Forhandler for henholdsvis arbejdsgiver- og arbejdstagersiden Michael Ziegler og Anders Bondo Christensen forhandlede i næsten et døgn, før en aftale var på plads. Næste gang de mødes, er det til opgøret om lærernes arbejdstid den 26. februar

Smal lønaftale - og en ny rolle for overenskomsterne

1,91 procent i generelle lønstigninger med de første 0,5 procent til udbetaling allerede 1. april 2013. Dertil kommer 0,25 procent til forhandling på de enkelte overenskomstområder, altså i alt lønstigninger i udsigt til lærerne på 2,16 procent over to år – en smule mindre end ved overenskomsten for to år siden.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forhandlerne mødtes til den sidste intense forhandlingsrunde fredag eftermiddag kl 13. Og selvom FOA-formand Dennis Kristensen lørdag morgen offentliggjorde hovedtrækkene i forliget, var det først lørdag eftermiddag kl. 14.40, at Michael Ziegler, KL, kunne præsentere et forlig.  KL's krav om en mindsket tillidsmandsbeskyttelse, hvor tillidsrepræsentantsuppleanter ikke længere skulle være beskyttet mod afskedigelse, blev ikke til virkelighed.

Stålsatte KL-forhandlere klar til ok-start i morgen

Der blev aftalt forskellige justeringer af overenskomsten og et projekt om såkaldt kønsmainstreaming, hvor parterne har aftalt at undersøge, om der er nogle aftaler, som er kønsmæssigt skæve. Og så glæder formanden for de kommunalt ansatte fællesskab KTO og for DLF Anders Bondo sig over, at man er blevet enige om et såkaldt Puk-projekt (Partssamarbejde om udvikling af kerneydelsen):

"Jeg har jo længe talt for, at vi kunne bruge overenskomsterne på en anden måde, sådan at de faglige organisationer påtager sig et medansvar for at højne kvaliteten og effektiviteten i den offentlige sektor", forklarer Anders Bondo til folkeskolen.dk. "Det skal ske ved, at man tager udgangspunkt i den fælles interesse i, at medarbejderne har mulighed for at løfte opgaven - for lærernes vedkommende for eksempel inklusionsopgaven".

Anders Bondo fremhæver, at der er sat penge af til projektet ved nattens centrale overenskomstforhandlinger, og at DLF har valgt at stå uden for den centrale tryghedspulje, således, at der også bliver et ekstra beløb til den type projekter for lærerne alene - for eksempel et projekt om at styrke lærernes mulighed for at løfte inklusionsopgaven.

At lønstigningerne er begrænsede er ifølge Anders Bondo en følge af lønudviklingen på det private arbejdsmarked - havde man i kommunerne aftalt en højere lønstigning, var den blevet modregnet af den såkaldte reguleringsordning, som skal sikre en parallel lønudvikling mellem det offentlige og det private arbejdsmarked. Reguleringsordningen forventes at gå i minus 0,4 procent 1. oktober i år, men her har forhandlerne afsat 0,6 procent, så de ansatte reelt får en lillebitte lønstigning på 0,2 procent, Næste år er aftalt en stigning på 0,5 procent 1. januar og 0,37 procent 1. oktober under forudsætning af, at reguleringsordningen næste år bliver positiv.

I løbet af de næste to uger skal overenskomsterne for de enkelte faggrupper falde på plads inden for den ramme, som er aftalt i dag. Det gælder ike mindst lærernes arbejdstid, som efter planen skal færdigforhandles den 26. februar. Her står parterne som bekendt milevidt fra hinanden.

KL negligerer evaluering af lærernes arbejdstidsaftale

Opdateret kl. 15:56:De kommunale arbejdsgivere kom ikke igennem med kravet om en afskaffelse af seniordagene, som nedsæter arbejdstiden for ældre medarbjdere. Samtidig bliver det fremover muligt for ældre medarbejdere, som er gamle nok til at gå på pension, i stedet at gå på såkaldt delpension, hvor man finansierer en nedsættelse af sin arbejdstid med egen pensionsopsparing.

Læs mere

Forligsteksten