Anmeldelse

Bøssedanmark

Ikke kun for bøsser

Det handler både om at være bøsse og om at være menneske i ny novellesamling.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Bøssedanmark" indeholder 20 noveller skrevet af fire forfattere. Tomas Lagermand Lundme er nok den forfatter, vi i skolesammenhæng kender bedst af dem. Han har blandt andet skrevet “Tomandshånd” fra serien “Frit for fantasi”.

Fakta:

Titel: Bøssedanmark

Forfatter: Tomas Lagermand Lundme, Nikolaj Tange Lange, Mads Ananda Lodahl, Dennis Agerblad

Pris: 200

Sider: 216

Forlag: Vild Maskine

Novellerne handler om livet som bøsse. I titlen på hver novelle indgår et geografisk sted. De fleste foregår i Danmark, én finder sted på Færøerne og en anden i Grønland. Vi kommer altså vidt omkring. Læseren er således med på bøssebar i København K og i Aarhus, til litteraturfestival i Helsingør, til oplæsning på biblioteket i Svendborg og på rundvisning i H.C. Andersens Hus i Odense, hvor tiårige Malthe fortæller, at hans far siger, at H.C. Andersen var bøsse. Vi hører om et møde én nat hvert år mellem tre mænd i Rebild Bakker, om en frivillig kidnapning i Aalborg og om at have fundet Hernings homomiljø.

Mange af novellerne fortælles med humor. Det gælder for eksempel forvekslingshistorien om lydmanden, hvor fortælleren ankommer med “udskyllet røv og parfumefri hudcreme på ballerne”, og det gælder historien fra Nibe Festival, hvor fortælleren beskriver, hvordan chefens tandbørste har fundet en hemmelig knap oppe i ham. Det grotesk humoristiske finder vi i “Opkørt boligindretning”, hvori der indgår en brændende madras, en rådden vandmelon og mintgrøn epoxymaling.

Det poetiske og sårbare får man også et indblik i. I “Hjertet er en ensom jæger” hører vi således om, hvordan fortælleren tager orlov for at passe sin syge mor og mere eller mindre tilfældigt møder en, han putter sig ind til: “Han nusser min hånd, og jeg kan dufte, at han bruger skyllemiddel”.

Alle noveller har en jegfortæller og er skrevet i nutid. Fortællerne spænder fra en gymnasieelev til deltagere i en herremiddag. Novellerne siger ikke kun noget om at være homoseksuel i dagens Danmark. De fortæller også om usikkerhed, ensomhed, at lede efter en identitet, kærlighed, sex, venskab: Emner, som er særdeles relevante for de ældste elever i folkeskolen, bøsser eller ej.