Mary mod mobning
"Alle har ret til at høre til". Det er Mary Fondens grundtanke, og kronprinsessen var da også med til at starte den nationale kampagne for trivsel og mod mobning i dag.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Trivselskampagnen er det første projekt, der opnår støtte fra den nystiftede Mary Fond.
Formålet med kampagnen "Sammen mod mobning - for trivsel, tolerance og tryghed" er at få flere skoler til at formulere en mobbepolitik og arbejde systematisk med den. Undervisningsministeriet har afsat fire millioner kroner til kampagnen, og starten på den nationale kampagne gik i dag på Peder Lykke Skolen på Amager.
"Det belaster miljøet i en klasse meget, når der er mobning, og mobning sidder i én resten af livet. Det vil vi gerne gøre noget for at stoppe", sagde Anemone Birkebæk fra Danske Skoleelever på pressemødet.
"Eleverne ved, hvordan man mobber, og hvem der mobber hvem, derfor er det vigtigt, at vi som elever går ind i arbejdet. Vi tror på kampagnen - at vi er fælles om at sikre trivslen", sagde hun.
Danske Skoleelever vil i forbindelse med kampagnen arrangere mobbestopper-kurser for elevrådsrepræsentanter.
Lærernes formand Anders Bondo Christensen understregede, at hvert barn har krav på at kunne komme i skole uden at blive mobbet.
"Vi skal arbejde for trivsel for det er forebyggelsen. Jeg husker en pige fra min skoletid. Jeg kan stadig få dårlig samvittighed over, at hun skulle gå ni år i skole og have det sådan", sagde Anders Bondo Christensen, der var med til at tage initiativ til at parterne bag kampagnen for fire år siden underskrev en trivselserklæring.
Undervisningsminister Bertel Haarder sagde, at hans største håb med kampagnen er, at dem, der bliver mobbet, tør at sige det. At det ikke er flovt at vedgå, at man bliver mobbet.
Ingen af de mange parter bagved kampagnen tror, at man kan udrydde mobning, men alle udtrykte håb om at man skærper opmærksomheden og arbejdet imod mobning. Til det brug giver kampagnen en masse materialer. Danmarks Radio har produceret et dilemmaspil, som eleverne kan spille, Mary Fonden og Red Barnet vil sammen udvikle de en Fri for Mobberi-kuffert til indskolingseleverne, deres lærere og forældre. Kufferterne skal være klar til august.
Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) lancerer i forbindelse med trivselskampagnen en antimobbeportal - www.sammenmodmobning.dk . Her kan eleverne teste sig selv og finde ud af, om de er en god kammerat og skolerne kan hente materiale fra andre skolers arbejde mod mobning. Der er viden om mobning, myter om mobning og undervisningsmateriale.