i vid udstrækning både latinske og danske betegnelser, men gennemfører det ikke konsekvent. I gennemgangen af sætningens led bruges mekaniske huskeregler, mens der ikke er et forsøg på at sætte leddene ind i en funktionel sammenhæng.
Kort sagt: Godt udvalg af begreber, mange gode huskeregler, men for lidt fagsprog og dybtgående forklaring af de grammatiske begrebers funktion.