Anmeldelse
Den der snyder ...
Peter Mouritzen snyder ikke på vægten
Peter Mouritzen viser igen-igen et sandt sprogligt overskud. Han er i absolut topform, og det er en fornøjelse at kaste øjnene i denne fine fortolkning af en klassisk bibelfortælling.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Billedbogen ”Den der snyder ...” i "Bibelstærk"-serien af Peter Mouritzen er nummer 15 i rækken af skæve og sjove historier fra Det Gamle Testamente. Bogen skulle være sidste (snøft) historie i serien, der startede i 2002. Denne gang har Tom Kristensen illustreret med fornem sans for de groteske figurer i den gode gamle historie om de to snydetampe Jakob og Laban.
Fakta:
Titel: Den der snyder ...
Forfatter: Peter Mouritzen
Illustrator: Tom Kristensen
Pris: 280
Sider: 32
Serie: Bibelstærk
Forlag: Jensen & Dalgaard
Filuren Peter Mouritzen giver historien en yderst original drejning, leger underfundigt med den velkendte historie og skriver selv på den allerførste tekstside: "Historien foregår langt tilbage i tiden. Bibelen, der ellers er en gammel bog, var slet ikke skrevet. Først skulle historierne jo ske, før de kunne blive skrevet ned. Og historier skal være gode, men også lidt onde; ellers sker der jo ikke noget!"
”Den der snyder ...” handler om to snydetampe. Den ene hedder Jakob, og han snød sig til førstefødselsretten, da hans far Isak var blevet gammel og blind. Den anden snydetamp hedder Laban og sørger snedigt for at få sin ældste datter, Lea, gift før den smukke yngste datter, Rakel, som ellers var den, Jakob gik efter. Laban, den snydetamp, er bekendt med, at Jakob også har snydt (med førstefødselsretten), og det tørrer han Jakob om næsen med, og så samtykker den unge mand og tager syv års arbejde mere for Rakel. 14 år for de to døtre og seks år for at få sit eget kvæg, så da han efter 20 år rejser hjemad, er det som en rig mand med to koner, elleve børn og en masse kvæg.
På vejen hjem slås han en nat med Gud, men Jakob ender med at få Guds velsignelse, for i virkeligheden er han (Jakob, ikke Gud) bange for at møde storebror Esau. Men selv om Esau truer med en stor hær, da de endelig mødes, så er det fake. Han er også en snyder, og de to brødre bliver venner igen! ”Og det var der ingen, der var snydt med” – som sidste Peter Mouritzen-sætning lyder. Brodervenskab er ikke at foragte!