"Mon ikke alle er klar over, at det er sidste chance, hvis der skal ske noget på det statslige område", sagde Anders Bondo før han gik til forhandlinger om blandt andet friskolæreres arbejdstid.
Foto: Maria Becher Trier
Lave forventninger til forhandlinger om friskolelærernes arbejdstid
I dag står slaget om arbejdstiden for undervisere på statens område. Efter sammenbruddet om folkeskolelærernes arbejdstid, er optimismen i bund. Et sammenbrud kan trække 130.000 ansatte i staten med i konflikten.
Centralorganisationernes fællesråd(CFU)
Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU eren samarbejdsorganisation for statsansatte,som forhandler overenskomster og aftaler medFinansministeriet.
Parterne i samarbejdet er AkademikernesCentralorganisatione AC, Stats- og Kommunalt AnsattesForhandlingsfællesskab SKAF samt Offentligt Ansattes OrganisationerOAO-S
Centralorganisationerne dækker ca. 98 % af allestatsansatte.
Forhandlingerne med finansministeren føres ifællesskab af CFUs forhandlingsudvalg.
Alle centralorganisationerne skal sige ja tilet forhandlingsresultat, før det er gyldigt.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Lige nu mødes de statsansattes forhandlingsfællesskab (CFU)med Moderniseringsstyrelsen og forligskvinde Mette Christensen for at forhandle en arbejdstidsaftale for undervisere på statens område.Lærernes formand Anders Bondo Christensen havde kort før forhandlingerne svært ved at se, at parterne kan nå til enighed om en aftale. "Det ser selvfølgelig svært ud, når der har været sammenbrud på det kommunale område. Jeg har jo oplevet at der har været en ufattelig tæt koordinering, hvis man ikke skal bruge ordet styring. Efter sammenbrudet i fredags er optismismen ikke steget", siger Anders Bondo, der sidder med ved dagens forhandlinger, fordi han er med i CFU's forhandlingsudvalg.
Danmarks Lærerforening har også medlemmer, der arbejder på statens område, blandt andre lærere ved Røde Kors Skoler, undervisere på So-suområdet, undervisere på frie fagskoler og lærere på private gymnasiers grundskoler."Mon ikke vi alle sammen er klar over, at det er sidste chance, hvis der skal ske noget på det statslige område?".
Anders Bondo erklærede, at han er klar til at finde en løsning til sidste øjeblik.
"Jeg håber til den 31/3 kl. 23.59, at vi får en løsning. En konflikt kan kun føre til tabere".
Friskolelærere forhandler i Forligsen i dag
Sammenbrud kan føre til storkonflikt
Formand for Frie Skolers Lærerforening Uffe Rostrup sad med ved de sidste forhandlinger, men skal kun være med i dagens forhandlinger, hvis han bliver tilkaldt. "Forventningerne er ikke tårnhøje på grund af, at forhandlingerne med KL brød sammen i fredags. Optimismen kan lægge på en meget lille sted".
Hverken Uffe Rostrup eller Anders Bondo ved, hvilken betydning et eventuelt sammenbrud vil få for det generelle statslige forlig. Det har tidligere været fremme, at et sammenbrud om forhandlingerne om de statslige ansatte læreres arbejdstid kan betyde, at alle ansatte i staten bliver trukket med i en konflikt som dermed kan ramme omkring 130.000. Desuden har forhandlingsfællesskabet CFU aftalt, at alle centralorganisationer skal sige ja til et forhandlingsresultat, før det er gyldigt.
Både Anders Bondo og Uffe Rostrup forventer, at man først efter dagens forhandlinger kan vide, hvilken betydning et sammenbrud vil få for alle de statslige ansatte. "Det skal afdækkes i dag. Corydon har sagt, at lærernes arbejdstid skal løses før, der kommer et forlig. Jeg ved ikke, om han har ændret holdning", siger Uffe Rostrup.