Følg live-video: Nu starter DLF-kongres 2016

Lærere fra hele landet mødes i dag og i morgen for at diskutere strategier og idealer for det kommende år. Programmet lægger blandt andet op til at diskutere, hvorfor vi holder skole.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

266 delegerede er samlet nu kl. 10:30 i Tivoli Congress Center i København og vil i to dage drøfte både hvilken folkeskole, lærerne gerne vil have - og lærernes arbejdsliv.  Kongressen afholdes en gang om året og er foreningens højeste myndighed, hvor de delegerede aftaler de overordnede mål og retningslinjer for foreningens arbejde.

'Hvad skal vi med skolen?' lyder første punkt på dagsordenen. Her er formålet at få igangsat lokale pædagogiske diskussioner - og i det hele taget få engageret hele foreningen i at tænke over hvordan man kan formulere et ideal for folkeskolen. Til den debat vil Alexander von Oettingen, dr.pæd. og prorektor ved UC Syd holde et oplæg, som kan give pædagogisk inspiration til den efterfølgende diskussion. Der vil også være en såkaldt samtalesalon mellem Alexander von Oettingen, Eva Secher Mathiasen, der er formand for Dansk Psykologforening, og hovedstyrelsesmedlem i DLF Jeanette Sjøberg.

9 ud af 10 lærere: For meget målstyring og for lidt dannelse

Du kan følge kongressen og den debat, der er lagt op til med 'Hvad skal vi med skolen?', live nedenfor.

Medlemmernes arbejdsliv

Kongressen skal diskutere de mange forskellige elementer, der tilsammen udgør et godt arbejdsliv for en lærer. Hvilke handlinger kan foreningen sætte i værk lokalt og centralt? Drøftelsen skal desuden danne baggrund for næste års kongres, hvor de konkrete krav til overenskomsten i 2018 skal aftales.

Kongres 2016: DLF vil udvikle skoleideal

Men i denne omgang er det ikke overenskomstkrav, som skal diskuteres. For det er ikke kun spørgsmål om arbejdstid og løn, der presser medlemmerne. Det er også den generelle styring af, hvordan lærere skal bruge deres tid, mener formand Anders Bondo Christensen.

"Vi skal fortsat arbejde på at skabe nogle arbejdstidsrammer, som gør, at lærerne kan løse deres arbejde. Men andre tiltag er også vigtigt at have fokus på. Hele diskussionen om læringsplatforme og styring af, hvad lærerne skal, og hvordan de skal arbejde, det påvirker også medlemmernes arbejdsliv", sagde Anders Bondo tidligere til Folkeskolen.dk

Sidste større punkt på kongressen hedder "Et demokratisk solidarisk velfærdssamfund". Her skal de delegerede diskutere, hvordan DLF konkret kan involvere medlemmerne mere i at skabe demokrati på deres egen arbejdsplads. Og lige så vigtigt: Hvordan hele fagbevægelsens kan arbejde for et demokratisk og solidarisk velfærdssamfund.

Redaktionen dækker debatten - følg med på folkeskolen.dk.