Anmeldelse
Besat
Du er besat fra første anslag
Dit værste mareridt venter i det hinsides, der på grusom, magisk vis er forbundet direkte med den bog, du sidder med i hånden.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Du har netop sat dig mageligt til rette og skal læse højt for et barn. Ud af bogen kravler en heks med råddent kød dinglende fra knoglerne, og hun er sulten. Udhungret. Hun har ikke fået kogt barn længe, og hun kan allerede mærke det bløde barnekød svuppe mellem tænderne. Med sig har hun sin sorte kat. Den er også sulten. Meget sulten.
Fakta:
Titel: Besat
Forfatter: Dennis Gade Kofod
Illustrator: Kristian Eskild Jensen
Pris: 350
Sider: 40
Forlag: Jensen & Dalgaard
Du sidder med højtlæsningsbilledbogen ”Besat” af Dennis Gade Kofod og med fuldstændig vanvittige illustrationer af Kristian Eskild Jensen. Ham er jeg ikke stødt på siden ”Og de onde lo - amoralske fabler” af Ellen Holmbroe. Den bog vandt Kulturministeriets illustratorpris, og det forstår man, når man ser den.
Dennis Gade Kofod kan fortælle og tænke anderledes, kreative historier, og i denne bog smelter bog, læser og lytter sammen i en heksekedel af en gyserhistorie med fantastiske træk, der trækker meget tydelige intertekstuelle referencer til de klassiske folkeeventyr, hvor der ikke tages hensyn til en børnemodtager, men hvor historien fortælles til dem, der lytter. Dengang var der ikke noget, der var forbudt for børn. Sådan er det også i ”Besat”.
Jeg vil ikke i denne anmeldelse afsløre bogens plot, men når forlaget Jensen & Dalgaard skriver om bogen, at den er besættende, så er det ganske rammende. Det barn, der med glæde og forventning i øjnene trækker dynen op under næsen og tænker: ”I nat skal jeg sove trygt”, tager fatalt fejl. Allerede i historiens første del advarer ukendte stemmer fra underverdenen om, at noget er helt galt. Læseren skal advares, men da er det allerede for sent.
Jeg må dog på alle måder undergrave forlagets advarsel mod at åbne bogen. Du skal åbne den, for den skjuler en gyserhistorie, der ikke bare er velskrevet. Den er ganske enkelt begavet. Jeg sad med et stort smil over historiens drejninger og Dennis Gade Kofods sprog, der giver liv til heksen. Dennis Gade Kofod bruger tekstens lag på en ny måde, og skal man blive teoretisk, så bringes de gamle transaktionsteorier, hvor fokus rettes mod værk, læser og læsekontekst, frem i et nyt lys. Historien er nemlig baseret på selve mødet med værk og læser. Læseren er midt i den, og det er en skræmmende oplevelse. Særligt for barnet, der lytter, for det barn får sig en godnathistorie, det sent vil glemme.
Samtidig er det en billedbog, hvor historiens dimensioner underbygges af illustrationssiden, og bogen byder på noget af den bedste illustrationskunst, jeg har set. Kristian Eskild Jensen har internationalt format, og det viser han igen i denne bog med en teknik og billedforståelse i særklasse. Der findes dobbeltopslag med ultranære illustrationer af heksens ansigt, så man nærmest får brækfornemmelser af hendes rådne ånde, og man må heller ikke snyde sig selv fra at dvæle ved en dobbeltsidet kollage med direkte referencer til Snehvide, Rapunsel og Hans og Grete. Alle historier i folkeeventyrgenren, hvor heksenes ondskab og nedrighed spiller en central rolle.
"Besat" er en højtlæsningsbog, som man ikke må snyde sin indskolingsklasse eller tidlige mellemtrinsklasse for. Den virker perfekt, hvis man vil præsentere sine elever for en ancderledes historie eller måske skal introducere intertekstualiteten som begreb. Desuden ligger der mange diskussioner i, hvad det er for en underverden, heksen egentlig kommer fra? Måske kunne man tegne den underverden eller tegne heksen selv? Og så må vi ikke glemme den sorte kat, for den forsvandt jo, og ingen ved, hvor den er nu. Måske sidder den ude i haven i aften eller i en gård og stirrer op mod vinduet til børneværelset. Husk at lukke det. Den kan godt lide børn.