De allermest dedikerede hænger ud i kreaværkstedet til over midnat. Her er de ved at tilpasse hattene af omsyede amerikanske flag.

Samfundsfag om natten under præsidentvalget

Frem med burgere, hatte og pokerspil – hvorfor ikke lade det amerikanske præsidentvalg indgå i samfundsundervisningen ved at følge det live på skolen? Dette forslag fra lærer Christian Jensen faldt i god jord på Uglegårdsskolen.

Offentliggjort

Verdensklasselinjen

Eleverne i Uglegårdsskolens udskolingsklasser kan vælge mellemtre linjer: verdensklasse, kommunikation og innovation.

Verdenklasselinjens motto er »Verden ind i skolen - skolen ud iverden«. Lærerne har det som erklæret mål at motivere eleverne tilat engagere sig i nyheder og politik.

En væsentlig del af arbejdet med at gøre verdensklasselinjen tilnoget særligt er at skabe traditioner omkring den. Det er lærerneshåb, at valgnatten kan blive en sådan tradition.

Omkring klokken 2 er det blevet tid til den første opdatering. Det går uventet godt for Trump, fortæller samfundsfagslærer Christian Jensen, men Clinton har stadig gode chancer.
En af de få tilstedeværende Trump-støtter holder energien oppe med en natmadshotdog.
I løbet af natten bliver trætheden svær 
helt at holde væk.
Poker er en god måde at fordrive tiden på, inden valgresultaterne er klar.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kl. 20.05

Uglegårdsskolen i Solrød kan med sine vægge af rå, vandrette planker godt give associationer i retning af en nybyggers hytte på prærien i Midtvesten. At årets første sne falder i en 70-graders vinkel i mørket uden for vinduerne, bidrager bare til stemningen.

Indenfor i fællesrummet er omkring 100 store elever samlet under guirlander af stars and stripes og buketter af røde, hvide og blå balloner. Eleverne går alle på Uglegårdsskolens verdensklasselinje, en linje, hvor der lægges særlig vægt på at give eleverne politisk indsigt og internationalt udsyn. I aften og nat er de samlet for at følge det amerikanske præsidentvalg - og det helst til der er faldet en afgørelse. Flere af eleverne har madrasser, puder og dyner med, og de er nu ved at bygge reder i klasselokalerne, der støder op til det store fællesrum.

Hvad gør vi?

 

Kl. 20.15

Solrød Kommunes viceborgmester, Kim Sunesen, har taget mikrofonen for at tale til de forsamlede elever. Han takker deres lærere for at havde lavet arrangementet. »I har helt specielle lærere. De er engagerede, og det håber jeg smitter af på jer«, siger viceborgmesteren og fortsætter med at give eleverne en opfordring til at melde sig ind i et parti - lige meget hvilket - for der er brug for unge i politik, siger han. »Hvorfor skulle I overlade det til os gamle at bestemme rammerne for jeres liv?« spørger han retorisk.

Initiativet til valgnatsarrangementet kommer fra lærer Christian Jensen, som er den ene af lærerne på verdensklasselinjen. Han har sammen med sine kollegaer sørget for en storskærm, hvor TV 2 News lige nu ruller, dog uden lyd. De har også sørget for, at eleverne har mulighed for at holde sig i gang natten igennem, for der er trods alt nogle timer, til en vinder kan udråbes. De er ikke engang begyndt optællingen i USA endnu.

Svar til Jeppe Bundsgaard: Danske elever er verdensmestre i demokrati, men tager vi demokrati alvorligt nok?

 

Kl. 20.20

Introduktionen til arrangementet er forbi, og der er trængsel ved kasserne med sodavand, inden eleverne forsvinder ud til et af de tre værksteder, der skal holde dem beskæftiget de næste mange timer.

Kl. 20.45

12-14 elever har kastet sig over udformningen af rosetter i kreaværkstedet. Midt i rosetten er der plads til, at de kan placere et billede af deres foretrukne kandidat, og de fleste vælger Hillary Clinton. Lærer Liselotte har dog valgt at pryde sin egen roset med et billede af Martin Luther King junior.

Men rosetter gør det ikke alene. Lærer Liselotte demonstrerer, hvordan et billigt nylonflag kan blive til en smart stars and stripes-butterfly. Et par elever er i tvivl om, hvorvidt deres evner ved en symaskine rækker - »Jeg fik aldrig taget mit kørekort«, som en råber - og de kaster sig over opsprættere, strygejern og tekstillim på dåse med vekslende held.

»Liselotte - jeg siger ikke, den er køn, vel, men er den ikke fin?« forsøger en af de få elever, der har valgt Donald Trump på sin roset. Liselotte køber den ikke. »Anton, du må ikke gå rundt med sådan en grim en«. »Jo, jeg må!« udbryder han og forsøger derefter at genbruge den mislykkede butterfly som et håndledssvedbånd. Andre elever, der har været mere succesfulde med deres kreationer, tager dem på, mens de rydder op, så der er klar til næste hold.

Kl. 21.30

7.e.v. har fordelt sig omkring tre borde i quiz-værkstedet. Med henholdsvis klaves, koklokke og rasleæg gør de deres quizmaster Henrik opmærksom på, at de er klar til at svare - eller nærmere spørge - i en særlig USA-udgave af Jeopardy. Kategorierne er blandt andet amerikansk historie, USA's stater og fastfood, som er den kategori, de helst vil prøves i. Og alle tre hold demonstrerer et betydeligt kendskab til McDonald's, Burger King og Taco Bell.

Stemningen er frydblandet frustration, og lærer og quizmaster bruger en del energi på at kalde til ro, når et eller flere hold føler sig uretfærdigt behandlet - og der er næsten hele tiden. »Hvad sagde jeg!« udbryder en pige forurettet til sit hold, mens hendes øjne vokser til tekopstørrelse. Hendes hold troede ikke på hende, da hun sagde, at »Hvad er det ovale værelse?« er det rigtige spørgsmål til svaret »Præsidentens kontor i Det Hvide Hus«.

Kl. 22.45

I sports- og spilleværkstedet har nogle kastet sig over bordtennis, mens andre spiller poker. En mindre flok danser rundt til Spice Girls' »Wannabe« med Wii-fjernbetjeninger i hånden. Det er ved at nærme sig elevernes normale sengetid, og man må holde sig i gang for ikke at gå død. Dansen får pulsen op, så vinduerne står åbne ud mod vinterkulden.

Kl. 23.10

Fire piger hænger ud i fælleslokalet, hvor de drikker dåsecolaer og dovent følger med på storskærmen. Der er stadig ikke kommet nogen reelle resultater fra USA, så der er en del tomgang og spekulationer på TV 2 News.

I de tilstødende klasselokaler har enkelte elever puttet høretelefoner i ørerne og lagt sig på de oppustelige senge og foldemadrasser. Man skal dog være mere end almindelig træt for at falde i søvn under de omstændigheder, for andre elever går rundt og deler cookies ud, Little Mix' nummer »Hair« bliver spillet højlydt på YouTube på smartboardet, samtidig med at en pige deler sin grund til at foretrække Hillary Clinton. »Trump voldtager alle kvinder, han kommer i nærheden af!«

Kl. 0.15

De allerførste resultater begynder at komme ind, og de indikerer en klar føring til Trump. Det er dog de færreste elever, der på nuværende tidspunkt viser interesse for, hvad der foregår på storskærmen.

Kl. 00.21

Natmad. I hjemkundskabslokalet er der sodavand og hotdogs. Og gulerødder, hvis man skulle ønske et vegetarisk alternativ.

Kl. 00.54

Anton, der kæmpede med sin butterfly tidligere, har nu syet den om til et pandebånd, som han stolt viser frem i fælleslokalet, hvor især lærerne har sat sig til rette foran storskærmen. De første delstatsresultater er så småt begyndt at tikke ind. Clinton har, som forventet, vundet Vermont, Trump har vundet Kentucky og Indiana.

Kreaværkstedet er stadig åbent for de mest dedikerede, som er gået i gang med at sy hatte af det amerikanske flag. To elever, som støtter hver sin kandidat, hyggeskændes om både dansk og amerikansk politik,

Kl. 1.53

Eleverne samles foran storskærmen til aftenens første opdatering. På storskærmen taler en sejrssikker republikansk repræsentant fra Florida, hvor optællingen er i gang, og det ser ud til at gå Trumps vej. Trætheden har nu indfundet sig blandt eleverne, og flere ligger hen over to stole med hovedet i en klassekammerats skød. Temperaturen er faldet mærkbart, og flere elever putter sig under tæpper og dyner, mens lærer Christian Jensen giver en gennemgang af situationen lige nu. Ved meldingen om Trumps føring lyder spredt jubel, mens spørgsmålet: »Er der nogen, der er fan af Clinton?« giver en skov af hænder.

Kl. 2.23

Det ser mere og mere ud til, at Donald Trump vinder i Florida. Meldingen får kortvarigt eleverne på mærkerne, men det varer ikke længe. Trætheden er ved at vinde - ligesom Trump.

Kl. 3.24

Anton er glad for, at det til stadighed går fremad for Trump. Hans tvivlsomme butterfly har han syet om, så den nu kan bruges som enten håndjern eller kirurgmaske. Han er faktisk så kæphøj, at han spørger håndarbejdslæreren, om han må sy en til, hvilket hun blankt afviser. »Hun hader mig så meget«, siger han lavmælt til sin sidemand.

Kl. 4.15

Realiteten rammer en elev med Hillary-roset, stramme jeans med dekorative huller og sort bomberjakke. »Hvordan kan det ende sådan?« spøger hun sin lærer og kaster opgivende hovedet bagover, så hendes sorte hestehale hænger ned ad stoleryggen. »Hvis han vinder, hvad sker der så?«

Kl. 5.17

Der er stadig en teoretisk chance for, at Clinton vinder - vi venter på optællingen fra Michigan. Men trætheden har bredt sig, og lærerne starter så småt oprydningen. Flere af eleverne pakker deres ting og går hjem for at sove. De, der stadig hænger ud, er enten dødtrætte eller nærmest overgearede.

Kl. 6.06

»Trump sutter max«, råber en elev, og en anden viser storskærmen sin midterste finger. De fleste elever er nedslåede, om end ikke i samme grad som de demokrater, der lige nu ses på storskærmen.

Kl. 6.11

»Det er nederen, at han vandt«, siger en pige. »Det var en hyggelig aften, men han havde ikke fortjent at vinde. Det er ikke okay, det, han har sagt om os kvinder«.

Kl. 6.45

Valgnatten på Uglegårdsskolen er slut. Mod øst er himlen blevet gul, og med daggryet er årets første sne blevet forvandlet til årets første sjap, som gør stierne omkring skolen glatte og besværlige at gå på. Men eleverne skal jo hjem og sove.