Debat

Alle skal kunne holde til et helt arbejdsliv

Offentliggjort

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hen over efteråret er debatten om stigende pensionsalder intensiveret. Det skyldes velfærdsforliget helt tilbage fra 2006, som blandt andet betyder, at politikerne på Christiansborg hvert femte år, og altså her i 2020, skal forholde sig til, om pensionsalderen skal sættes op.

I takt med at det politisk er blevet besluttet at hæve pensionsalderen, er konsekvensen i sagens natur, at arbejdslivet er blevet længere. I samme periode er arbejdspresset steget. Blandt folkeskolelærerne har vi oplevet det stigende arbejdspres gennem for eksempel reduceret forberedelsestid samt manglende hjælp og støtte i forbindelse med inklusion af elever fra specialtilbud.

Det er meget svært at få øje på, at det giver ret meget mening at tale om højere pensionsalder, uden at vi samtidig forholder os til spørgsmålet om, hvordan det skal kunne lade sig gøre i praksis. Hvilke forandringer er nødvendige, hvis alle skal kunne holde til et helt, og længere, arbejdsliv? Nogle interessante emner kunne for eksempel være bedre muligheder for efteruddannelse, bedre sammenhæng mellem arbejdslivet og familielivet eller en grundlæggende bedre balance mellem krav og resurser i forhold til arbejdsopgaver. Nogle vil sikkert mene, at det kan lyde dyrt, men det bliver helt sikkert dyrt både økonomisk og menneskeligt, hvis mange ikke kan holde til et helt arbejdsliv.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

I Danmark har vi siden 1980'erne opbygget og udbygget arbejdsmarkedspensionerne. Det betyder, at langt de fleste lønmodtagere vil kunne have en rimeligt fornuftig økonomi i pensionisttilværelsen, det skal vi være glade for. Fremover bør vi i højere grad koncentrere os om at indrette arbejdslivet, så det bliver et godt arbejdsliv for alle. Et godt arbejdsliv er for mange en vigtig del af det at have et godt liv.

Debatten fortsætter i 2021, blandt andet i forbindelse med overenskomstforhandlinger til foråret. Vi skal insistere på, at når der debatteres stigende pensionsalder, ja, så skal det samtidig debatteres, hvilke konkrete initiativer der skal iværksættes undervejs i arbejdslivet. Danmarks Lærerforening bidrager gerne med konkrete forslag, der kan forbedre medlemmernes arbejdsliv.