På Skelgårdsskolen i Tårnby nåede eleverne at gennemføre del A og B inden nedlukningen. De håber at komme igennem del C til januar også.

Håndværk og design-elever står midt i prøvekaos

Endnu engang bliver valgholdselever, som skal til eksamen i vinterterminen, fanget af coronanedlukninger. Eleverne nåede at gå til del A af prøven, nogle har nået del B, og som kom nedlukningen. Nogle skoler har valgt at aflyse, mens andre forsøger at gennemføre.

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Iben, Talha, Mathias og Zulaikha var midt i del B af deres afgangsprøve i håndværk og design 8. december, da medierne begyndte at skrive om en mulig nedlukning af skolerne fra 15. december til 5. januar. Del A havde de gennemført en uge tidligere, og den 5. januar skal de bedømmes af en censor i del C.

Men ingen ved endnu, om det endelig vil lykkes at få afsluttet det politisk højprofilerede projekt: Et toårig praktisk-musisk valgfag med en afsluttende afgangsprøve, som blev indført i 2018. Første hold begyndte sommeren 2019, og skulle have været til prøve sidste vinter eller sommer alt efter, hvordan skolerne planlægger undervisningen. Men i sidste øjeblik blev prøverne afblæst, og årskarakteren blev ophøjet. Lige nu venter lærerne på at høre, om det samme sker i år. Og der er bestemt ikke enighed blandt lærerne om, hvad den rigtige løsning er.

Status lige nu er, at eleverne er sendt hjem i første omgang til 5. januar. Men en vejledning, som Undervisningsministeriet sendte ud 10. december, siger, at skolerne kan vælge at kalde elever ind trods nedlukning, hvis de skal til prøve. Den besked nåede dog ikke alle skoleledere, før de enten havde omlagt prøverne eller aflyst og ophøjet årskarakteren.

Nye coronaretningslinjer: Elever må gerne møde frem til prøver

Sådan var det foreksempel på Skelgårdsskolen, hvor Iben, Talha, Mathias og Zulaikha går.

"Vi har kun plads til et halvt hold til prøve ad gangen, så den anden halvdel af klassen skulle have været op 15. december. Vi var derfor nødt til at handle med det samme, da vi hørte om nedlukningen. Min leder valgte at kalde eleverne ind til del B om tirsdagen i stedet", fortæller deres lærer Ingrid Bianco Petersen.

Hun synes på ingen måde, at situationen er optimal, og hun ville ønske, at hun havde kunnet give eleverne en anden undervisning i løbet af året, men virkeligheden har været, at hun har måttet køre dobbeltundervisning med halvdelen af klassen skiftevis hjemme og online.

"Vi har gjort, hvad vi kunne, og jeg synes, de er et okay sted. Men selvfølgelig ville jeg ønske, at vi kunne have nået meget mere. Særligt af alt den frie mere innovative undervisning, hvor vi kan mærke vores egen kreativitet. Men den må vi skære væk, når vi har så lidt tid og ved, de skal til prøve", fortæller hun.

Men når de nu er nået så langt, synes hun det ville være helt urimeligt, hvis de ikke kommer til at gennemføre den sidste del af prøven. Hun og hendes leder har derfor besluttet, at de kalder eleverne ind til prøve, uanset om de er hjemsendt eller ej i januar.

Komplet kaos og meget travle ledere

I håndværk og designlærernes facebookgruppe er det tydeligt, at der er taget forskellige beslutninger på skolerne alt efter, hvor langt eleverne var kommet i eksamen, og hvad der var praktisk muligt.

På Betina Andersens skole nåede man ikke at afholde del B af prøven på grund af nedlukningen, og holdet består af elever fra tre klasser, så de må heller ikke blandes, fordi smittetallet i kommunen er for højt.

"Vi har valgt at aflyse prøven for alle fire fag, for det er ikke rimeligt, hvis man kan komme til prøve i fx musik og ikke billedkunst. Men jeg kan forstå, at det bliver givet forskellige anbefalinger og truffet forskellige beslutninger også inden for samme komme. Det synes jeg ikke er helt fair over for eleverne", siger hun til folkeskolen.dk.

Når de aflyser, bliver elevernes deres standpunktskarakterer ophøjet til afgangsbeviset. Men fordi lektionerne har været samlet i første halvår af 8. årgang, har eleverne kun nået at få ét standpunkt, og det ligger tilbage i oktober.

"Nogle af mine elever har udvist en helt enormt stor fremgang fra standpunktet i starten af oktober og til nu, og de har klaret deres prøve-prøve rigtig flot, og de lå godt til deres del A og B. For dem er det faktisk ret uheldigt. Jeg er også selv ked af, at de nu får en karakter, jeg har givet på et helt andet grundlag. Da jeg gav karaktererne i oktober, var det jo udfor forestilingen om, at de havde mulighed for at give den ekstra skal og forbedre. Jeg ville faktisk virkelig gerne have lov at revurdere, også ud fra deres prøve-prøve".

Andre stedet forsøger man at gennemføre, men ved endnu ikke hvordan. Som en siger: "Det var komplet kaos, og ledelsen har også en milliard andre ting at tage sig af, men jeg er lettet over at det kunne lade sig gøre".

God træning til næste år

De faglige foreninger for håndværk og design og for billedkunst har meldt ud, at de mener, at prøven bør aflyses i vinterterminen. Og de mener faktisk ikke, at man bør afholde prøven i vinterterminen.

"Det gør, at det bliver mere sårbart både over for ekstraordinære hændelser som det her, men også over for helt almindelig sygdom", sagde Irene Egeskov Andersen til folkeskolen.dk i forrige uge og tilføjede.

"Desuden går det udover den fordybelse og lagring, der skal finde sted, når man arbejder med håndværksprocesser. Det kræver tid, og den er ikke til stede på samme måde, når timerne bliver presset sammen i en kortere periode".

Faglige foreninger: Aflys valgfagsprøverne i december og januar

Iben, Talha, Mathias og Zulaikha nød deres del B uden at ane, at kende til eller tænke over, at den måske ikke kommer helt i mål. De var alle enige om, at de føler, at coronaen har snydt dem for en pæn del af deres undervisning, og det var de kede af. Men de var glade for at opleve det at gå til prøve. "Det er slet ikke så stressende, som jeg havde frygtet", siger Mathias. Og de andre er enige. "Jeg tror det giver god træning til næste år", siger Zulaikha.