Vi arbejder allerede i dag på lige fod med andre medier, siger chefredaktør Hanne Birgitte Jørgensen

Fagbladet Folkeskolen i udgiverselskab

I fremtiden kan Folkeskolen blive udgivet af et udgiverselskab i stedet for som nu direkte af DLF. Foreningen vil dog stadig eje hovedparten af selskabet – og der kommer ikke til at ske redaktionelle ændringer. Processen vil kræve en vedtægtsændring og åbner for en mulig mediestøtte til fagbladet.

Offentliggjort Sidst opdateret

Vedtægter

I DLF's vedtægter står i dag, atforeningen skal udgive medlemsblad med tilhørendehjemmeside. I den ændring, som hovedstyrelsen har vedtaget atindstille til kongressen står, at foreningen fremover skalsikre, at der udgives medlemsblad med tilhørendehjemmeside. Det kan derefter ske gennem et udgiverselskab,

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag har Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse sagt ja til en indstilling fra forretningsudvalget om at udgivelsen af bladet med tilhørende hjemmeside  kan lægges over et udgiverselskab, hvor DLF ejer to tredjedele. Det vil kræve en vedtægtsændring på kongressen i september, men hvis den bliver vedtaget, kan udgiverselskabet oprettes og Folkeskolen overflyttes umiddelbart derefter.

Ændringen til at være ejet af et udgiverselskab frem for 100 procent af en fagforening åbner op for, at der kan søges mediestøtte til redaktionen. Den samme model findes i dag blandt andet på  fagbladet Ingeniøren.

Uafhængigt blad

Men at ændre ejerskab til et udgiverselskab er ikke et kunstgreb for at opnå mediestøtten, fastslår DLF's formand Anders Bondo Christensen.

"Fagbladet Folkeskolen opfylder allerede i dag alle betingelser til at modtage mediestøtte, lige bortset fra, at det er ejet af en fagforening. Det er et uafhængigt blad af høj kvalitet. Derfor er det oplagt at rydde den sidste formalitet af vejen ved at overdrage ejerskabet til et udgiverselskab, så bladet kan få den støtte, det i meget høj grad opfylder betingelserne for", siger han og tilføjer:

"Vi har hele tiden prioriteret højt, at Fagbladet Folkeskolen skal være uafhængigt, og det vil det blive ved med at være. Bladet vil selvfølgelig udvikle sig fremover - sådan er det altid. Men skiftet i ejerskab kommer ikke til at påvirke bladets retning."

Ingen mediestøtte til Folkeskolen

Bladet forbliver, som det plejer at være

Chefredaktør Hanne Birgitte Jørgensen fastslår også, at den redaktionelle linje vil fortsætte, som den er i dag. Hun er positiv over, at DLF's hovedstyrelse har valgt at gå videre med forslaget.

"Folkeskolen har i mange år været bredt medie som er redaktionelt uafhængigt af DLF og som dækker folkeskolen både politisk, indholdsmæssigt og i forhold til lærernes arbejdsliv. Det har en høj troværdighed og er bredt anerkendt", siger chefredaktør Hanne Birgitte Jørgensen. Det ligger derfor i naturlig forlængelse af bladets hidtidige status at flytte over i et udgiverselskab.

"Vi arbejder allerede på lige fod og i konkurrence med andre medier og skriver om et emne, som i den grad er samfundsrelevant. Vi har ikke et snævert fagforeningsfokus på lærernes løn- og arbejdsvilkår, men skriver om folkeskolereformen, målstyring af undervisning, folkeskolepolitik og  andre skolerelaterede emner, som vedrører hele Danmark. Derfor synes jeg også, det er urimeligt, at vi ikke har kunnet søge mediestøtte som andre medier", siger hun.

DLF skal slankes

Hvis kongressen vedtager, at Fagbladet Folkeskolen skal overdrages til et udgiverselskab, vil den nuværende chefredaktør fremover også være direktør, og der vil blive oprettet en bestyrelse.

Trykkeriet Stibo Graphic vil blive medejer.Trykkeriet har trykt Folkeskolen i mere end 60 år og vil gerne have en tættere tilknytning til bladet. I bestyrelsen kommer DLF til at sidde på majoriteten af pladserne, mens Stibo Graphic og en ekstern medierepræsentant får de øvrige to pladser. Desuden får medarbejderne en observatør og en overenskomst på samme vilkår som i dag.

"Ved at overdrage ejerskabet til et udgiverselskab får vi den redaktionelle uafhængighed, vi allerede hari dag, skrevet ned endnu engang. Samtidig tror jeg på, det vil professionalisere vores arbejde, fordi vi både får en forretningspart og en medieperson i bestyrelsen, og det kan kun styrke os", siger Hanne Birgitte Jørgensen.

Økonomien til debat

Hvis der oprettes et udgiverselskab, vil DLF komme til at eje 65 procent. De resterende 35 procent skal ejes af Stibo Graphic. Netop ejerforholdene var til debat på dagens hovedstyrelsesmøde, hvor der blandt andet blev spurgt ind til, om foreningen skal betale Stibo Graphic ved en eventuel opløsning af udgiverselskabet, hvor meget oprettelsen vil koste, og om et eventuelt overskud skal deles med Stibo Graphic.

Anders Bondo og Hanne Birgitte Jørgensen svarede, at det vil koste et engangsbeløb på 100.000-200.000 i juridisk bistand og oprettelsesomkostninger at oprette udgiverselskabet. Pengene går fra Fagbladet Folkeskolens budget, og selskabet vil derefter være driftsneutralt.

De fortalte også, at kontrakten vil tage højde for en lang række forhold, herunder hvordan selskabet opløses uden at det giver problemer for hverken Stibo eller DLF og at det skal være muligt for Folkeskolen at vælge et andet trykkeri. Desuden bliver det sikret, at et eventuelt overskud bliver internt i selskabet, "selvom det vist ikke ligger lige for", som formanden med et smil udtrykte det.

Fagbladet Folkeskolen har i de senere år kostet DLF omkring 160 kr per medlem om året, omkring 12-13 millioner kroner.

Vedtaget: Folkeskolen må udgives af udgiverselskab