Danmark underskriver FN’s handicapkonvention i dag

Konventionen giver ikke mennesker med handicap flere rettigheder end alle andre. Den giver mennesker med handicap de samme rettigheder som alle andre, konkluderer De Samvirkende Invalideorganisationer (DSI).

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag underskriver Danmark FN's handicapkonvention ved en ceremoni hos FN i New York. Konventionen gør handicappedes rettigheder tydelige og kendte, og det er præcis, hvad der er et stort behov for, mener DSI.

"Konventionen er et vigtigt skridt på vejen i retningen mod et samfund, hvor mennesker med handicap har de samme muligheder for deltagelse i alle samfundslivets aspekter som alle andre", siger Stig Langvad, formand for DSI.

Når den danske regering tiltræder handicapkonventionen, skal Folketinget i gang med at udarbejde og vedtage en egentlig lov mod diskriminering af mennesker med handicap. Sådan en lov har Danmark ikke i dag.

"Et forbud mod diskriminering på grund af handicap er nødvendigt. Mange mennesker med handicap diskrimineres i dag", siger Stig Langvad.

Han mener, det er diskriminerende, når børn med handicap ikke frit kan vælge folkeskole, fordi ikke alle skoler er tilgængelige for blandt andre kørestolsbrugere. Det samme er tilfældet, når information på hjemmesider ikke kan bruges af blinde, og når døve kan risikere at komme til lægebesøg uden en tegnsprogstolk.

Med konventionen i hånden kan handicaporganisationerne og deres 320.000 medlemmer pege på deres rettigheder. Diskriminering af mennesker med handicap vil ikke - som i dag - kunne betegnes som en beklagelig fejl. Det vil være et konventionsbrud - en krænkelse af menneskerettighederne, konkluderer DSI i en pressemeddelelse.