"Der findes ikke et alternativ. Så det ender formodentlig med, at jeg anbefaler det", siger formand for Herningegnens Lærerkreds Helen Sørensen om lærernes overenskomstforlig.

Kredsformænd ser muligheder i forlig om arbejdstid

Formændene for DLF’s 79 kredse mødtes mandag i København for at blive orienteret om det forlig om ny lærer-overenskomst, som DLF-formand Anders Bondo og KL-forhandler Michael Ziegler sammen underskrev søndag aften.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Jeg har aldrig haft en illusion om, at vi fik en arbejdstidsaftale", siger formand for Slagelse Lærerkreds Per Haugaard efter kredsformandsmødet. Han hæfter sig ved, at der i lærernes forlig i stedet er et bilag med præciseringer af en række punkter om lærernes arbejdstid, at KL nu lukker op for lokale aftaler, og at papiret lægger op til fælles evaluering og opfølgning.

"Nu har vi fået mulighed for at få evalueringer og præciseringer. Det giver mere vægt, at det kommer i  en aftale mellem KL og LC. Ind til nu har det været sådan, at når jeg siger aftaler, så vil kommunen ikke lytte, men det må blive anderledes med det her. Jeg tror også, at skolelederne er blevet mere modne på aftaler".

Han tror ikke, at DLF's forhandlere kunne have fået et bedre resultat. "Men vi får et kæmpearbejde med at rulle det her ud i kommunerne, og vi skal have overbevist medlemmerne".

Lærerforlig: Et ekstra løntrin og fokus på forberedelsen

Silkeborg: "Der er mange gode ting, vi kan bruge"

Formand for Silkeborg Lærerforening Johnny Specht mener, at resultatet er det bedst mulige. 

"Jeg er positiv over for, at vi ikke tager stilling til Lov 409, men alligevel får nogle ting med, der præciserer hvordan planlægningen af skoleåret, arbejdstidens tilrettelæggelse og arbejdstidens opgørelse skal udmøntes. Det falder godt i tråd med den evaluering, vi for nuværende er ved at lave i Silkeborg på vores lokalaftale", lyder det fra Johnny Specht.

"Jeg har frygtet, det der var værre. Der er mange gode ting, som vi kan bruge. Jeg vil give en cadeau til det, der er kommet frem her. Jeg kan være i tvivl om, hvad det kommer til at betyde nogle steder. Vi skal ikke stikke nogen blår i øjnene og love, at det bliver bedre. Men vi skal ikke sende folk i en konflikt, som vi ikke opnår noget ved. Vi er nødt til at være os vores ansvar bevidst".

Johnny Specht vil anbefale medlemmerne at stemme ja til forliget. "Jeg ser ikke en udsigtsløs konflikt som et alternativ". 

Tillidsrepræsentanter præsenteres for lærerforlig

Frederiksberg: "Jeg er i tænkeboks"

Formand for Frederiksberg Lærerforening Ane Søegaard er mere forbeholden.

I arbejdstidspapiret gør parterne sammen opmærksom på muligheder for at indgå lokale aftaler. Det er et skifte hos KL, der tidligere har frarådet kommuner at indgå lokale aftaler med kredsene. Men Ane Søegaard mener ikke, at den fælles forståelse mellem KL og LC vil få Frederiksberg Kommune til forhandlingsbordet. Derfor tvivler hun på, om papiret overhovedet vil få betydning for lærerne på Frederiksberg.  

"Jeg er i tænkeboks.  Jeg har tillid til, at vores forhandlere har gjort det optimale. Spørgsmålet er, om resultatet er godt nok. Jeg tvivler på, at de har fået sikret kollegerne de værn, som er nødvendige for at skabe bedre vilkår for vores arbejdsliv. Jeg efterlyser, at arbejdsgiverne forpligtes til at skabe bedre vilkår. Hensigter og anbefalinger er desværre ikke altid tilstrækkelige. Men jeg vil drøfte sagen med de tillidsvalgte og bestyrelse og derefter forholde mig endeligt", siger Ane Søegaard og lover, at medlemmerne på Frederiksberg vil blive orienteret om konklusionen.

Kolding: "Glad for at være tilbage ved forhandlingsbordet" Formand for Kolding Lærerkreds Anders Petersen understreger, at papiret om arbejdstid ikke giver flere penge til folkeskolen.

"Det er ikke DLF, der forhandler finansloven. Hvis jeg skulle lave en aftale i Kolding, så skulle jeg hente 25 millioner i de kommunale budgetter. Det skulle komme fra bloktilskud og finansloven, men det forhandler DLF ikke", siger Anders Petersen, som synes, at forhandlerne er kommet med et godt resultat i en meget svær situation.

"Det her papir kan jeg godt bruge som afsæt for en fortsat konstruktiv forhandling med kommunen og forvaltningen", siger Anders Petersen. Han er klar til at anbefale medlemmerne at stemme ja til forliget.  "Ud fra den generelle politiske situation er det bedste, man kan komme tilbage med. Vi har lige gennemført en medlemsundersøgelse, der siger, at hvis jeg ikke kommer med noget unikt i en lokal aftale, så skal jeg holde ved lov 409 og få noget  fleksibilitet ind i det. Mit håb er at vi med det her, kan lande det på en fornuftig måde, selv om jeg godt er klar over, at fleksibilitet giver ikke mere tid. Men jeg er glad for, at vi er tilbage ved forhandlingsbordet". 

Et godt skridt i retning af at genskabe respekten for skolen og lærerne

Herning: Lønnen ser vist ikke så tosset ud

Helen Sørensen er formand for Herningegnens Lærerforening  og er umiddelbart positiv over for det samlede overenskomstforlig på lærernes område.

 "Jeg synes, det er bedre, end jeg havde forventet, for jeg havde ikke forventet noget. Jeg er med på, at lov 409 er uantastet, men der er enighed om, at der er punkter, som vi skal forsøge, om vi kan leve op til på en bedre måde. Punkter som forpligter kredse og kommuner til at få folkeskolen et bedre sted hen, end hvor den er nu", siger Helen Sørensen. Hun hæfter sig også ved, "at lønnen vist ikke ser så tosset ud".

Hun vil se mere på det, før hun giver forliget sin anbefaling.  

"Jeg ved ikke, om jeg vil anbefale det. Men der findes ikke et alternativ. Så det ender formodentlig med, at jeg anbefaler det". 

Lolland: "Det her papir kan løfte noget"

Formand for Lolland-Falster Lærerforening Henrik Hansen synes forhandlerne har gjort det godt. Men han kan også se udfordringer. Kollegerne i Guldborgsund Kommune kan se frem til at skulle undervise i gennemsnit 840 timer om året næste skoleår.  Lolland Kommune har netop afskediget 17 lærere og nedlagt endnu flere lærerstillinger og også i Guldborgsund er der udsigt til meget store besparelser.

"Jeg vil umiddelbart anbefale medlemmerne at stemme ja til forliget, men selvfølgelig diskutere resultatet grundigt med min kredsstyrelse.  Men jeg vil erkende, at udfordringerne er kolossalt store. Det her papir kan løfte noget, men vi har stadig en økonomisk udfordring. Vi får en kæmpeopgave med at overbevise kommunerne om, at der skal tillægsbevillinger til skoleområdet, samtidig med store besparelseskrav. Det bliver svært".