For at sådan en aftale kan landes på den bedste måde, er det meget vigtigt, at alle har været en del af den", siger skoleleder på Herlufholm Skole grundskolen Anne-Louise Boelsmand.

Herlufsholm-aftale: Lærerne skal undervise 18 timer om ugen

Lærerne er sikret tid til forberedelse, pauser og 18 undervisningstimer om ugen i en ny arbejdstidsaftale, som Næstved Lærerkreds og Herlufsholm Skole netop er blevet enige om. Lærernes arbejdstid bliver lettere at styre med arbejdstidsaftalen, mener skoleleder Anne-Louise Boelsmand

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Herlufsholm Skole er en privat kostskole med en grundskoleafdeling i Næstved, og formand for Næstved Lærerkreds Thomas Andreassen glæder sig over, at det er lykkes at få en aftale med skolen, der er langt mere omfattende end den, han har fået igennem med Næstved Kommune.

"Det her er en rigtig arbejdstidsaftale med forberedelsestid og pausetid. Hver undervisningstime udløser en halv times forberedelse.  Aftalen vil medvirke til at gøre Herlufsholm skole til en attraktiv arbejdsplads", siger Thomas Andreassen.

Han håber, at aftalen vil få andre skoler ser værdien af aftaler.

Han understreger, at det har været et rigtig godt samarbejde mellem tillidsrepræsentant, arbejdsmiljørepræsentant, lærere, ledelse og kreds, der har ført til en aftale.

Skoleleder for grundskolen på Herlufholm Anne-Louise Boelsmand glæder sig også over, at parterne er nået i mål.

"Vi er en kostskole. Vi har weekendarbejde. Vi har lørdagsarbejde. Vi har en tradition og en historik der går 450 år tilbage og som på ingen mulig måde er forenelig med Lov 409. Derfor var det vigtigt for mig at kunne lave en arbejdstidsaftale, der stadig kan understøtte og udvikle mine elever og samtidig understøtte lærernes professionelle virke", siger Anne-Louise Boelsmand.

Se danmarkskortet: Her er enighed om arbejdstid

Lærerne er involveret i processen

Dialogen om en ny arbejdstidsaftale har varet et helt år og lærerne har hele tiden været involveret i processen gennem deres tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant.

"For at sådan en aftale kan landes på den bedste måde, er det meget vigtigt, at alle har været en del af den", siger Anne-Louise Boelsmand.  

Retfærdighed har været kodeordet i forhandlingerne.

"Vi tilstræber retfærdighed. Derfor har vi bundet egentiden op på antallet af undervisningstimer. Vi giver en samlet egentid på 40 timer som alle får, plus 0,5 time per planlagt undervisningstime".

Skoleleder: Arbejdstiden er lettere at styre med en aftale

På Herlufholm Skole har ledelsen ikke haft behov for at få større ledelsesrum, sådan som det er meningen med den nye arbejdstidslov Lov 409. Anne-Louise Boelsmand føler, at ledelsesrummet allerede i dag er tilfredsstillende på skolen.

"Det er en påstand, at det er lettere at styre lærernes arbejdstid ved Lov 409. Vi mener, at det er lettere at styre arbejdstiden ved at lave den her aftale. Vi har mulighed for at gå ind og guide og vejlede vores medarbejdere. De ved præcis, hvad der forventes af dem, og hvornår de vil blive kaldt ind til en kammeratlig snak, hvis de ikke lever op til kravene", siger hun og uddyber:

"Når jeg kigger på APV og rapporter der handler om, hvornår medarbejdere føler sig tilfredse i arbejdet, så handler det om, at de har kendskab til, hvad arbejdet skal indeholde, at de føler sig trygge ved de arbejdsopgaver, der skal udføres, og at de har medindflydelse på, hvad arbejdet skal indeholde. Det har vi indført, fordi vi ønsker at skabe en tryghedsramme om vores medarbejdere".

Lærerne får rettereduktion

Hun fortæller, at ingen lærere på Herlufholm kommer til at undervise mere end 18 timer - svarende til 24 lektioner - om ugen.

"Det er det, vi lander på. Det er det blandt andet, fordi vores medarbejdere får rettereduktion i tillæg til deres egen tid i forbindelse med, at de har skriftlige afleveringer i dansk, matematik, tysk, engelsk og fransk.. Det er en erkendelse af, at det er krævende at have elever i udskolingen. Vi har et krav om, at der skal falde ti afleveringer i dansk, matematik og sprogfag årligt. Derfor er det også ret og rimeligt, at lærerne bliver honoreret for at påtage sig det arbejde".

Se hele aftalen via link til højre for denne artikel